(5) 

üniversite kayıt dondurma süresi var mı?

filipis #1377113 
böyle bir süre var mı? varsa ve üniye göre değişmiyorsa ne kadar?
(4) 

Deneme amaçlı vize başvurusu

filipis #1376392 
Bilet almadan önce shengen vizesine başvursak (çıkıp çıkmayacağını görmek için) çıksa fakat o tarihlerde gitmesek tekrar vize alırken problem olur mu? Siz başvurmuş ama gitmemişsiniz derler mi vize işlemlerinde?
(1) 

Besyo için ösym sınavına girmeden

filipis #1369647 
Alım yapan devlet üniversitesi var mı? Ösym sınavı için baraj istiyor ama ben sınava girmedim. Haliyle sadece özel yetenek sınavını kabul eden devlet üniversitesi varsa ona başvuracağım. Bu arada sporcu lisansım yok hep amatör olarak ilgilendim.

Spor için hangi ayakkabı?

filipis #1368336 
Branş: tenis-sert zemin
Değerlendirme: tip, renk, zemin uygunluğu

1. eksiup.com

2. eksiup.com

Ek soru: nike 43 giyen kişi asicste kaç giyer?
(3) 

Ekrem imamoğlu su faturası indirimi yaptı mı?

filipis #1367307 
Vaadi %40 ve 0.5 m3 indirimdi diye hatırlıyorum.
(2) 

Work and travel için güvenilir firma

filipis #1366366 
Kulaktan dolma değil de bizzat tecrübe eden, bu adamlar iyi iş imkanları sunuyor ve güvenilirler kazık atmazlar, gerektiğinde oradaki şirkette hakkınızı savunurlar diyebileceğiniz bir firma var mı?

Sebebi şu: çok fazla param yok. Orada parasal anlamda mağdur olursam benim için sıkıntı olur.
(4) 

Toprak bahçe işleriyle ilgili birkaç soru

filipis #1363555 
1. Bir saksıya attığım onlarca limon çekirdeği, çeşmeden can suyu dökmeme rağmen çıkmadı. Saksı dışarıda olduğu için bugün yağmur suyunu yedi ve 2 tane filiz vermiş. O halde musluk suyu bitkilere pekte yararlı değil gibi?

2. Evin güneş alan kısmında 1 x 1 metre genişliğinde kombinin olduğu şu karartılmış kaydırma camlara sahip bir balkonum var. Burayı sera gibi kullansam evi böcek falan basar mı?

3. Yine bu balkon serası için toprak alacağım ama hangi toprak çeşidini seçmek lazım? Torf alsam dikeceğim bitkilere olumsuz etkisi olur mu? (limon ağacı, çilek gibi) çiçek toprağı iş görür mü?

4. Limon ağacını illa aşılamak gerekecek değil mi?
(2) 

Halter tutucu iş görür mü?

filipis #1358889 
m.trendyol.com

Pek sağlıklı gözükmüyor ama sizce iş görür mü? Strap gibi kullanmak için
(4) 

Sol elde düzenli seyirme

filipis #1355784 
Son bir haftadır, böyle tik gibi, sol elimde bir seyirme var. Baş parmağa kramp girer gibi seyiriyor. Ama ağrı sızı yok. Zaten 2 saniye sürüyor. Özellikle akşamları dakikada bir, günde 10-15 kere oluyor. Nedendir?

Not: bayağı zamandan beri spor yapıyorum ama bundan olabilir mi?
(1) 

Tenis partneri arıyorum

filipis #1335928 
İleri başlangıç-orta seviye sayılırım. Kadıköy ya da ataköy tarafında oynayacak varsa yeşilinizi bekliyorum.
(7) 

Body building ve beslenme ile ilgili sorular

filipis #1332025 
1. Serdar aktolganın videolarına (vlog) bakıyorum. Söylediği şu:
“Hergüne sadece bir bölge çalışmayanlar boşa kürek çeker. 27 senelik tecrübemde gördüm ki bir günde çok fazla kas grubu çalışıyorsanız ikinci ve sonrasındaki bölgeyi hakkıyla çalışmadığınız için bir işe yaramaz. Çok azı genetiği iyidir, onlar anca gelişir”

Tamam profesyoneller zaten böyle yapıyor, hergün bir kas grubu fakat biz amatörler için de bu geçerli mi? Daha eşik noktaya ulaşamamışız. İstesek de kendimizi ilk bölge çalışmasıyla yoramıyoruz. Sanki bunu profesyonellere söylüyor gibi geldi bana. Sizce mantıklı olan çalışma şekli nasıl?
Not: fullbody i ilk 1 aydan sonra desteklemeyenlerdenim. O yüzden bu görüşe pekte uzak sayılmam. Ama ağırlık artırımının hızı için aynı bölgeyi haftada 2 kere çalışmak daha motive edici geliyor bana.

2. Lanet olası kalori hesabını yapsamda kilo alımım durdu. 173 boy, 70 kiloyum. (61 kilodan 70 kiloya çıktım) ve 70 ten yukarı çıkmıyor. Çıksın diye karbonhidrat yüklemesi yapıyorum ama 2 gündür hala 70 te sayıyorum. Yediklerim de öyle az değil:
Kahvaltı:
-3 adet yumurta
-50 gr peynir
-50 gr kavurma
Diğer öğünler:
-600 gr tavuk göğüs (toplam derisiz çiğ ağırlık)
-500 gr (toplam pilav ve makarna-kuru/çiğ ağırlık)
-yağlar
-meyve
Herhangi sağlık sorunum yok, metabolizma hızlı desek de günde 1 saat spor haricinde bir enerji harcamam yok diyebiliriz. Ve dışkılama sürem de 3 günde bir. Artık paranoyak olmaya başladım protein karbonhidrat ve yağ hesabı yapmaktan. Sürekli tartıyla kilomun değiştiğini görüyorum. Bu kadar hareketsizliğe rağmen vücudun bu besini yok etmesi çok anormal yahu. Sizce sorun nedir? Bu yüzden doktora gitmek saçma geliyor çünkü kendimi sağlıklı hissediyorum.
(2) 

Kısa bir paragraf çevirisi (ingilizce/almanca), çeviri hatalarım neler?

filipis #1330178 
Türkçe olan bu paragrafı ingilizce ve almancaya çevirdim. Bilginiz dahilinde tekini veya ikisini yorumlayabilir misiniz? Eksikler yanlışlar nelerdir?

Türkçesi:
“Dünyadaki birçok insan çevre kirliliği konusunda bilinçsiz. Veriler bize gösteriyor ki, yalnızca her 10 kişiden 5’i bilinçli bir şekilde çevre kirliliğinin önüne geçmek için çabalıyor. Fabrikaların bacalarından çıkan zehirli gazlar, atmosferdeki karbonmonoksit oranını artırarak asit yağmurlarına neden oluyor. Bu da doğanın tahrip olmasına neden okuyor. Düşünün! En azından 10 kişiden 9’u bilinçli olsaydı, dünya daha temiz ve yaşanabilir bir yer olmaz mıydı?”

İngilizcesi:
“Many people in the world are inconscious about environmental pollution. Datums show us that, only every 5 out of 10 people endeavor consciously to preveting environmental pollution. From chimneys of factory rising toxic gases in the atmosphere by increasing the rate of carbon monoxide causes acid rains. This causes the desteuction of nature. Think about it! Wouldn’t the world be more clean and livable a place, if were at least conscious 9 out of 10 peole?”

Almancası:
“Viele Menschen auf der Welt sind sich über Umweltverschmutzung unbewußt. Die Datum zeigen uns, dass sich nur jeder fünfte von zehn bewußt umweltverschmutsug um verhindernd bemüht. Von Schornsteinen fabrikmäßig aufsteigender giftiger Gase in der Atmosphäre verursacht die Erhöhung der Kahlenmonoxide-Rate säuren Regen. Dies verursacht zur Zerstörung der Natur. Denk darüber nach! Wenn mindestens neun der zehn Menschen bei Bewusstein wären, wäre die Welt nicht sauberer und lebenswerter ein Ort?
(2) 

Almanca çeviri eksikleri

filipis #1327873 
Şimdi franz kafkanın almanca die Verwandlung romanınında tercüme karşılaştırması yaparken (almanca öğrenme amaçlı) şu cümlede birkaç şeyi çözemedim.

“Er lag auf seinem panzerartig harten Rücken und sah, wenn er den Kopf ein wenig hob, seinen gewölbten, braunen, von bogenförmigen Versteifungen geteilten Bauch, auf dessen Höhe sich die Bettdecke, zum gänzlichen Niedergleiten bereit, kaum noch erhalten konnte.”

Cümlesi;
“Zırhı andıran sertlikteki sırtının üzerinde yatmaktaydı ve başını azıcık yukarı kaldırdığında kubbemsi, kahverengi, yay biçimindeki sertliklerce bölümlenmiş; üstünde, tutunabileceği hiçbir şey kalmamış ve neredeyse tamamen kaymak üzere olan yorganın bulunduğu karnını gördü.”

Şeklinde çevrilmiş. (Can yayınları tarafından)

Soru: Burada türkçesinde geçen “hiçbir şey” kelimesi almancasında, Höhe ve bereit kelimelri de türkçesinde karşılığı nedir?
Almancasında nicht diye bir kelime yok zira?
(3) 

Almanca dilbilgisi-2

filipis #1326897 
Şu cümle;
“Die Endlagerung hoch radioaktiver Abfälle ist weltweit ein bisher nicht gelöstes Problem.”

google translate ile çevirdiğimde şuna dönüştü:
“Yüksek seviyeli radyoaktif atığın nihai bertarafı dünya çapında çözülmemiş bir sorundur.”

Çeviri doğruysa eğer, atığın kelimesindeki genetiv ekini sağlayan ingilizcede of kelimesine denk gelen des vb. ek neden yok?
Çeviri hatalıysa tam çevirisi nedir?
(7) 

Almanca dil bilgisi

filipis #1326317 
Lassen modal verb olarak kullanıldığında kullanım amacı ne oluyor? İngilizcede neye tekabül ediyor?
Können~can (-ebilmek) gibi
(2) 

Macbook 2007 den anlayan var mı? (10.7)

filipis #1325695 
Bu merete format illa cd ile mi oluyor? Macbook kendi indir miyor mu bu 10.7 yi falan? 19.99 usd fiyat yazmışlar, illa vermek zorunda mıyız bir çözümü yok mu?

Not disk tamemen formatlanmış fakat işletim sistemi yüklenmeden bırakılmış.
(1) 

Macbook 2007 ekran kartı ekleme

filipis #1324554 
Macbook a1181 modeli 2007 yılına ait bu laptopa ekran kartı eklemek mümkün mü? Autocad 2011-2012 gibi programları çalıştırabilmesi için...
Yükleyeceklerim: office 365, autocad 2011-2012, primavera
(2) 

icloud aylik ucret odenmezse yedeklenen verilere ne olur?

filipis #1318000 
Neredeyse 1 ay olacak 50 gb icloud kotasi aldim. 6 gb bi yedeklemem var. Uyelik suresi doldu ve tanimli kredi karti hesabini sildigim icin 2-3 gun sonra kota free olan 5 gb konumuna gelecek. Benim o 6gb ne olacak? Veri kaybi olur mu?
(1) 

Şu iki ürünü kullanmak mantıklı mı?

filipis #1316260 
Linkleri verilen ürünler fayda sağlar mı yoksa tamamen zırva mı?

urun.gittigidiyor.com

urun.gittigidiyor.com

Edit: link düzeltildi
(3) 

Sizce bu bot alınır mı?

filipis #1308096 
(1) 

Boyun fıtığı nedeniyle istirahat raporu alabilir miyim?

filipis #1306186 
Boynumun 2 yerinde ameliyat gerektirmeyen boyun fıtığım var. Askerde sevk vermedikleri için raporlatamadım.
İzine çıktığımda hastaneden hava değişimi ya da istirahat raporu verir mi doktor?

Askerde Çelik başlık ve çelik yelekten boynum orta şiddette ağırıyor ve kas gevşetici ağrı kesici vermekten başka bir şey yapmıyor doktor. Heyet raporu için kitlenmiş halde olman lazım diyor. Fakat ağrı ağırlık uygulanmadığında geçiyor.
(14) 

Nefes almak isteyen biri geri döner mi?

filipis #1305150 
Evet güzin ablalar, abiler. Bunca çabaya rağmen izin istedi, nefes almam lazım toparlanmam lazım çok yoruldum dedi. Oluru var mı dedim bilmiyorum dedi. Ama soğumuş belli.
Sizce müsaade isteyen geri döner mi? Yoksa zaten dönmemek için mi ara vermek istiyor?

Ekstra soru: çok seven biri karşıdaki öyle çok sevgi göstermese bile, sizce soğuması normal mi?
(8) 

Mercedes c180 vs audi q5

filipis #1302518 
Mercedes benzinli, q5 dizel olması şartıyla habgisini alırdınız?

İkisi se 150k tl
İkisi de 150 bim km de
İkiside aynı yıla ait
(10) 

Sevgiliye çiçek seçimi (kadınlara soruyorum)

filipis #1302395 
Hangisini alayım? Aslında sümbül seviyor ama bulamadım ben de zambakta karar kıldım.

1. www.ciceksepeti.com
2. www.ciceksepeti.com
3. www.ciceksepeti.com
4. (Şu önerim var)
(14) 

Sevgilimden ayrılık aşamasına geldim. Ne yapmalıyım?

filipis #1302094 
Kendimi çaresiz hissediyorum o yüzden buradan bile sorup fikir danışmak zorunda hissettim kendimi.

2. Yılına yaklaşan bir birlikteliğimiz var sevgilimle. Dün alevlenen ve bugün ayrılık konuşmasına giden bir konuşma yaptık. Telefonda dahi beni geçiştiren bir tavır ve haldeydi. Tavırlarını kestiremiyorum. Beni suçladığı konuda yüzde 80 oranında haklı kabahatliyim. Ona onu beğendiğimi ve onun yanında çok iyi hissettiğimi söylemedim hiç. Sadece yanında mutluyum gibi laflarla geçiştirdim. Dün tekrar bu mevzuları açtı ve ben biraz ne alakası var ben bunları beceremem moduna girdim. Bugünde uzun zamandır bunları düşünüp sonunda onu kaale almadığımı ve sadece kendi sorunlarımı ön planda tutup onun sorunlarını önemsiz ve geçiştirilebilir olarak gördüğünden bahsetti. Bana göre öyle ama ona göre tam tersi tabii. En sonunda bugün patladı yazmadı bile. Ben yazmasam yazmayacaktı.

Askerdeyim, yüzyüze görüşme imkanım yok 2 ay daha. Hiç bu kadar beni umursamaz davranmamıştı. Bir askerlik ayrılışı vakası mı bilmiyorum ama onu gerçekten kaybetmek istemiyorum. Bugün 12 saattir yazmadı etmedi umursamadı.

Sorum şu: şimdi yaptığım hataları telafi etmeye çalışıp onunda dediği gibi “törpülenmek” olayını yapmaya başladığımı kanıtlayayım mı yoksa bikaç gün sonra mı yazayım. Benden soğudu mu yoksa çaba mı sabretmemi istiyor sürüneyim mi istiyor anlayamıyorum. Normalde ayrılık kelimesine tövbe diyen kız, şimdi sen bilirsin diyor. Kafam çok karışık yardım edin ne yapmalıyım.

Not: cinsiyette belirtirseniz sevinirim. Açıkçası kadınların önerisi şu an daha önemli benim için
(8) 

Morhipo sahte mal satıyor mu?

filipis #1298991 
Boyner holdinge ait ya ondan soruyorum. Yinede olabilir diye hani...
(12) 

Devlet hastanesinde ücretle rapor ayarlamak mümkün mü?

filipis #1295767 
Bi şekilde böyle verecek birini bulmak ya da tanıdığı olan var mı?

Rapor askerlik için gerekli, yer istanbul

Edit: rapor dediğim istirahat raporu, süresi toplamda 15 gün
(3) 

Askerlikte sevk verilirken hastane belirtiliyor mu?

filipis #1295691 
Tanıdık doktordan rapor alacağım fakat askerlşk şubesinden sevk aldığımda sevk kağıdında şu hastaneye gidilecek diye belirtiliyor mu?

Bir de hastanede yatış istirahat raporundan düşüyor mu? Düşmüyırsa Limiti nedir
(3) 

Bankadaki parayı hacizden korumak

filipis #1290159 
Malum, haciz gelirse türkiyedeki bankalarda hesap bloke ediliyor. Bunun yerine paramızı paypal benzeri bir yere aktarsak hacizdden kurtulur mu paramız?
(1) 

Lisans mezunu olan kpss ortaöğretim sınavına...

filipis #1289863 
girebilir mi? Zaten geçerli olmayacak ama amaç bu sınava giriş belgesini alabilmek. Sınava da girmeyeceğim zaten. Benim için önemli olan başvuru yapıp, sınav giriş belgesini almak, bu mümkün mü?

Not: önceden sordum ama yeterli cevap alamadım açıkçası. Bu yüzden yeniden soruyorum.
(2) 

Bir iskandinav dizisi vardı

filipis #1289493 
Sanırım danimarka yapımı. Shameless a benziyor, konu olarakta kocası olmayan ve 3 çocuklu bir öğretmenin hayatını konu alıyor bu dizi. Öğretmenin veliyle ve okul müdürüyle ilişkisi de dizi de mevcut. Neydi bu dizinin adı?
(5) 

Hangi powerbank almalı?

filipis #1288322 
Sony 15000 mah (189 tl)
Xiaomi 20000 mah (139 tl)
(1) 

Lisans mezunu olan kpss ortaöğretim sınavına...

filipis #1288084 
girebilir mi? Zaten geçerli olmayacak ama amaç bu sınava giriş belgesini alabilmek. Sınava da girmeyeceğim zaten. Benim için önemli olan başvuru yapıp, sınav giriş belgesini almak, bu mümkün mü?
(2) 

Askerlik 9 ay olursa...

filipis #1287558 
Kısa ve uzun dönemler için askerlik ortak olarak 9 ay süre ile yapılacak diye bir kanun çıksa, kanun çıkmadan önce askerliğe başlamış bir erin uzun dönem askerliği 12 aydan 9 aya düşecek. Peki ya kanundan önce askere giden kısa dönem erin süresi uzar mı? Kazanılmış hak geri alınabilir mi?
(2) 

Lanet olası iphone

filipis #1272707 
Yahu 11 serisi güncelleme yaptıktan sonra ayarlara girince, safari de sayfa içinde gezinirken kanser edici ve en az 3 er saniye süren ve her sayfa değişiminde olan donmalar, son sürüm çıkmadan kısa bir süre önce kayboldu. Nedensizce...

Ve 11.3 çıktı, 11 in ilk güncellemesinde bir daha da güncelleyeni z.ksinler dedim ama gene yorumlara kanıp güncelledim. İlk gün yağ gibi kayan hızlanan tel şimdi 11 güncellemesinin aynı ilk zamanlarına döndü. İphone niye böyle lanetlik bir duruma döndü. Kar marjı ciddi oranda müşteri memnuniyetsizliğini tetiklediğini göremiyor mu? Kapitalizmin simgesi amerikan bir şirket böyle mallık neden yapıyor? Tercih nedeni olarak gördüğüm hız ve donmama mevzuunu yitirdiğine göre neden elveda iphone demeyeyim? Androide kıyasla artık daha aşağıda değil mi?
(4) 

İhbar tazminatı hakkında

filipis #1269056 
İş yeri işlerin azalmasını gerekçe göstererek 7 aydır çalışan bir çalışanı çıkarttığında 4 hafta ihbar süresi doğuyor. Peki bu süre için önce parasını ödeyeceğiz deyip ardından, biz bu 4 hafta süresince çalışmanızı talep ediyoruz dese, İhbar tazminatı olan 4 haftanın ücretini alabilmek için çalışmak zorunda değilim diyemiyoruz değil mi?
(3) 

F/p drone seçimi

filipis #1268364 
Hangi drone u tavsiye edersiniz?
İstediğim şey kamera özelliği (4k video olursa güzel olur), yükseklik anlamında tatminkar mesafe katedenilmesi.
(2) 

Samsung j7 prime or max hangisini seçmeli?

filipis #1265619 
Önceki duyuruda anneye alınacak telefon diye sormuştum, araştırma ve cevaplar üzerine şıkkı ikiye indirdim. Hepsiburadadan sıfır alacağım. İkisininde fiyatı aynı gibi.

1. Samsung j7 prime

Kötü yanları
-kasa plastik

İyi yanları
-samsung türkiye garantili


2. Samsung j7 max

Kötü yanları
-ithalatçı garantili

İyi yanları
-ekran daha büyük
-daha hızlı
-alüminyum kasa
-kamera daha iyi

Siz olsanız hangisini tercih ederdiniz. Normalde j7 max alırım fakat İthalatçı garantisi kararsız bıraktı
(5) 

Anneye telefon almaca (f/p)

filipis #1265339 
Sıfırı 1000tl yi geçmeyen htc, lg, samsung üçlemesinden model seçimi yapsanız ve önceliğiniz hız ve kamera kalitesi olsa hangi teli seçerdiniz?
Edit: sony de olur
(1) 

Hepsiburada çeki olan var mı?

filipis #1264847 
Ücretli ya da ücretsiz hediye çeki olan var mıdır?
Yaklaşık 300 liralık bir yatak var onu alacağım.
İndirim kodu, iade çeki vs. herşey kabulümdür.
(2) 

İphone internet çalışmıyor

filipis #1254319 
Şu an hücresel bağlantıdayım. Whatsapp ve mobiett dışında uygulama çalışmıyor (internet bağlantısı yok)
Safari sadece vodafone.com.tr ye giriyor diğerleri için “safari sunucuyla güvenli bağlantı kuramıyor” diyor. Hatta bu siteye bile vpn ile girdim.

Fakaat vpn açınca düzeliyor. Nedir bunun problemi? Nasıl düzelir bu sorun?

Telefon kapatıp açıldı
Hücresele girlip dns ip ayarları sıfırlandı ama nafile.
(1) 

Bir cümle çeviri daha...

filipis #1248553 
the group thus enjoys as a social stability benefical not only to its dominant members but also to the subordinate animals.

Cümlesinin çevirisi;

Böylece grup, yalnızca egemen olan üyelerine değil aynı zamanda alttaki hayvanlara da yararlı bir toplumsal istikrar sağlıyor

cümlesi midir?
(5) 

Greencard ın kişileri belirlemede bir mantığı var mı?

filipis #1248515 
Yoksa tamamen şans mı?
Mesela kişisel olmasa dahi bir gruptan belirli sayıda gibi bir seçim algıritması var mıdır? Mesela lisans eğitimini tamamlayanlar arasından 150 kişi, ilkokul mezunlarından 270 kişi gibi.

Var mı bir mantığı?
(1) 

İnglizce çeviri cümlesi

filipis #1248463 
“Since the patterns of behaviour based on territorialty and social hierarchy have emerged in the course of evolutionary development, it can be taken for granted that they possess some adaptive value, if not for each individual member at least for the group as a whole.”

Cümlesini;
“Bölgesellik ve toplumsal hiyerarşiye dayanan davranış kalıpları, evrimsel gelişim sürecinde ortaya çıktığından beri, herbir birey için değilse de en azından bir grubun tamamı için, bazı adaptif değere sahip oldukları kabul edilebilir” diye çevirdim. Hatalar nelerdir?
(1) 

Ösym sınav giriş belgesi nasıl alınıyor

filipis #1244751 
Ais.osym sitesinin neresinde oluyor bu? Sınava 10 gün var açıklanmıştır diye düşünüyorum ama?
Not: telden giriyorum internete
(3) 

Greencard fotoğraf yükleme

filipis #1235687 
Sitedeki photo tool uygulama ile fotoğrafı boyutlandırdım fakat fotoğraf çok kalitesiz(10 kb felan)
Uygulama fotoğrafı yüklediğimde kabul etti uygundur mu demeli yoksa o nasıl algılasın deyip yeni biyometrik fotoğraf mı çektirmeli?
(6) 

Amerika vizesi alınamıyor. Peki greencard?

filipis #1231629 
Vize alınamadığı için türkiyeden greencard başvuruları da geçersiz mi sayılacak?
(7) 

Bu kemer ve cüzdan nasıl?

filipis #1226764 
Ayrı ayrı değerlendirirsek...

www.sporthink.com.tr

www.sporthink.com.tr
(6) 

İphone fatura yok

filipis #1220573 
Appstore dan aldığım iphone un faturası icloud mail hesabına mail geliyor malumunuz. Telefonu ilk aldığımda fatura mail geldi evet, fakat bunu iade edip farklı rengini aldığımda mail gelmedi. Yani fatura ortada yok. 1 sene garantisi olan bu telefonun başına bir şey gelse, faturan yok bir şey yapamayız mı derler şimdi?

Not: kartla aldığım için kredi kartı slibi duruyor.

mobil görünümden çık