(3) 

Bu da ne?

actionary #37473 
Resimdeki "SP" de ne ola ki? Bir tek bende mi var acaba?
(4) 

Vista x64 İlginç BSoD

actionary #37374 
"Modification of system code or a critical data structure was detected."

Daha fazlasını not almaya vaktim olmadı.

Evveliyatını anlatayım. Sistemim mükemmel şekilde çalışıyordu. Bugün birkaç saatliğine dışarı çıktım ve bilgisayarı açık bıraktım. Döndüğümde makineyi reboot yapmaya karar vermiş, ama "Verifying DMI Pool Data" aşamasında takılmış halde buldum.

"Herhalde elektrikler kesildi" deyip hard reset attım. Bu kez, daha önce gördüğümü hiç sanmadığım biçimde "Booting GRLDR" diyerek boot-up yapmaya çalıştı. GRLDR'ın Linux'la ilgili bir şey olduğunu sanıyorum, ama Linux bilgisayarıma yaklaşmadı bile? Her neyse. Makineye on kez reset atıyorsam birinde Windows'a çıkabiliyor, diğer dokuzunda kendi kendine baştan başlıyor. Tamamiyle random.

O bir düzgün açılışından dakikalar sonra da BSoD veriyor. İlk gördüğüm BSoD "Memory Management..." ile ilgiliydi, sanırım artık sürekli en başta yazdığım gerekçeyle BSoD veriyor. Daha sonra makine kendiliğinden reboot döngüsüne giriyor.

"Modification of system code or a critical data structure was detected."

Nedir bu? Neden olur? Hani log dosyası filan göndereyim diyeceğim ama, makine de açılmıyor doğru dürüst.

Özellikle SSG, siz ilgilenirseniz çok makbule geçer. Ama işe yarayabilecek her türlü öneriye de açığım. Kırk yıldır BSoD alırım, böylesini görmemiştim.
(3) 

İDO Online Bilet

actionary #37284 
İDO'nun yarınki bir seferi için bir hafta kadar önce web üzerinden bilet aldım. Yarın biletimi sorunsuz teslim alabilmek için nelere dikkat etmeliyim? Satın almayı gerçekleştirdiğim kredi kartını ve nüfus cüzdanımı yanımda götürüyorum. Başka bir şey var mı?
(1) 

Küçük Bilgisayar Hoparlörcükleri

actionary #37182 
Notebook'umla birlikte taşıyabileceğim, harici güç kaynağına ihtiyaç duymayacak ve boyutuna göre çok kaliteli ses verecek bir çift hoparlör arıyorum (parmak kadar olmasına gerek yok tabii).

Çok yüksek seviyede ses vermese de olur, ama kalitesi yüksek olmalı. Bassı bass, tizi tiz olmalı. Hattâ flat response'a yakınsamalı filan. Var mı böyle bir şey?

Ayrıca bu tip 2.1 bir hoparlör bulunabilir mi? Küçük bir de subwoofer'ı olan yani? Ama şart değil.
(6) 

Gıda sanayiinde kabuklu veya çekirdekli malzemeler

actionary #37099 
Gıda sanayiinde kullanılan kabuklu veya çekirdekli malzemelerin kabuklarından veya çekirdeklerinden ayrılma yöntemlerini az çok biliyorum.

Ancak bu yöntemlerin nasıl bu kadar başarılı olabildiğini bilmiyorum. Yani ne bileyim, şimdiye kadar çok fındıklı çikolata yemişimdir, ama içinden hiç fındık kabuğu çıkmadı. Ceviz, hakeza... Üstelik nasıl da zordur normal yöntemlerle cevizi kabuğundan ayırmak...

Tamam, gözle de kontrol ediliyor soyulan / ayıklanan malzemeler, ama yine de yahu... Nasıl oluyor da %100 başarıyla arındırılıyor bunlar, bilmiyorum.

Nasıl oluyor?
(1) 

Altyazımın arka plan rengi siyah olsun istiyorum?

actionary #37010 
Bir videoya altyazı eklemekle meşgulüm. Bu, videoyla birlikte renderlanacak. Ama videonun orijinalinde zaten altyazı var, ve ben siyah bir bantla - veya en azından siyah bir arka plan rengiyle - bu önceki altyazıları devredışı bırakıp yerlerine kendiminkileri koymak istiyorum.

Adobe Premiere ve Edius, 64bit işletim sistemim yüzünden çalışmıyor. Windows Movie Maker bu işi yapamıyor. Subtitle Workshop altyazının rengini doğru dürüst değiştirmekten aciz - zaten *.srt veya *.sub uzantılı altyazı dosyalarında arka plan rengi tag'leri var mı, onu da bilmiyorum.

Nedir çaresi?
(4) 

Bulundurma Ruhsatı ve Poligona Gidiş

actionary #36282 
Diyelim ki bulundurma ruhsatım ve kendime ait bir silahım var. Ve yine diyelim ki, bir poligonda KENDİ silahımla talim yapmak istiyorum.

1. Poligona kendi silahımla gidemez miyim? Yani bulundurma ruhsatı olan birinin poligonda atış yapması teoride imkansız mı?

2. İstanbul Avrupa yakasında başarılı poligon nerede var? Silahlar muayyer olmalı, sahipleri görgülü olmalı, mafya olmamalı vesaire.

3. İkinci bir silah için ruhsat çıkartmak istesem, ve o ikinci silahın zaten başka bir sahibi olsa (TSK emeklisi babam)? Bir silaha iki farklı kişi için ruhsat çıkartabilir miyiz?

Emniyet Müdürlüğü'nün sitesini araştırdım, sorularıma yanıt alamadım.
(3) 

TOEFL ve TWE

actionary #35128 
TWE, TOEFL'ın son aşamasındaki yazılı test midir?

TOEFL'a girmedim, şartların hiç uygun olmadığı bir günde PowerPrep'te 207-268 arası bir puan aldım. Ancak Boğaziçi Üniversitesi diyor ki, "(Bilgisayarlı) TOEFL 213 + TWE 4.5 lazım ki girebilesin."

TWE nedir ki şu durumda? Desem ki TWE işin yazılı kısmı, yazılı sınav puanımı hariç tutsam 207 ediyor. Ama maksimum puan yapsam arada 61 puan fark ediyor. 61 nereee, 4.5 nere? Üstelik TWE'nin 6 üzerinden değerlendirildiğini de biliyorum.

Nedir bu puan durumu?
(3) 

Javascript'imi test eder misiniz?

actionary #34743 
(Sadece MSIE kullanıcıları)

www.prymesinister.com

adresinde bir RC devresinde kondansatörün zamana bağlı değişen I ve Q değerlerinin grafiğini çizen bir javascript'im var. ama bu, javascript'te hello world'den sonra yaptığım ilk şey olduğundan, emin olabilmek için bol bol teste ihtiyacım var.

değerleri sallayabilirsiniz, sayısal sonuçların hatalı olabileceğini pek sanmıyorum. sadece şekilde kayma, karakter görüntülememe gibi kozmetik sorunlar için test ediniz.
(2) 

Hamachi Bilenler - Crysis ve Hamachi

actionary #34392 
Hamachi üzerinde Crysis oynayan var mı? Açmam gereken portları açtım, GameSpy'a bir kez bağlandım ve çıktım, gel gör ki LAN server listesinde halen herhangi bir server göremiyorum?

Bir de şu var, daha önce de Worms için Hamachi kurmuştum, yine başaramamıştım bağlanmayı. Şimdi en azından ağlara bağlanabiliyorum, ama oyun içi LAN server listesinde herhangi bir ağ bulamıyorum.

Şimdi, acaba ben mi yanlış mantık yürütüyorum...

1. Hamachi kurulu ve düzgün çalışıyor.
2. İki adet Crysis ağı buldum ve onlara bağlandım.
3. Onlara bağlıyken Crysis'i açtım ve Multiplayer'dan LAN'ı seçtim.
4. Ama server aramaları boş sonu veriyor.

* Crysis'ten Hamachi tarafından bulunan ağa bağlanabilmem için birilerinin online olması gerekiyor mu? Mantığını bilmiyorum çünkü Hamachi'nin. Belki ağ host'unun online olması gerekiyordur? Ama öyleyse niye Hamachi'den o ağa bağlanabiliyorum ve onu online görüyorum? Nereloloyor?
(3) 

Windows Vista Windows Explorer

actionary #33914 
Vista'daki Windows Explorer'da "bir üst klasöre çık" tuşu yok mu, bana mı öyle geliyor?
(4) 

Notebook monitörü uyuyor ama uyanamıyor

actionary #33546 
Evet, sorun bu. ASUS F3 serisi, çok memnun olduğu bir notebook'um var. Ancak uykuya daldığı zaman bir daha uyanamayabiliyor. Her 5 uykusundan 3'ü resetle sonuçlanıyor diyebilirim.

Nedir?
(6) 

Repo Faiz Vesaire Noob Sorusu

actionary #33460 
Bankacılık işlerinden tiksinen biri olarak soruyorum:

Diyelim 100.000YTL (yüz bin) param var ve bankaya yatırıyorum. Bu paramın bana her ay belli bir miktar para kazandırmasını istiyorum ve anaparayı çekmemem gerektiğinin de farkındayım.

100.000YTL aylık kaç YTL faiz, repo artık her neyse, sağlar? En mantıklı yöntem nedir böyle bir durumda?
(4) 

Vista X64 mü XP X64 mü?

actionary #33200 
Vista'nın 64bit versiyonu da x64 olarak geçiyor mu bilmiyorum.

Artık 64bit olup Vista'nın hakkını verebilecek bir sistemim var. Ama ben XP'den oldukça memnunum. XP x64 mü kursam, Vista'ya mı geçsem?

Ayrıca ilk 64bit deneyimim olacak. Çok büyük fark beklemeli miyim? Uyum sorunları yaşayacak mıyım?
(6) 

Yeni Makine Eski HDD

actionary #33098 
Good day.

Bugün yeni bir bilgisayar aldım. Özetle şöyle: Intel Q9300 (Quad Core) 2.50GHz işlemci, 2GB DDR2 RAM, NVidia GeForce 8800GT GPU. Anakartı ezberleyemedim.

Eski bilgisayarımsa P4 3.4HT, 3GB RAM, NVidia GeForce 6600GT idi.

Yeni bilgisayarıma yeni HDD almadım, eskisindekileri söktüm. İki adet Seagate 7200RPM (hatırladığım kadarıyla) HDD. Biri 200, diğeri 300GB.

Sorum şu: Bu HDD'ler uzun süredir kullanılıyordu. Üzerinde yazılıp silinmedik tek bir mikron bile kalmamıştır. Hiç defragmentation'dan geçmediler. Birçok program yüklü. Tahmin edebileceğiniz gibi bilgi çöplüğü olmaya yakınsamış iki HDD. Ama çok önemli dosyalar var, miksaj kanalları var vesaire vesaire. O yüzden eskilerini kullanmaya devam etmeliyim.

Ancak haliyle, bu HDD'lerle istediğim performansı alamadım. Uzun boot up süreleri, zaman zaman kilitlenen IE pencereleri, ne bileyim, bir kısayola çift tıkladıktan 3 saniye sonra tepki almalar... Daha önce de başıma gelmişti (HDD'lerden biri, P4'ün ilk HDD'siydi ve hiç formatlanmadı).

Hah, ne diyordum, sorum şu: Ben bu HDD'leri defragmantasyondan geçirsem, ki NTFS'dir her ikisi de, performans artışı olur mu? Çünkü bazı kaynaklar NTFS disklerin defragmante edilmesine gerek olmadığını, bunun performansı daha da düşürebileceğini söylüyor. Nedir doğrusu?

İşletim sistemim Windows XP Pro SP2. Ayrıca Firefox'u sevemedim (nerede bu imleç!).
(2) 

Veritabanı Geneli MySQL Özeli PHP Yan Ürünü

actionary #33028 
Orta çaplı bir veritabanında (mysql, 5 tablo, 100000 kayıt mesela) örneğin 5 saniye içinde 100 kullanıcının veritabanındaki tüm kayıtları taraması, web sitesinin performansını nasıl etkiler?

istatistik sayfası gibi düşünün. 5 saniye içinde 100 kullanıcı, 5 tabloda bulunan 100000 kayda dair bilgiler alacak, php kodu bunlar için gerekli hesaplamaları yapacak vesaire, ve kullanıcılar siteyle ilgili en ücra istatistiğe bile ulaşacak. o 5 saniye boyunca web sitesi bayağı yavaşlar mı?

yoksa daha mantıklı olan, kullanıcının sorgusuyla güncellenen istatistikler yerine günün belirli saatlerinde otomatik olarak güncellenen istatistikler kullanmak ve kullanıcıya onun sonuçlarını yansıtmak mı?

mesela ekşi duyuru'nun istatistikleri nasıl? kullanıcı sorgusuyla mı güncelleniyor?
(3) 

Mediamarkt'tan Sony Vaio Aldım Bozuk Çıktı

actionary #33010 
Evet, Mediamarkt Beylikdüzü'nden bir adet Sony Vaio laptop aldık, ancak eve geldik bir de ne görelim? Çoğu CD'yi okumuyor aletin Pioneer marka DVD-RW sürücüsü (ATA)! Denediğimiz üç DVD'yi de sorunsuz okumasına rağmen, altı CD'den sadece birini okuyabildi. Diğer beş CD'nin de hiçbiri evde kopyalanmış CD'lerden değildi. Hepsi gayet orijinal sürücü CD'leriydi.

Eee, acaba bir şeyi mi gözden kaçırdık? Bozuk şimdi bu, değil mi?
(5) 

PHP Sorusu

actionary #32627 
Şimdi PHP server-side scripting dili ya... Diyelim ki internet sitemin ben hiçbir sayfa çağırılmaksızın her gün belli bir saatte MySQL'den birkaç veri almasını, bunları bir yerlere kaydetmesini ve sonra hiçbir şey olmamış gibi hayatına devam etmesini istiyorum. Bir nevi scheduled task (zamanlanmış görev, Windows'taki).

Nasıl yapılır? Yapılır mı?
(5) 

Ekran Kartı Tavsiyesi?

actionary #32135 
Yeni bir bilgisayar toplamaya karar verdim, ancak ekran kartı (grafik hızlandırıcı, gpu, ne derseniz) konusuna çok uzak kalmışım yıllardır. Şöyle çok sağlam bir ekran kartı arıyorum. Çok sağlam dediysem, uçuk fiyatlı olmamalı tabii ki. Ama şu son dönem oyunlarında (Crysis filan) sorun çıkartmamalı, full detail'e bana mısın dememeli.

Performans/fiyat oranı şahane olmalı yani. 300YTL'ye kadar olsa süper. Ama 150 YTL'den 400YTL'ye kadar tavsiyelere açığım.

- Bir de, ek soru olarak, C2DUO E8400 mü alayım, yoksa Q6600 mü kastırmaya gayret edeyim?
(2) 

Windows XP Log-on Log-off Loop

actionary #31752 
Ablamın desktop bilgisayarında bir sorun baş gösterdi.

Bir anti-spyware programıyla bilgisayardaki tüm malware'leri sildim. Bilgisayar, açılırken, kullanıcı seçim ekranında, kullanıcı ikonunu tıkladıktan sonra "logging on," ve hemen ardından "saving your settings, logging off" döngüsüne giriyor. Desktop'a bir türlü çıkamıyorum yani.

Ne safe mode, ne başka bir şey kâr etti. Kısa bir google aramasından sonra birkaç çözüm yolu buldum, ama hepsi aşırı derecede zahmetli çözümler.

Var mı bunu yaşayan, önerisi olan?
(5) 

SSK Sağlık Karnesi

actionary #31065 
SSK Sağlık karnesi nasıl alınır? İlk kez alacağım.
İstanbul'da ikamet ediyorum.
(4) 

Hamster Kabarması

actionary #30677 
Hamsterımız kafasının hemen arkasından, yani ön kollarının üstünden, sağlı sollu simetrik olarak şişti. Dokununca sert bir kitle hissediliyor. Ayrıca hayvan sakinleşti, daha az hareketli hale geldi.

Hamsterla normalde ben ilgilenmediğim için, yanaklarına besin depoladığında nasıl bir görüntü arz ettiğini bilmiyorum - yani durum bu da olabilir. Ama endişe ettik, acaba hasta mıdır? Çünkü dünden beri elimize aldığımızda kalp atışlarını belirgin şekilde hissedebiliyorduk, yine dünden beri hayvancağız acayip sakinleşmişti, bir de bu çıktı.

Nedir?

Edit: Normal haline döndü şimdi :) Ağzında fıstık taşıyormuş (yuh artık!) :)
(2) 

Depersonalizasyon bozukluğu

actionary #29603 
Aranızda depersonalizasyondan mustarip olan var mı?
(3) 

Kilise Düğünlerinde Bayılıp Düşenler

actionary #28887 
Youtube'da Kilise düğünleri sırasında bayılıp düşenlere dair onlarca videonun olduğunu fark ettim. Adres ver desen veremem, ama var yani bir sürü. Kimi zaman damat, gelin, sağdıç (ne demekse), ne bileyim, herkes düşüyor.

Neden bayılıyor bunlar? Acaba çok uzun süre mi ayakta kalıyorlar?
(4) 

Security Clearance

actionary #28694 
Bir arkadaşım büyük bir uluslararası organizasyonda staj yapacak. Ancak yerel otoriteden alınacak bir "security clearance" isteniyor. Bu tam olarak nedir? Bildiğimiz sabıka kaydı olabilir mi?
(11) 

Neden futbol fanatiği olunur?

actionary #28079 
Evet, ben futbolla pek arası olmayan biriyim, ama bir spor ve oyun olarak futbolun bu kadar sevilmesini garipsemiyorum.

Takım tutma hadisesini de - çok doğal bulmasam da - garipsemiyorum esasında. Ama fanatizme varan futbol taraftarlığını anlamadım gitti.

Fanatizmden kastım holiganlık değil, Sözlük'te de her gün örneklerini görebildiğimiz "kendisini hiçbir şekilde umursamayan bir varlık (işbu durumda futbol takımı) için tanımadığı insanlara hakaret edebilecek kadar gaza gelme" hali.

Nasıl oluyor da oluyor? "22 adam bir topun peşinde koşturuyor işte" boyutuna indirgemiyorum hadiseyi kesinlikle. Ama takım dediğin, futbolcusuyla, teknik direktörüyle, birkaç senede bir neredeyse tamamiyle değişiyor. Demek ki aktif kadrosuyla bir ilgisi yokmuş.

Takımın politikasını, oyununu, transferlerini belirleyen yönetim desen, yönetim de değişiyor? Hayır, zaten çok az taraftar tuttuğu takımın yönetimine küfretmiyor. Yani yönetim de değil takımı bu kadar sevdiren.

Başarı desek? Türk futboluna amatör bir gözle baktığımda, oldukça istikrarsız bir futbola sahip olduğumuzu görüyorum. Birkaç sene tüm dünyayı sallayıp, sonraki birkaç sene aynı başarıların onda birini gösteremeyebiliyor Türk takımları. Demek ki başarıyla da pek bir ilgisi yok.

Peki neyle ilgisi var? Gerçekten sadece o "renklere gönül verme" olayı mı her şey? Eğer öyleyse çok fena, çok fena... Ama öyle olmasa gerek. Taraftara gönül verme mi? E, hepsi Türk halkı işte? Aklımda her takım için bir taraftar stereotipi var, ama en nihayetinde hepsinin ortalaması, ortalama Türk insanı?

Nedir insanlara heyecandan (ve zamanla birbirini nötrleyen sevinç ve üzüntü) başka bir şey yaşatmayan bir takıma olan bu kökten bağlılığın sebebi? Takımı yenilince niye çok üzülür insanlar?

Nedir yahu?!
(6) 

Sıfır Pikap Bulunur mu?

actionary #28075 
Sıfır pikap (plak çalan aygıt) arasam bulur muyum? Nerede bulurum? Kaça bulurum?
(6) 

Ney mi, klarinet mi?

actionary #27977 
Merhaba,
İleride müzik kayıtlarımda kullanmak için büyülü bir üflemeliye ihtiyacım var, ve başkasının keyfini beklemeden kendim kaydedebilmek istiyorum. Dolayısıyla bu ikisinden birini az da olsa öğrenmem gerekiyor.

Genelde ambiyans için kullanacağımdan, öyle taksime, soloya kalkmayacağımdan, ikisini de yapabileceğime inanıyorum (ikisinden de ses çıkartmayı başardım, "ses çıkartma" mevzuunu hemmen geçelim (= ).

Hah, hangisine eğileyim? İkisini de birbirinden çok seviyorum, ama hangisi daha fiğzıbıl olur? Aradığım özellikler şunlar:

1. Ses aralıkları
2. Öğrenim kolaylığı
3. Performans / Fiyat
4. Kayıt kolaylığı (Mikrofonlama vs.)
(2) 

Devre şeması çizme programı

actionary #27706 
Ücretsiz, açık kaynak kodlu iyi, kolay ve kullanışlı bir devre şeması çizme programı biliyor musunuz?
(2) 

Telefon ahizesi hoparlörünün frekans cevabı

actionary #27647 
Ahizelerde kulağımıza dayadığımız kısımdaki hoparlörün yaklaşık frekans cevabı nedir?
(4) 

Cep telefonu görüşmesinde gecikme (latency)

actionary #27160 
Kısa mesafeli görüşmelerde 0.30 saniye civarında olan, okyanusaşırı görüşmelerdeyse bazen 3 saniyenin üstüne çıkabilen gecikmenin sebebi nedir? Bu gecikmeyi en aza indirmenin (~0.10s) - operatör tarafında - bir yolu var mıdır?
(2) 

Tüm iletişim aygıtlarının bir anda devre dışı kalması

actionary #27151 
Bundan 1-2 yıl önce birkaç ay arayla iki kez olmuştu. Birden bire evdeki hiçbir cep telefonu çekmez olmuştu. Internet (ADSL) ve ev telefonu kesilmişti. Ayrıca kablo TV de devre dışı kalmıştı. Bu böyle yarım saat kadar devam etmiş ve sonra hayat eski seyrine dönmüştü. Birbiriyle doğrudan bağlantısı olmayan bu iletişim aygıtlarının aynı anda devre dışı kalıp aynı anda geri gelmesi, benim bir sürü komplo teorisi üretmeme yol açmıştı.
Ama görünüşe bakılırsa bunu bir tek bizim ev yaşamış, veya bu başkasının dikkatini çekmemiş. Yoksa çekmiş mi?
(5) 

GSM Alıcı / Verici Devreleri Piyasada Bulunur mu?

actionary #27150 
GSM Alıcı / Verici Devreleri Piyasada Bulunur mu? Nerede bulunur?
(7) 

Çay içince midesi bulanmak

actionary #26954 
Merhabalar,
Ev dışında bir yerde çay içtiğimde çoğunlukla midem bulanıyor. Böyle ateş basması, mide kasılması, ne bileyim, kalp çarpıntısı...
Hatta hayatımda ilk kez çay içtikten sonra istifra ettim az önce. Gerçi hastayım da, belki etkisi vardır.
Nedir bunun sebebi? Evde niye olmuyor da dışarıda oluyor? Size de oluyor mu?
(1) 

Cep telefonlarının hoparlörleri

actionary #26817 
konuşurken kulağa götürülen hoparlörleri kast ediyorum - hani şu küçümencik, miniminnacık olan sevimli şeyler... onların türü nedir? Bildiğimiz kulaklık (walkman kulaklığı) hoparlöründen farkları var mıdır?

ekstra bilgi ricası: bunların üstünden geçen akımın tahmini büyüklüğü nedir? miliamper?
(2) 

Atasözleri ve Deyimler Konusunda Otorite?

actionary #26722 
Türkiye'de atasözleri ve deyimler konusunda otorite olan kişiler kimlerdir?
(6) 

Telefon mikrofon ve hoparlörlerinin frekans yanıtları

actionary #26256 
Ortalama bir ev/cep telefonu mikrofonu hangi frekans aralığını algılayabilir, ve yine ortalama bir ev/cep telefonu hoparlörü hangi frekans aralığını distorsiyonsuz verebilir? Verebilir mi?
(6) 

Telefonun verici hoparlörüne gelen iki telin uçlarındaki potansiyel farkı

actionary #26255 
Çok spesifik bir soru olmuş olabilir, biliyorum.
Öncelikle ben henüz okulu bitirememiş (altıncı sene) bir teorik fizikçi namzetiyim.

Şundan emin olmak istiyorum:

Kullanılmakta olan bir telefonda (telefon elinizde, ve karşı taraf konuşmakta), ahizenin vericisine (hoparlör) gelen iki ucun arasındaki akım şiddeti mi (I) değişir, yoksa potansiyel farkı mı (V (Voltaj diyelim))? Yoksa her ikisi birden mi değişir (normal şartlarda biri değişirken diğeri de değişir elbette, ama telefonla ilgili bilmediğim bir şey olabilir ve devre şemasını açıp incelemeye üşeniyorum)?

Ve hangisi ne şekilde değişir? Örneğin karşı taraf, mikrofona 100Hz'lik bir sinüsoidal ses dalgası veriyor olsun. Sonra bunu yavaşça 1000Hz'e çıkartsın. Alıcı tarafındaki hoparlörün uçları arasındaki potansiyel farkı/akım ne şekilde değişir?

Basit bir telefon hoparlöründe kullanılan elektriksel büyüklüklerin seviyesi nedir? (mV, V, mA, A, mikroA...)
(1) 

Facebook Türkiye Sorumlusu

actionary #25595 
"Facebook Türkiye Sorumlusu," Temsilcisi vesaire diye bir şey var mıdır? Böyle biri mevcut mudur? Mevcutsa kimdir? Yani Facebook'la ilgili birinci elden bilgi alabileceğimiz biri var mıdır Türkiye'de?
(11) 

Türkiye'deki ilginç meslekler

actionary #25285 
Aklınıza gelen garip meslekler var mı? Falım sakızı için fal yazarı, boğadan sperm toplayıcılığı gibi...

Google'da "ilginç meslekler" diye aratınca ilk çıkan sonuçtaki meslekler olmasın lütfen. Sizin aklınıza gelenler çok daha makbule geçer.
(5) 

Boğadan Sperm Alımı - Sperm İşçisi

actionary #25273 
"Sperm işçisi" olarak geçen meslek... Boğalardan, atlardan ve bilumum hayvandan sperm örneği almakla yükümlü çalışanlar...

Bir "sperm işçisi"ne nasıl ulaşabilirim? Bu mesleğin başka adı var mıdır?
(17) 

Aldatma konulu filmler?

actionary #25188 
Konusu aldatma olan filmlerden örnekler verir misiniz? Film ismi lâzım bana.

Şimdiden teşekkürler.
(3) 

Önemli Gün ve Haftalar? Feci Acil!

actionary #24900 
Yıl boyunca gün gün önemli gün ve haftaları sıralayan bir site var mı? Tercihen Türk kültürüne DE hitap etmeli - mesela İstanbul'un fethini, Bandırma'nın düşman işgalinden kurtuluşunu içermeli. Ama bu arada tüm dünya tarafından kabul görmüş günleri de vermeli (Anneler günü, Sevgililer günü gibi).

Birden çok site kombinasyonu da önerebilirsiniz, hepsi de şahane olur.

Şimdiden teşekkürler.
(4) 

CPU Yüksek Hararet

actionary #21311 
Daha önce PSU'dan sandığım kapanma sorunu, öyle görünüyor ki, verilen cevaplarda da belirtildiği üzere, aslında CPU'dan kaynaklanıyormuş.

CPU fanımı söktüm, çok fena toza boğulmuştu. Tertemiz yapıp geri taktım. Rölanti sıcaklığı 63C'den 49C'ye düştü. Ama yine de en ufak bir yük halinde (mesela Youtube videosu seyrederken) 75C ve üstüne çıkıyor.

Bu arada, CPU fan hızı, en yüksek sıcaklıkta bile 2400RPM'in üstüne çıkmıyor. Sanırım sorun bundan kaynaklanıyor. Belki de bunun ayarlanabileceği bir ortam vardır. CPU fanı söküp takma işi bir yana, bir fan için çok uzaklara gitmek zorunda olmak bir yana... Evden çıkmadan halledilebilecek bir şey mi acaba bu?
(7) 

PSU - Aşırı Hararet - Bilgisayarı Kapatıyor

actionary #21234 
Donanımım şöyle:

Intel Pentium 4 Prescott (HT) 3.4GHz (550J)
Gigabyte Intel 955X Pro Motherboard
3072MB DDR2 RAM (512*2 + 1024*2)
NVidia GeForce 6600
Seagate 200GB HDD (SATA2) (diğer özelliklerini hatırlamıyorum)
Seagate 300GB HDD (SATA2) (diğer özelliklerini hatırlamıyorum)
Bilumumm USB2.0 bağlantısı, bir adet CD-DVD-RW
Bir de M-AUDIO Delta 66 Ses Kartı

Bugün IL2 Sturmovik oynarken makine birden bire kapandı. Uzun uzun GPU fanını temizledim. Hakikaten tozlanmıştı. Sonra tekrar açtım makineyi. IL2'de tekrar kapandı. PC Wizard ölçümlerine göre PSU sıcaklığım 80 derece Celcius'un üstüne çıkıyor. Hatta oyun oynarken 90'ı bile buluyor olabilir. PSU fanını temizledim, fayda etmedi.

PSU'm 300W'lık bir Everest. Üç yıldır böyle bir sorun yaşamamıştım. Şimdi, yarın gidip komple yeni bir PSU mu alayım, yoksa sadece yeni bir fan mı alayım? PSU alacaksam ne alayım? 600W'lıklara göz dikersem abartmış olur muyum (pahalı da meretler)?

Ayrıca uyumluluk sorunu yaşar mıyım?
(2) 

DSNless bağlantı mı, File DSN mi?

actionary #20890 
Godaddy.com'daki hosting hesabım beni File DSN veya DSNless bağlantıdan birini seçmek durumunda bırakıyor. Kodlarımı DSNless bağlantıya göre yazarsam bir kaybım olur mu?
(6) 

MS Access'le ne yapamam?

actionary #20888 
Soru açık aslında. Web sitemde daha ileri bir veritabanı sistemi değil de MS Access kullanırsam nelerden mahrum kalırım? Neleri yapamam, nelerle kısıtlanırım?
(4) 

Access Veritabanı

actionary #20731 
Diyelim ki web siteme bir access veritabanı upload ettim (henüz access, elden gelen budur). Asp marifetiyle veritabanına ulaşacağım, veri ekleyip sileceğim vesaire.

Veritabanı dosyasının adı da "buradayim.mdb" olsun. Hah, bu dosya "ben buradayım" diye bağırıyor. Bir şekilde dosya adını keşfeden biri rahatlıkla indirip içeriğini görüntüleyebilir. Mesela milletin şifresi, parolası ziyan olur.

Dosyanın hiçbir şekilde görülememesini sağlamanın yolu var mıdır? Şifre koymak değil bakın. Yapan nasıl yapıyor? (Gerçi yapan Access'le yapmıyor ama...)
(1) 

Veritabanıyla İlgili Basit Bir Soru

actionary #20664 
Merhaba,

Komik bir soru olabilir ama, veritabanlarında yeniyim. Sorum şu: Örneğin bir Delphi programı yazdım. Programım bir Access veritabanına bağlanıp çeşitli işlemler yapacak.

Bilgisarında Access yüklü olmayanlar da bu programı kullanabilecek mi? Yoksa o mdb dosyası her şey için yeterli mi?
(3) 

Internet IP'mi nasıl öğrenirim?

actionary #20368 
"internet ip"si tabiri biraz garip kaçmış olabilir, ama şunu kast ediyorum: örneğin whatismyip.com'dan öğrenebildiğim ip'm var ya (iç ip'ler değil yani), onu nasıl öğrenirim?

mobil görünümden çık