(1) 

Ömer hayyam

rosey #1312906 
Şiirlerinin günümüz türkçesine çevrilmiş hali nasıl kafiyeli olabiliyor aklım almıyo şimdi bu adam şiirlerini farsça yazdı doğal olarak farsça kafiyelerle yazdı. Anlam bütünlüğü kaybolmasın diye türkçeye çeviriyorsun e peki kafiyeleri nasıl yakalıyorsun. Hem anlam bütünlüğünün hem de kafiyelerin birlikte korunması binde bir ihtimal. Peki bu doğaüstü çeviriler nasıl yapılıyo
(6) 

Balkanlar

rosey #1311832 
arabayla 8 günlük bir balkan planı yapsanız rota nasıl olur nerde ne kadar ne yapardınız?
yunanistan(atina?) güzergah üzerinde olmadığı çok sapa olduğu için onu eliyorum. yunanistana ayrıca uçakla gidilir. ama yunanistan topraklarından çıkış yapacağımız için yunanistan vizesi alınabilir.

makedonya-karadağ-arnavutluk-bosna-sırbistan-hırvatistan-slovenya (son ikisi vize istiyor ama yunanistan vizesi geçerli olur şengenden dolayı)

macaristan balkan ülkelerinde geçmiyor ama budapeşteye de uğranabilir. çok güzel yermiş. yunanistan vizesi şengen olacağı için macaristana da gidilebilir.

dönüşte de bulgaristanda üzeri gelinip bulgaristan gezilebilir ama bulgaristan şengen olmadığı için ayrı vizer almakla uğraşmayalım dedik.
(6) 

Bekar erkekler

rosey #1311637 
herkese göre değişir ama diyelim ki birikim yapmak istiyor. kira yakıt faturayı çıktığımızda aylık diğer her şey 1500 lira olması normal mi. daha da az harcayabilir mi yoksa daha nereye kadar sıkacak? mı dersiniz. alkol sigara eğlence de yok ya da minimal diyelim bunlara

2500 lira maaş alıyorsa tek başına eve çıkamaz istanbul şartlarında ortak çıksa eve kira fatura 1000 ödese 1500 de harcamaya gider?

4 bin maaş alıyorsa her ay 1500 lira biriktirebilir??

.
ist da yaşayan arkadaşımla konuştumda 4-5 bin lira maaş alıyoruz hiçbi arkadaşımın birikimi yok benim de yok maalesef dedi. insanlar yoğun iş hayatının stresini para harcayarak atıyor galiba, kimse kendini tutmak sıkmak istemiyor anladığım ama çevrenizde var mı bunu başarabilen?
(7) 

Peşine takılan kedi ve köpek

rosey #1310650 
Yolda yürürken bazen peşinize kedi ve köpekler takılıyodur sizin de. Belli ki bir ihtiyacı var aç susuz veya sevgilisinden yeni ayrılmış olabilirler.
Apartmanınızın önüne kadar gelir ve siz kapıyı kapatırken içli içli gözünüze bakar. Bazen yağmurlu veya soğuk havada bile bu dramı yaşarsınız Nasıl yüreğiniz elveriyor kapıyı kapatırken?

Benim bir ev arkadaşım vardı peşine takılan kedileri eve getirirdi bi tanesi bizim kedimiz olmuştu
(2) 

İlaç buzdolabı

rosey #1309851 
Doktorların dediğine göre ilaçlar buzdolabına konulmamalı çünkü sadece şuruplar değil tablet hapların da etkinliği bozulabiliyormuş. ama 25 derecede saklayın diyor ağustosta da ev 25 dereceden fazla olmaz mı ya işte öyle olur diye iki ay buzdolabına bırakmıştım temmuzdan beri daha yeni çıkardım. Şimdi tablet hapın içeriği azaldı mı bozuldu mu yani boşa mı içiyoruz
(4) 

Motor ehliyeti

rosey #1308481 
Motor ehliyeti alsam dünyanın her yerinde motor kiralayabilir miyim?
(5) 

Motorsiklet tavsiyesi

rosey #1302876 
Scooter almak istemiyorum tipini begenmiyorum çünkü oyuncak gibi geliyo ama motorlar da çok büyük ve ağır geliyo. Ebat olarak en küçük istiyorum diyebiliriz Ben hangi motorlara bakmalıyım nasıl aratıyım?
(3) 

Ukrayna türkiye

rosey #1302858 
Hangi ülkenin alımgücü yüksek son olaylardan sonra. Baktığımız zaman tl daha değerli ama pahalılık aynı diyorlar iki ülkenin. Mesela 18 bin lirayla ukraynaya gitsek aylık 3 bin liradan rahatça 6 ay yaşayabilir miyiz acaba burda ortalama yaşar tek kişi bu parayla ama gece hayatı vs de olucak tabi
(5) 

Dolar yatırım

rosey #1299318 
Dolar 4.63 iken 30 bin liram vardı almadım dolar şimdi 5.25

Benim hala 30 bin tl'm var.

Bir arkadaşım aylardır dolar yapma altın yap doların düşmeyeceginin garantisini kimse veremez dedi, altın da yapmadım altın az artıyor dolara göre diye.


Dolar olmuş 5.25 moralim bozuldu

Şimdi ben dediği gibi tüm parayı altın mı yapayım yoksa dolar daha artar mı. Yine bir ayar gelir mi dolara. 5.25 ten alınır mı

Not: en az 1 yıl daha dokunulmayacak bu paraya
(8) 

Uçak hızı

rosey #1297134 
Flightradar dan bakıyorum uçakların hızlarına, boeing bunlar. 476 kms, 543 kms falan maximum. Okyanus ötesi uçuşlar bile böyle. Uçaklar 700-800 km/s hız yapar diye biliyordum yanlış mıyım
(12) 

kondomsuz ilişki

rosey #1296294 
partnerının prezervatif kullanmamasını önemsemeyen bir sürü kız var. uzun dönem ilişkisi olanlar da degil bunlar yani 2-3 aylık ilişkisi var ilişkiye giriyor ve partnerı kondomsuz ve kondomsuz asla girmem gibi bir şey dayatmıyorlar. bunun sebebi ne olabilir. mantar enfeksiyon vs gibi basit hastalıkların zaaten ilacı var, aids görülme sıklığı da türkiyede cok düşük zaten deyip buna mı güveniyorlar. güvenmek derken tabi ki güvenilmez de yani bu kadar sallamamalarının altındaki sebebi merak ediyorum. kar-zarar oranı hesaplayıp en fazla mantar enfeksiyonu olurum, hpv için de tarama yaptırırım falan ama aldıgım zevk on katına çıkar diye mi düşünüyorlardır içten içe. cahillik falan demeyelim, bilinçli olup umursamayanları kast ediyorum soruda
(8) 

Sivaslı cindy

rosey #1291783 
Dudağının kenarındaki o kocaman benle dolaşıyor. alınamayan benler mi var ya da alınırsa daha mı tehlikeli olur bunun açıklaması nedir yoksa kendini bu şekilde daha güzel görüyorsa o daha vahim
(15) 

En eski kıyafetiniz kaç yıllık

rosey #1289779 
Takılar hariç giysi olarak en eski kıyafetiniz kaç yıllık?

Benim dagi'den aldığım pijama üstü 13 yıl olmuş hala ilk günkü gibi giydiğimi fark ettim.
10 yıllık bir kazağım var giyiyorum hala rengi falan ilk günkü gibi görenler kazagın güzelmiş diyo on yıllık diyemiyorum :) (kalite bir marka o da)
(16) 

Duş

rosey #1285788 
İki günde bir duş aldığınızı varsayıyorum.

Sabun bezi (lif) kullanıyor musunuz. Ya da ne sıklıkla?

Her duşta sadece duş jeli ve şampuan mı kullanıyorsunuz
(4) 

Antep fıstığı

rosey #1285380 
Antep fıstığı ağırlığının % kaçı kabuktur
(4) 

istanbul güzellik merkezi

rosey #1283473 
yüzümde ufak ufak ben var (sayıda 5-10 arası) onları aldırmak istiyorum, f/p si iyi olan nereyi önerirsiniz? bir de bunlar kaç seansta biter yaklaşık olarak ne kadar öderim?
(7) 

whatsapp

rosey #1277060 
yurtdışında türkiyeye gelindiğinde telefona türkiye deki hattını takıp aynı whatsappla devam edilebiliyor.
ayrıca türkiyedeki sim kartını başka bir telefona taktığında whatsapp kurup yine devam edebiliyorsun.

yani rehberindeki insanlar bu değişimlerini hiç görmeden devam ediyor seninle muhabbete.

o halde whatsapp ne telefona ne de simkarta özgü değil diyebilir miyiz
(4) 

abd on yıllık vize

rosey #1276306 
bu turist vizesi sanırım, 10 yıllık çıkınca ne oluyor 10 yıl boyunca abd ye sadece pasaportla gidebilirsin anlamına mı geliyor bu? istersen 10 yılda 100 defa git serbestsin yani.

eğer böyleyse;

ilk 10 yıllık vize çıktıgında adamın iyi bir geliri işi vardı diyelim bu 10 yılda belki işsiz kaldı iflas etti?
(7) 

Aylık km yakıt

rosey #1274269 
Aylık ortalama kaç km yapıyor ve ortalama ne kadar yakıta veriyorsunuz?

Not: araç sormuyorum ama dileyen belirtebilir.
(14) 

Araç sollama

rosey #1266318 
Hayatınızda hiç önünüzü tam olarak görmeden araç solladınız mı (kurtarırım düşüncesiyle olabilir ya da riske atmak olabilir vb.)
Ben bunca yıllık hayatımda çok denk geldim arkadaşım olur servis şoförü olur benim sollamam dediğim yerden örneğin virajlarda araba solladılar. gözlemlediğim kadarı ile genelde iyi araba kullanan insanlar sanırım kurtarırım düşüncesiyle yapıyor bunu ya da uzun süre virajlı yolda bir aracın arkasında gitmekten sıkılan çok sabırlı olmayan kişiler
Ben hiç yapamayacakmışım gibi geliyor bu riski alamıyorum.
(2) 

gıdalar

rosey #1264898 
gıdalar hakkında iki sorum olacak

maden suyundaki minerallerin vücudumuza etkisi ne sodyum potasyum klor vs bunlar yönünden vücudumuz fakirse yerine mi getiriyor ve maden suyunun fazlası zararlı mı her gün içen biri günde en fazla kaç şişe içilmeli

bir de ben marketten süt alıyorum bir akrabam her zaman köylüden soğal süt aldıgını söyledi markettekiler süt değil toz dedi bi sürü koruyucu vs sen onun süt oldugunu mu sanıyorsun dedi. yani pınar süt şimdi süt degil de toz mu içesim gelmedi o öyle deyince. tozsa da örneğin doğal sütten alacağımız faydanın kaçta kaçını alıyoruz pınar sütten? %20 gibi mi %80 gibi mi
(4) 

Asansörsüz ev

rosey #1264054 
Hiç asansörsüz yüksek katlarda oturdunuz mu her gün eve çıkmak için 56 basamak çıkıyorum (3. Kat) bazen bakkala ikinci kez gidesim gelmiyor.
(3) 

Dolar ve ekonomi

rosey #1262605 
Son 20 yılda orta halli bir memur fakirleşti mi zenginleşti mi diye düşünüp maaş ve dolar kurlarına baktım son 20 yılda. Alımgücünü herkes farklı bir şeye göre hesaplıyo peki bunun bir standardı yok mu. Benzin de artıyor kira da artıyor dolar da artıyor maaş da artıyor.

Yanlış hesaplamadıysam
1997 yılında bir devlet memuru maaşı 150-200 dolar.
2004 yılında 400 dolar
2018 yılında 800 dolar


Maaş yönünden dolara göre artış var.


Bir de 2001 yılında dolar 1.2 tl şimdi 3.7 tl dolar sürekli artmış. 2001 yılındaki halimiz mi daha iyi 2018 yılındaki halimiz mi?
(6) 

Öğretmene hediye

rosey #1247207 
Lise matematik öğretmenimi ziyarete gideceğim uzun yıllar oldu çok severdim kadını ne götürebilirim?
Eğer çiçek derseniz, çiçek ne olsun ne çiçeği alayım?
(5) 

Ten kuruluğu

rosey #1246076 
Dermatolojik bir rahatsızlığım yok seboraik dermatit? Saçlarımda sorun yok ama cildim yıllardır her banyodan sonra yüzüm pul pul oluyor artık bu durumdan bıktım. Cildim çok kuru. Banyo sonrası yüzümde kaş aralarımda pul gibi dökülen nokta nokta şeyler . Bunlardan nasıl kırtulabilirim. Krem öneriniz var mı (daha önce kullandığım kremler hiç geçirmedi) banyodan sonra mı kremlemeliyim yoksa her sabah yüzümü yıkarken mi süreyim
(4) 

Yumurta

rosey #1246040 
Sabahları yumurta yedikten sonra tuvalete gidiyorum. Büyük tuvalet. Size de oluyor mu. Yumurtaya karşı bi tolerans falan mı bu doktora gitmeli miyim?
(8) 

schengen

rosey #1239622 
arkadaşlar avrupaya gitmek istiyorum. en yakın ne zaman gidebilirim sizce. pasaport başvurusunda bulunacağım yarın. sonra ne yapmam gerekiyor. shengen ülkelerindnen herhangi birine gitmek istiyorsak shengen vizesi alınması gerekiyor ya. ben haftaya gidip vize başvurusunda bulunabilir miyim yoksa onun da mı randevusu var. en kısa ne zaman çıkar thank you =))
(2) 

basketbol

rosey #1239536 
gunaaydin iki sorum olcak

1- basketbol oynayanlarin boyuyla siradan insan arasinda epey fark var. boyu uzun olan mi basketci oluyo yoksa basket oynayanin mi boyu uzuyo? yani ziplamak vs bu kadar uzatir mi bilemedim

sonucta 1.92 filan da bisuru basketci var guard.. onlari gorunce diyorum ki basket boy uzatmiyo orjinal halleri bak adamlarin
hatta 2.08 likleri gorunce de diyorum ki zipla zipla bu kadar mi uzar boy?



2- bi de basketcilerin turk ya da avrupali cogunun suratinda zengin site cocugu beyaz ten bebeksi bi gorunum var. orta halli insanlar basketci olmuyo mu neden elit spor boyle hatta hepsi universite mezunu gibi kulturlu tiplere benzio
tamam diceksiniz ki fakit futbol oynar zengin cocugu icin pota sart o yuzden sitelerde cocuklar basket oynuy ama bu kadar da bariz fark olur mu ya. onu da gectim futbolcular futbol icin uni okumuyo ee bu basketciler ne ara uni mezunu oluo
(11) 

Klozet

rosey #1238269 
Umumi tuvaletlerde direk temas ediyor musunuz klozete otururken yoksa oturacağınız temas edeceğiniz kısımlara peçete filan koyuyor musunuz. Malum oturacagımız yere biri işeyip gitmiş de olabilir . İçerdeyken wc nin içinde her şeye peçeteyle dokunuyorum ben temas etmıyorum benmı fazla titizim

Hatta evdeyken bile klozet soğuk oldugunda bişeyler koyuyorum oturacagım kısıma en olmadı ellerimi koyuyorum ben mı çok hassasım acaba
(2) 

Ormanda ayı

rosey #1230450 
Doğada, ormanlık yerlerde yürüyüş yapıyoruz kamp kuruyoruz. 3 arkadaş geçen gün araçla gidebileceğimiz yere kadar gittik sonra aracı park edip 1 km yürüdük . Ormanımsı bir yer ve ben yürüyüş esnasında çok tedirgindim çünkü ayı çıksa kendimizi koruyacağımız hiçbir şey yok elimizde. Oraya gitmeden önce yakınlardaki bir ilçede yağmurluk satın alacağımız bir av malzemesi dükkanında yanınıza torpil alın istterseniz dedi satıcı ama saçma geldi ben tedirgin oldum ne yapmak gerek her zaman ayı riski yok mu dağlık ormanlık yerlerde?
(5) 

Futbol spikeri

rosey #1204254 
Futbol spikeri maçı anlatırken tribünden sahaya bakarak anlatıyorsa o kadar uzaktan futbolcuları nasıl hatasız ayırt edip görebiliyor? Özellikle sahaya uzak olan tribünler var. Hiç mi yanılmaz ya da sahanın bir ucunu göremediği hiç mi olmaz
(4) 

Su altı belgeseli

rosey #1193485 
Su altı belgesellerinde binbir türlü deniz canlısını görüyoruz. Merak ettiğim birşey var. Okyanusların en derin yeri 12 km. Ortalama da 1-2 km derinliği vardır. Derinlere inildikçe oksijenin ve ışığın azaldığını biliyoruz. Işık olmasa da yaşam var diye biliyorum Ama kaç metre derinlikte oksijen canlılar için yetersiz kalıyor bunu bilmiyorum. Peki bu deniz canlıları en derin kaç metrede çekiliyor belgesellerde? Sanırım 30 metre ya da 42 metre dalabiliyor tüple insanlar. O halde bu mercanlar köpek balıkları balinalar vs hepsi 30-40 metrede mi görüntüleniyor çekimlerde. Daha aşağısına insanlar inemiyor diyelim peki bu balıklar en fazla kaç metrede yaşıyordur. Bunun hakkında bildiklerinizi yazar mısınız.
(2) 

Kızkulesi yemek mi kahvaltı mı

rosey #1186858 
Yemek fiyatları kişi başı 150 civarı olduğu söyleniyor kahvaltı 40-50 tl imiş. İnternet sitelerinde cam kenarı %20 daha pahalı diyor ama yaz akşamları dışarda denize sıfır da yiyebiliyoruz değil mi manzara asıl öyle gözükür.


Ayrıca akşam yemekleri de kazık kötü diyorlar da kahvaltının da zevki çıkmaz diyorum manzara keyfi olmaz.
(6) 

Gönülsüz .ikişten burunsuz çocuk doğar

rosey #1182704 
Böyle bir atasözü var. Mecaz yanını bırakırsak bunun somut gerçekliğine inanıyor musunuz. Bir kadın düşünelim. Tek yumurta ikizi ali ve veli var. Aliyi seviyor ama zorla hiç sevmediği veli ile evlendiriliyor. aşk evliliği yapsaydı çocuğu daha güzel/yakışıklı olur muydu. Mutluluğun , mutlu bir seksin görünüme etkisi var mıdır varsa nasıl kanıtlanabilir ki
(8) 

Ruslar

rosey #1176191 
Arkadaşlar Rusları iyi bilen örnekli ya da ayrıntılı cevap verirse sevinirim.

Rusya da maaşların düşük olduğunı biliyoruz, ortalama memur maaşı 500$ civarı ve rüşvetin yaygınlığını da biliyoruz. Acaba her meslekte rüşvet alıp aylık gelirlerini her aile 2-3 bin $ a filan mı getiriyor. Rusların bizim gibi iphone meraklısı olmadıklarını paralarını biriktirip tatile gittiklerini biliyorum ama ne kadar parası var ki biriktirecek.

Soru: şimdi bizim antalyaya milyonlarca turist geliyo, ortalama bir rus aylık maaşının tamamını biriktirse o para antalyada bir hafta anca dayanır. Antalyaya gelenlerin hepsi mi zengin hepsi mi işadamı ailesi, eğer öyleyse milyonlarca işadamı tamamı antalyaya mı geliyor ve bu kadar zengin ne iş yapıyor rusyada. Ortalama bir aile nasıl para yetiştiriyor. Hatta şimdi de Ruslar Taylanda akın etmiş. Yahu zaten maaşla çalışan bir rusun yıllık maaşı taylanda git gel uçak parası demek.
(5) 

İnsan ne kadar yaşayabilir?

rosey #1161116 
Bir odaya hapsettiğimiz insana sınırsız olmak üzere sadece elma ve su veriyoruz. Bir insan besin olarak sadece elma ve su kullanarak en fazla ne kadar yaşayanilir? Gün ay yıl tahmin edelim?
(8) 

Grup veya masa oyunları

rosey #1157615 
Arkadaşlar,

Zirvelerde toplandığınızda ya da zirve olmasına gerek yok atıyorum 8-10 kişi cafede vs bir araya geldiğinizde muhabbet dışında keyifli vakit geçirmek için oyun oynamak isterseniz ne oynuyorsunuz? Trivial pursit oynuyor musunuz yoksa tüm sorularını ezberlediniz artık sıkıcı mı geliyor? bu tarz oyunlar var mı önereceğiniz. Kaçış oyunları demeyin cafede evde bir araya gelindiğinde olanı soruyorum. mesela sayko diye bir oyun varmış oynuyor musunuz. Ortamda yeni tanıştığınız kişilerin de bulunduğunu varsayalım.
(8) 

Sevgiliniz dişlerini fırçalıyor mu?

rosey #1151227 
Kızlar bu konuda daha hassas oluyor, erkekler birçok şeyi olduğu gibi bunu da savsaklıyorlar. O yüzden soru genel olarak kızlara ama isteyen cinsiyet belirtebilir.

Sevgiliniz dişlerini rutin olarak günde 1-2 kez fırçalayan biri mi yoksa böyle bir alışkanlığı yok mu. Dişlerini günlük fırçalamayan biriyle öpüşür müsünüz?
(5) 

Avrupa'da içlik giyme kültürü var mı

rosey #1150311 
Doğu ve kuzey avrupa bizden daha soğuk olabiliyor. Oralarda da bizdeki gibi içlik giyme alışkanlığı var mıdır acaba, anneler çocuklarına "- oğlum hasta olacaksın giy şunu içine çükün düşmez" diye eline içlik tutuşturuyor mudur acaba?
(35) 

Erkekler içlik giyiyor musunuz

rosey #1150299 
Sb.
(6) 

Şampuan önerisi

rosey #1147347 
Son zamanlarda uzaması yavaşladı saçlarımın

Bunun içi alabileceğim en iyi şampuan nedir?
Şu an migrostayım burda loreal, dove, syoss, schwarzkopp glis, panten, elidor, clear, head shoulders, gibi markalar var. Fiyatlar da 5-15 tl arasında değişiyor. Her marka kendini önemsiyor övüyor haliyle. Bunlardan hangilerini önerirsiniz?

Şayet önereceğiniz marka bunlardan biri değil de pahalı bişeyse ve bunlarla kıyas olmayacak kadar iyiyse nerde satılıyorsa gidip onu da alabilirim. 50 tl ye kadar çıkabilirim.
(5) 

telefonda konusma feyki

rosey #1136692 
telefonda konusma feyki yaptiniz mi hic. yolda karsilasmayi istemediginiz biri geliyordur; ama aksi takdirde ayip olacagini dusunuyorsunuz mesela.

ya da hangi durumlarda yaptiniz daha once. ornek...
(16) 

Kız arkadaşla yürürken laf atılması

rosey #1121663 
eksisozluk.com
Şöyle bir entry okudum. Katılıyor musunuz bu entry ye? Yorumlarınızı alalım.
(11) 

yemek kurallari

rosey #1102135 
1) restoran yemekhane ya da evdeyken yemegin suyuna ekmek banar misiniz. bandiniz mi hic.
2) yemek yedikten sonra agiz icinde etrafinda kalan artiklari dille almak ister bunye. dilin agiz icinde yanaklarda geziyor olusu estetik acidan kotu bi goruntudur. her ne kadar dogal bir durum olsa da karsi tarafa belli etmemeye calisir insan. ama bunu umursamadan dilini agiz icinde gezdirenlerden tiksiniyor musunuz. yoksa siz de mi onu yapanlardansiniz. bunu yapan biriyle cikar misiniz.
3 kurdan kullaniyor musunuz. kullanirken bir elinizle agzinizi kapatiyor musunuz.
4 yemek yeme kurallariyla ilgili hic video izleyip yazi okudunuz mu. luks restoranlara gitmekten hic cekindiniz mi yoksa simdi gitseniz ne yenileceginiz nasil yenilecegini gayet iyi bilir misiniz
5 pilavi catalla mantiyi kasikla mi yiyorsunuz.
6 tabagi kaldirip agza yakin tutup yemek normal ama salatanin karpuzun suyunu dikmek hayvanlik midir
(16) 

Boğaziçi köprüsünden otomobille düşme

rosey #963222 
kişi köprüden (64 m) düştüğünde su beton etkisi yapıyo ve ölüyo, ölmeyen de vardır belki çivileme vs bilemem
sorum şu: otomobil in köprüden düştüğünü farzedelim, sürücü bu durumda kurtulur mu? aracın, yani düşen cismin maddesi mi, kütlesi mi önemli.. arac patlar mı, (yakıttan dolayı patlar derseniz, aküsü, motoru bozuk benzini olmayan bir aractan düştüğünüzü farzedin bir de)

ben belki iyi niyetli olacak ama şöyle düşündüm, arac 10-20 metre derine iner vs, sürücü de kapıyı açar ve su yüzüne çıkar?!

yorumlarınız nedir?
(8) 

Yaz geceleri kalabalık gruplar

rosey #952874 
yaz geceleri balkon muhabbetleri meşhurdur malumunuz. 8-10 gencin (liseli ya da üniversiteli, erkek grubu ya da kız erkek karışık) toplanıp eğlenmelerine şahit olmuşunuzdur. onlar eğlenir ama tüm mahalle rahatsız olur sesten uyuyamayanlar olur hatta. kızların kahkahaları erkeklerin anlık tepkileri olur bu sesler genelde. saat geceyi geçtiğinde sesleri üç beş apartman uzağa kadar çok rahat gelir. aranızda 50 metre vardır ama o eğlence sesleri kulağınıza yine gelir. bu duruma bakışınız nasıl?

a- bırakın gençler eğlensin, biz de gençtik eğlendik (hala genciz biz de yapıyoz böyle) sesleri kontrol altına almak mümkün değil o kalabalıkta hele bir de alkol varsa tutamazsın, napalım yani arada bir olur öyle, rahatsız olan varsa sesi/müziği kısarız zaten

b- yazlık olsa neyse de ne olursa olsun gecenin 3 ünde mahallede / sitede böyle sesli eğlenceler hoş olmuyo.. birinin ikazı / şikayeti zoruma gider o yüzden sürekli volume kontrol yaparım ya da içimizden biri yapar.. öyle çevre apartmanlara sesimiz gidecek şekilde şehir merkezinde kalabalık grup eğlence ya da sohbet ortamlarında dozu ayarlamak lazım
(8) 

O2

rosey #771418 
20 metrekarelik oda düşünelim, içinde %78 azot %21 oksijen %1 diğer gazlar var. Odanın kapısı kapalı dışarıya hiç çıkmıyoruz günler boyu, havalandırmıyoruz diyelim...

1) Biz aynı ortama co2 verip o2 aldıkça bu oran hiç değişmiyor mu? %19 oksijen filan olmuyo mu mesela
2) bu oran ne kadar değişirse havasızlıktan ölüyor insan? Yani hiç havalandırmadığımız bu odada kaç gün yaşarız (besin var, güneş ışığı var yani diğer etmenler var ama sadece havayla temas yok)
12   « Önceki Sonraki

mobil görünümden çık