(7) 

lozan'da yasanir mi?

kaputt #1455746 
selamlar, iki senedir almanya'da yasiyoruz. Almanya türkiye'den sonra bircok anlamda cok avantajli bir ülkeydi. Gerektiginde Türkiye ya da Türk ürünlerine dair her seyi bulabilecegin, ulasimi gayet kolay Avrupa'nin merkezinde, benim ekstradan Almanca bildigim icin hic zorlanmadigim ve hayatim boyunca yasamak isteyip de geldigim bir ülkeydi.
Ama simdi Lozan'da is teklifi aldim. Kariyerim acisindan cok iyi. O kismi geciyorum. Peki Almanya'nin büyük bir sehrinden bir anda köy gibi olan Lozan'a, insanlarin Ingilizce konusmak istemedigi icin Fransizca ögrenmek zorunda kalacagimiz bir yere tasinmak ne kadar mantikli?
Kafam karmakarisik oldu. Lozan'da yasayan ya da yasamis birileri varsa biraz anlatabilirse, fikir vrebilirse cok sevinirim..
Tesekkürler
(6) 

xiaomi robot süpürge

kaputt #1452371 
önceki duyurulari okudum, ama teknoloji sürekli ilerledigi ve sürekli yeni model üretildigi icin arada kaldim. baktigim modeller:

- xiaomi mi vacuum mop pro
- roborock s5 max
- roborock s6 (ve uzantilari pure, max, etc)
- viomi v2 pro

aslinda mop pro'yu alip gececektim, ev büyük degil, hali yok, düz, ama kedi var. en önemlisi benim icin saclari (iki uzun sacli insan), kedi tüylerini, ve silica kedi kumunu cekebilmesi.
mop pro ve mijia 1c karsilastirmasi izledim. mop pro saclari alamadi. 1c efsane cekti. zaten 1c cekim gücü en yüksek olanmis. ama onun da sarj bateri sikintisi var ve eski bir model.

simdi cekim gücü, bateri özelliklerini düsününce yukardakilerden hangisi mantikli olur? viomi'nin cekimi iyi ama o da daha az biliniyor galiba.
bana yardimci olabilecek birileri var mi acaba, kafam corba oldu. tesekkürler
(5) 

yüksek kolesterol

kaputt #1449165 
selamlar, ben 35 yasindayim, gecen sene kan testimde kolesterolüm 246 mg/dl cikmisti, doktor yüksek demisti. ama o zaman yediklerime cok da dikkat etmiyordum. son 6 aydir saglikli beslenmeye ve spora basladim. kilo verdim su an 55 kiloyum. kalp damar kontrolüm temiz cikti. sigara kullanmiyorum. her sey düzgün gözüküyor. ama gecen hafta yaptirdigim kan testimde kolesterol 256 mg/dl cikti, ldl de 169. cok yüksek degerler degil mi bunlar? yedigime dikkat edeyim, spor yapayim diyecek durumum da kalmadi. e neden böyle yüksek? ve bu durumda benim bir sey yapmam gerekir mi, ilac filan vs..
(5) 

house of cards son durum

kaputt #1432005 
selamlar, house of cards'a baslamayi düsünüyorum ama bu dizinin son durumu ne oldu? galiba 5.sezon sonrasi kevin spacey ayriliyor. 6.sezon cekilmis ama galiba begenilmemis. sonra bitti mi ne oldu, yarim mi kaldi?
yoksa konu olarak 5 sezon izleyip biraksak da olan bir dizi mi?
yarim kalacaksa hic baslamayacagim.
diger tavsiyelere de acigim, dizisiz kaldim.
(15) 

smart araba akü sorunu

kaputt #1431323 
selamlar, ikinci el bir smart aldik, arabayi getirdik. ikinci kere binecekken araba calismiyor. aküsü bitmis. aldigimiz adam tüm kontrollerini yaptirmisti. bu arada yurtdisindayim ve bu islerden hic anlamiyorum. araba 2013 model smartfortwo yari otomatik.
simdi ne yapmamiz gerekir bizim. aldigimiz adam da bu hafta yok. onu da arayamadim. ama yeni akü mü alinir. bunu kullanmak mümkün olur mu bir sekilde biraz doldurtsak?
bir de adam da kabul etmeyecek simdi, arabadan fazla tutabilir su an yeni bir akü:(
bu arada arabada harici navigasyon vardi cakmakliga takili. biz daha önce kullanmadik, onu cikarmamistik acaba o mu bitirdi. adam da bunu cikarin demedi. kullananlar her zaman cikariyor musunuz?
(9) 

yurtdisindan para gönderimi

kaputt #1428132 
Selamlar, yurtdisindaki eur hesabimdan, trdeki eur hesabima para göndermek istiyorum. Yurtdisindaki banka tutara göre bir ücret kesiyor. Galiba TR'deki banka da kesiyor. Benzer islem yapan varsa, asagi yukari TR'deki banka ne keser ne beklemeliyim yardimci olabilir misiniz? Tesekkürler
(5) 

Ev sigortasi - Dask

kaputt #1428022 
Eski bir binada bir evimiz var. Dask yaptirdik diyelim. Evin bedeli 500bin olsa, olasi bir deprem durumunda hasar görürse, sana 100 bin tl civari veriyormus.
Ben eve düzgün bir deprem sigortasi yaptirmak istiyorum. Evde ben yasamiyorum o nedenle esyalar icin degil de, bina yikilirsa evin tutarini alabilecegim bir sigorta var midir, nedir?
Bir de evin degeri sigortada nasil belirleniyor. Benim ödeyecegim tutara göre mi ne kadar geri alacagim belli oluyor. Yoksa tapu rayic bedeline göre mi belirleniyor, cünkü bu bedel de genelde evden daha düsük gözüküyormus.
Simdiden tesekkürler cevaplar icin.
(4) 

Almanya'dan Türkiye'ye yüksek tutarli para yollama

kaputt #1427448 
Selamlar, Almanya'dan Türkiye'ye 50.000 eur civari bir para yollamam gerekiyor. Normalde 1000 Eur'ya kadar olan gönderimlerimi Transferwise ya da Transfergo ile uygun bir masraf ödeyip yapiyordum. Ama ilk kez böyle yüksek bir para yollamam gerekiyor. Biri 300 Eur'dan fazla masraf cikardi, biri de kuru asiri düsük tuttu yani otomatikman o da uymadi.
Normal banka ile ücretleri hic bilemiyorum ama yüksektir tahminimce.
Sizce en mantikli yol nedir, daha önce bu tarz gönderim yapanlar ne kadar ödediler, her sekil masraf bu yapacak bir sey yok mu dersiniz? bilgilerinize acigim, tesekkürler :)
(6) 

biraz destege ihtiyacim var

kaputt #1414658 
gecen hafta 10 yasindaki kedimin kanser oldugunu ögrendik. konusabilecegim her veterinerle konustum denebilir, ortak kani ameliyat ve isin tedavisiydi. dün ameliyat oldu. sirtindaki tümör biraz da omurga cikintilarina indigi icin ve temizleme adina tümör ve cevresindeki 3,5 cmlik alani temizlemeleri gerektigi icin, tümör dokular kaslar, hatta kemikler kesildi. ama 3,5 cmlik alanin alt kismi artik direkt omurgaya gelince o kisma bir sey yapamamislar.
normalde bu kadar büyük bir ameliyat olmasa aksam alacaktik.
dün aradilar cok agrisi var yarina kadar tutacagiz diye. bugün aradim agri kesici de cok ise yaramadi cok agrisi var. henüz hic yemek yemedi (iki gün oldu), ve uyanik dediler.
ben belki uyutuyorlardir diye düsünmüstüm. yani sonuc olarak uyanik ve su an korkunc bir aci cekiyor. corona yüzünden görmeye gidemiyoruz.
ve belki de o 3,5 cmlik güvenli bölge de tam olarak temizlenemeyince zaten nüks eden bir tip olan bir kanser kisa sürede yeniden gelecek ve tüm bu acilari bosa gidecek.

inanin o kadar caresizim ki aglayip duruyorum, elimden hicbir sey gelmiyor. en dogru karari vermeye calistik. ama cok aci cekiyor. düsündükce delirecek gibi oluyorum ne olur bana yardim edin bir seyler deyin. biz de yasadik gecti deyin.. bir canlinin hayati icin bir karar vermek öyle zor ki. ameliyat olmasin aci cekmesin desek zaten kisa sürede belki ölecekti. bunu yaptik, simdi bizim yüzümüzden ne yasiyor diyorum.
bir de hicbir sey anlamiyor düsünsenize o kafesin icinde korkunc bir aci icinde ve ne oldugunu ile anlamiyor:(

bir hayvan beslememis birine bu yazdiklarim cok sacma gelecek biliyorum. ama ne olur insanlar ölüyor acilar cekiyor demeyin. bu da benim kizim gibi düsünün 10 senemin her gecesi yanimda uyuyan her günümü onunla gecirdigim bir canli bu..

cok üzgünüm ben paylasmak iyi gelir belki diye düsündüm :(
(7) 

kanser atlatan kedisi olan var mi?

kaputt #1412767 
selamlar, birkac gün önce bir duyuru girmistim kedimin sirtindaki sislikle ilgili. bugün veterinere gittik, iceriden kötü huylu bir tümör oldugu ve omurgaya baski yapip o nedenle omurgayi disa ittigini söyledi veteriner. bu aksam hayvan klinigine gidecegiz baska henüz hic detay bilemiyoruz, asil kontrol orada yapilacak.
tek söyledigi elle kontrolde net bir sey söyleyemeyecegi ama omurgayi itecek bir sey oldugu icin büyük olabilecegi.

su an ne yapacagimizi sasirdik. kedim 10 yasinda, 10 senedir benimle. öyle mal gibi kaldik.

ne olur biraz moral verin, benzer seyler yasamis birileri ya da veteriner olan birileri varsa bana yazarlarsa cok sevinirim. daha bilgi bile alamadik, interneti okumak istemiyorum..
(6) 

Kedi omurgasi

kaputt #1412523 
Selamlar, kedimin iki kurek kemigi arasinda omurgasinda son zamanlarda buyuk bir cikinti geliyor elime, bence simetrik degil hafif sag tarafta ve asiri sert yani kemik olduguna eminim diyebilirim. Kedim 10 yasini gecti, bir sorunu yok, ama bu cikinti nedir diye cok takildim. Yani omurgada ne olabilir, acaba hep mi vardi diyorum. Ya kedilerinizin sirtini elleyip bana yazar misiniz?
Yeri anlatmak ve oturunca bayagi cikiyor gorebilmeniz icin foto da ekliyorum. Cok tesekkurler
(9) 

Avukat müvekkil iliskisi

kaputt #1392167 
Selamlar, Sule Cet davasini takip ediyorum da aklima takildi. Mesela müvekkil birini öldürdü ve avukati onu savunacak. Burada müvekkil avukata cinayeti itiraf ediyor mu?
Nasil bir iliski oluyor? Etmese avukatin savunmasi zor, karsi taraf aciklari yakalar zaten kendi de hisseder herhalde. Ama ederse de bu avukatlarda nasil bir vicdan etik adalet duygusu var da bile bile katili savunuyorlar? Belki bazilari ediyordur cünkü bile bile savunan kesin vardir. Ama nasil oluyor ya bu durum?
Isleri ise de sonra kendilerini vicdanlarini nasil rahatlatiyorlar?
(2) 

kredi karti iptali

kaputt #1389532 
selamlar, telefondan yapi kredi banka ve kredi kartimi kapattirdim. banka karti icin hemen mail geldi ve online bankacilik ile baktigimda kartiniz yoktur seklinde gözüktü. fakat kredi kartlarim hala aktif. bununislenmesi daha uzun oldugu icin midir? yeniden arayayim mi?
(3) 

20 yas dis cekimi iyilesme süresi

kaputt #1374367 
20lik dis cekimi sonrasi iyilesme ne kadar sürede olur, ne kadar ilac kullanilir. Tatile gidecektik, cekimin tarihini tatil sonrasina mi alalim karar veremedik de.
Cekecek doktorla henüz görüsme olmadi o yüzden disin durumunu bilmiyoruz, tahmini deneyimlerinizi sormak istedim. Tesekkürler
(7) 

Akciger röntgeni

kaputt #1373033 
Selamlar, sirt agrim icin doktora gidecegim. Ama agrim bircok yere vurdugu icin kaynagini bilemiyorum.
Sorum su eger röntgen cekilirse akciger de omurga da ayni röntgenden mi görülür. Sacma bir soru oldu ama yani hem ciger kontrolü hem de omurga kontrolü ayni röntgen filmi ile mi görünüyor?
yoksa ikisi icin farkli doktora gidip farkli islemler mi yapilmali?
(7) 

arabada müzik dinlemek

kaputt #1372411 
arabada nasil müzik dinliyorsunuz? tr'de degilim, radyo sacmasapan o yüzden. sadece cd calar var. hic cd yok bende. hala cd'ye müzik cekilebiliyor mu, o teknoloji nasil bir seydi. ya da usb ile vs dinlenebiliyor mu. baglayabilecgeim herhangi bir müzik dinleme aparatim filan da yok.

ama sonuc olarak üc bes güzel sarki vs bulup bari onlari bi sekilde dinleyeyim isiyorum. önerilere acigim.
(1) 

lenf sismesi

kaputt #1367160 
selamlar,
yaklasik iki ay önce bende bir bogaz agrisi basladi. üsütme dedim ama sonra baska hicbir belirti olmadigini anladim. fark ettim ki aslinda özellikle aksama dogru bogazimdaki lenfler sisiyor ve korkunc bir agri yapiyor. yemek yiyemedim, uyuyamadim, konusamadim agridan. doktora gittim pastil disinda hicbir sey vermedi. yurtdisindayim ve buradaki saglik sistemi maalesef cok sacmasapan. sonuc olarak bu sürec 3 hafta sürdü sonra kendi kendine gecti.
bu arada bagisiklik kuvvetlendirici ilac aldim.

gecen hafta siddetli sirt agrisi nedeniyle baska bir doktora gittim, anlattim bu olanlari da, antibiyotik verselermis keske iltihaptir o dedi.
zamaninda kol altimdaki lenfler de benzer sekilde cok agirli sismisti, tabii tr'de hemen antibiyotik vermislerdi gecmisti.

neyse tam gecti derken simdi bugün yeniden bogazimdaki lenfler sismeye basladi. aslinda iki gündür kol altim acimaya baslamisti ama ona yormak istememistim. ama ne yazik ki bugün bir anda bogaz agrisi ile geldi yine.

bu konuda doktora gittim, burada doktorlardan dönüs alamiyorum. test vs zaten yapilmiyor hepsi özel muayenehane. (bir tek sirt icin gidince kan test yaptirdim, kolesterol ve kansizlik vs cikti) baska tehlikeli bir durum yok.
ama üstüste bu durumlar olunca ve simdi tekrarlayinca artik iyice killanmaya basladim. zaten sirt agrisi da ciddi baska bir sey mi diye korkmustum ondan kan testine zorladim ama bir sey cikmadi.

e peki benim lenflerim niye sürekli sisiyor, bir de ne pis bir agri aci anlatamam. gerci aci varsa korkulacak bir sey yoktur yaziyor hep ama bagisiklik hapini da 1,5 ay kullandim. simdi demir damlasina da basladim yani daha ne üstiyor bu vücut benden.
neyse özetle benzer bir lenf durumu yasayaniniz var mi, ben ne yapayim?
(tr'den antibiyotik getirttim cok zorda kalirsam gecmezse alacagim ama asil sebebi bulabilmek istiyorum)
cok tesekkürler
(4) 

korkunc sirt agrisi

kaputt #1365688 
selamlar, iki üc haftadir korkunc sirt agrisi cekiyorum.
aslinda kendimi bildim bileli kulunc agrisi cekerim, ama son yillarda iyiydim. sonra yurtdisina tasindim ve burada hayatim cok degisti hic spor yapamaz oldum ve kilo aldim. tüm gün ofisteyim. gecen aylarda ortopediste gittim cünkü hem sirtim hem boyum cok kötülesti. hicbir sey yapmadilar merhem bile vermedi. hareket et dedi.
sonra toparladim iyiydim, ama son iki üc haftadir gün icinde iyiyim ama geceleri sanki icim disima cikiyor, cigerlerim sökülüyor gibi bir agrim var. uyuyamiyorum. sirtimdan mi kaburgalarimdan mi onu bile anlayamadim. yarin doktora gidecegim ama bu genel doktor yani ortopedist de degil simdilik. burada saglik sistemi gercekten cok degisik. neyse, ama ne olabilir bir fikir alayim dedim. yani sanki bu agri biraz kulunc agrisindan da farkli gibi ama tam kürek kemiklerinin icinden geliyor kaburgalarimda da var ve sanki geceleri yatarken bicaklaniyorum gibi bir his.
ne yapacagimi sasirdim, evde egzersize baslayayim diyorum, ama bir yandan da acaba baska bir sikinti olabilir mi diyr korktum. yarin bir kan testi filan da isteyecegim, yaparlarsa tabii..
(3) 

Kamera

kaputt #1361496 
Selamlar tatile gittigimde kedi evde kalinca, benim de aklim onda kaliyor. Bebekler icin konan ve telefondan izlenen kameralardan takmak istiyorum. Tek bir yerde olacak istedigimde baglanip goruntuye bakacagim, bunu yapabilmem icin en basit ve uygun fiyatli yontem nedir?
Zaten eve hep birileri gelecegi icin arada gorsem yetecek, ne almaliyim?
Tesekkurler
(4) 

haziranda hirvatistan'a giden var mi?

kaputt #1360111 
haziran ortasi yani bir on gün sonra hirvatistan'in kuzeyinde bir yere gidecegiz.
bu sene havalar pek iyi gitmedi bu zamana kadar, yine de sizce denize girme sansimiz olur mu?
hava isiniyor gösteriyor ama deniz soguk olur diye tahmin ediyorum ama bölgeyi hic bilmedigim icin ne kadar soguk olur karsilastirma yapamadim.
daha önce gitmis biri yorum yapabilirse cok makbule gecer.
(12) 

iltihapli romatizma (Romatoid Artrit)

kaputt #1347227 
selamlar,
bu hastaligi yasayan ya da cevresindeki birinden deneyimlemis birileri var mi acaba?
anneme bu teshis kondu, ya da tam da konamadi, uzun süredir testler yapiliyor ve tedavi basladi. ama tam teshis bu mu emin degiliz. tedavisi biraz agir oldugu icin özellikle emin olmak istediler.
ama bu sürecte annemin cok yogun agrilari var. kollarinda baslamisti ilk, özellikle geceleri cok yogun bir agri baslayip tansiyonunun düsmesiyle bayiliyordu.
sonra doktora gidince bu hastalik dendi. ama kortizona baslamadan iyice emin olmak istediler, cünkü baska belirtiler de vardi annemde. su anda bir süredir ilaclarla daha iyi, en azindan bayilacak seviyede degil. ama anladigim kadariyla sürekli agirisi var.
dün gece de dizine vurmus ilk defa, hic yürüyememis. simdi simdi acilmis dizi. buz koyuyor agridikca.

ama baska bir sey yapamaz miyiz dedigimde, tedavisi zaten yok alisacagim, eskisine göre agrilarim daha az diyor. ama bu ataklar yayiliyormus, her yerinde her an olabilir. bir tedavisi olmamasi konusunda bir türlü ikna olamadim.

Bu arada bu simdiki ilacin sonucunu ve yeni testleri 3 hafta sonra doktora gidince ögrenecek, ondan sonra tam teshis ve daha dogru bir tedaviye belki gecilebilir.
ama sizdeki durumu merak ettim, böyle miydi, tedavi icin ne yaptiniz, gercekten bir tedavisi olmuyor mu? atak oldugunda agri icin yatistirici hicbir yol yok mu?

cok tesekkürler simdiden.
(3) 

Almanya bluecard es durumu

kaputt #1344895 
selamlar ben bluecard alarak almanya'ya geldim, esim de benimle birlikte es durumundan geldi. ona da benimki gibi 4 yil oturma izni verdiler.
ben bluecardli olarak 21 ay sonunda (almanca biliyorum) kalici oturum alabilecegim.
peki bu durum eslerde nasil oluyor? ona da almanca kanitlarsa 21 ayda bu hak veriliyor mu? yoksa 33 ayda mi aliyor? esim ne yapmasi gerekli bilemedik.
tesekkürler
(1) 

Almanya’da ehliyet

kaputt #1344350 
Turist olarak 2 haftaligina gelen biri hicbir islem, denklik vs almadan direkt turk ehliyetini kullanabilir degil mi? Herkes farkli bir sey diyor kafam karisti.
Ben kullandim, kullananiniz da vardir kesin, zaten polis cok bakmiyor ama kesin kurali bilen biri var mi?
(7) 

akyaka gökova'ya gideyim mi?

kaputt #1343786 
genel tatillerimi kas ve karaburun'da geciren biri olarak sizce bu sene akyaka gökova gideyim mi? sakinlik seviyoruz. eylül ortasi bir hafta kalacagiz. baska neresi olabilir bilemedik, ege tarafinda olmak istiyoruz. araba yok dalaman'dan gidebilecegimiz kolay bir yer olabilir.
akyaka diyorsaniz bir hafta ne yapalim orada? yüzme disinda baska sporla ilgilenmiyoruz.
(4) 

tatil plani almanya-italya-hirvatistan

kaputt #1343168 
selamlar, münih'ten arabayla 4 kisi 5 saati cok gecmeyecek uzaklikta nereye tatile gidebiliriz?
arabada anne baba olacagi icin yol ne kadar kisa olursa o kadar iyi. gittigimiz yerde 3 gün civari kalip dönmek istiyoruz, tek amacimiz denize girmek, plaji olsun, aksamlari da yürümelik kücük bir merkezi olsun yeter.

hirvatistan tarafini bilenler belki oralari önerebilir. ben neresi deniz tatiline uygun anlayamadim. italya belki olur ama 4 kisi cok pahaliya cikabilir.

cok tesekkürler
(5) 

navigasyon önerisi

kaputt #1342349 
selamlar, yurtdisinda yasiyorum, ilk kiraladigim arabamda navigasyon vardi, iyi kötü anlasiyorduk. ama simdi araba aldik ve navigaysonu yok. arabada telefonumla savas halindeyim olmuyor bir türlü. o yüzden amazon'dan uygun fiyatli bir sey bakayim diyorum ama hic anladigim bir konu degil. neye dikkat etmeliyim, nasil olmali, tavsiye alabilir miyim?
aklima gelenler,
- türkce dil secenegi iyi olabilir.
- internet baglantisi olmayacak bu haritalar icinde kayitli olacak galiba degil mi, peki ben arada alip bunu baglayip güncelleme yapabiliyor muyum?
- büyüklük ne olmali?
- nereye takacagim, kullanim ne sekilde rahat olur? arabanin kendi ekrani var o yüzden camda da cok yerim yok gibi, belki o ekranin önüne yerlestirebilirim düsmezse. cünkü araba ekraninda bir seye bakmiyorum.
...
cok tesekkürler
(1) 

spam mail

kaputt #1338184 
söyle bir mail aldim bu spamdir degil mi?
hic alisveris filan yapmadim zaten.

galiba resmi yükleyemedim. suradan bakabilirsiniz:
hizliresim.turkiyepanel.net
(10) 

Ford Fiesta'yi nasil bilirdiniz?

kaputt #1333645 
Yeni modeli iyi midir, alsak bizi uzun yillar götürür mü, saglam midir vs.. Yorumlarinizi rica ediyorum. Tesekkürler
www.ford.com.tr
(4) 

kedilerde struvite tasi ve idrar yolu enfeksiyonu tedavisi

kaputt #1332056 
selamlar, 8 yasindaki kedim bir süredir idrar yollari ile ilgili sorun yasiyor. ilk problem 6-7 ay önce idrarinda kan ile basladi.
veterinerimiz ilac verdiginde bir süre düzeldi ama birkac ay sonra yeniden hafif kan geldigini fark ettik. bu sürecte hep urinary mama kullandik.

yeniden idrar testleri yapildi hem struvite tasi hem de enfeksiyon cikti. yeniden tedavisi yapildi, tasin düsmesi icin özel mama yedi ve yine iyilesti. iki aydir bir sorun yoktu, ama dün yine idrarinda kan gördüm..

yani kisaca ben ilaci ve tas icin olan mamayi biraktigim anda yeniden hastalaniyor. bu durumu yasayan birileri var mi acaba, kesin bir tedavi yok mu, ya da artik her zaman tas icin özel olan mamalardan mi kullanarak devam etmeliyiz, nasil cözelim bilemiyorum ve haline cok üzülüyorum.
12   « Önceki Sonraki

mobil görünümden çık