(1) 

bir smartphone markası vardı..

nohut #956296 
juicy miydi, joyce muydu, joy muydu..
böyle eciş bücüş sevimli bi isimdi.
neydi o?
(2) 

ezel akay..

nohut #956293 
ne mühendisi?
(1) 

akaryakıt liman nakil standardı

nohut #948551 
böyle bi standart var mıdır? yani sözgelimi gemi yanaştı limana, bir seferde alabildiği kadar yakıtı sömürüp gidebilir mi yoksa gemiden-limana ya da limandan-gemiye bir seferde maksimum aktarım limiti gibi bir şey var mı? varsa bu nasıl ölçülüyor?

teşekkürler.
(1) 

endüstriyel debimetre nedir, nerelerde kullanılır?

nohut #941822 
"debimetre nedir ne işe yarar?" kalıbı çok klişe oldu af buyurun, ama konu bu. mühendislik öğrencisiyim, konu üzerine ödev almış durumdayız. bize eskiden beri "debimetre işte suyun akış miktarını ölçer" diye anlatmışlardı ama iş o kadarla sınırlı değilmiş. internette konuyla ilgili pek türkçe kaynak bulamadım, olanların çoğu da arabalardaki versiyonla alakalı. bi el atsanız, en azından bi özet geçseniz?

teşekkürler.
(3) 

Amsterdam'da bir heykel varmış hani..

nohut #935462 
..yazarın anlatımıyla;
"Heykel taştandır, ancak bütün eklemleri birbirinden ayrılmıştır. Mesela boyun
azıcık yana eğri, dirseği kolunun yanına doğru, diz ve bilekleri de böyle! Öyle ki Meydan'ın ortasında duran bu heykele uzaktan baktığınızda, hafif bir yel eserse bu heykel yıkılıp-dökülür diye içiniz oynar. Oysa heykel taştan yontulmuştur. Heykeltraş, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonraki insanı simgelemek istemiştir."

Bu heykelin görselini buldurur musunuz?

Teşekkürler.
(2) 

anadolu üniversitesi açıköğretim - mazeretli kayıt

nohut #912824 
selam sevgili duyurucular. soru şu;
birtakım sebeplerden ötürü henüz kaydımı yenileyemedim. mazeretli kayıtların 3-4 mart'ta yapılacağı belirtilmiş. bu "mazeretli" ifadesi tam olarak neyi ifade ediyor? yani mazeretli kapsamında kayıt yaptırabilmek için mazeret göstermek, dilekçe yazmak vs. yöntemlere mi başvurmak gerekiyor yoksa normal kayıttaki gibi ders seçimini yapıp gidip direkt parayı yatırıp işlemi sonlandırıyor muyuz?

teşekkürler.

not: tikler sonra ;)
(2) 

kimya mühendisliği-yüksek lisans

nohut #881656 
selam yeni kaledonya'nın necip halkı.

eskiden beri hep kimyaya ilgi duydum ama birtakım sebeplerden dolayı tercihim endüstri mühendisliği oldu. malumunuz üzere kimya sektörünün endüstriyel anlamda da ciddi bir hakimiyeti söz konusu. şu aralar mezuniyetten sonra kimya üzerine faaliyet gösteren şirketlerde çalışmak gibi bir hayalim var. sormak istediklerim ise şunlar;

1) kimya sektöründe çalışabilmek için -lisans bölümü farklı olsa bile- yüksek lisansı kimyadan yapmak belli bir yeterlilik, konuya hakimiyet sağlar mı?
2) kimya mühendisliği yüksek lisans programları endüstri mühendisliği mezunlarından öğrenci alıyor mu?

teşekkürler.
(6) 

şöyle bir şey var mı? (memuriyet)

nohut #881090 
farz edelim ki lise kpss'den atandım ve memur oldum. aynı zamanda bir üniversitede lisans okuyorum ve en azından cuma gün okula gitmem gerek. sadece cuma günleri izin alıp derse girerek maaşta kesinti olmaksızın işe devam edebiliyor muyum? devlet "eğitime teşvik" vb. yollarla böyle kolaylıklar sağlıyor mu?

teşekkürler.
(13) 

işe başladığım gün..

nohut #871627 
çok istediğim bir başka yerden, hem de neredeyse 2 katı maaşla teklif aldım. şu an çalıştığım yer ne kendi alanımda olan, ne de kendimi gösterebildiğim bir yer. gitmek istediğim yer ise tam isabet. şu an çalıştığım yerde varabileceğim en yüksek kademe baş eleman yaverliği, teklif aldığım yer ise her türlü gelişim imkanını sunan bir yer. ikinci gün gidip işi bırakacağımı söylemek çok nezaketsiz gibi geldi ama burası bir gün değil bir saat bile çalışmak istediğim bir yer değil. sadece beni işe alan yöneticiyi çok seviyor ve işine saygı duyuyorum, onu kırmak istemiyorum. ne demeliyim, işi nasıl bırakmalıyım?

teşekkürler.
(5) 

algoritma ve programlamaya giriş için..

nohut #868393 
tavsiye edebileceğiniz kitap/kitaplar var mıdır? şöyle programlamanın p'sinden anlamayan bi gerizekalıya anlatır gibi anlatan.

teşekkürler.

edit: belirtmeyi unutmuşum, nihai amaç java.
(6) 

CV için dekandan referans mektubu

nohut #868096 
öğrencisi olduğum üniversitenin mühendislik fakültesi dekanı, zamanında dersimize giren bir hocamız olduğu için kendisiyle aramız iyi. ben de buna istinaden kendisinden cv'me eklemek üzere referans mektubu istemeyi düşünüyorum. çok abartmadan, sade bir şey yazıp onayına sunmak gibi bi niyetim var. şimdi;

1) bu istek çok mu kerestece olur? kabalık etmeyeyim?
2) eğer kabalık olmazsa, aklınıza gelen bir referans metni var mı? mesela ben şöyle bir şey düşündüm;

"okulumuz endüstri mühendisliği öğrencisi xyz'nin istihdam süreci boyunca firmanıza katkı sağlayacağına dair inancım tamdır.

abc üniversitesi mühendislik fakültesi dekanı"

teşekkürler.
(2) 

özel ders buldurma sitesi

nohut #866189 
bu işi profesyonelce yapan bir site yok mu? şöyle kriterlerimize göre daraltma yapabileceğimiz, ders verenin niteliklerini, ders alacağımız şehri, mekanı seçebileceğimiz bir site? bi el atıverin.

teşekkürler.
(1) 

kpss atamaları, tayin, üniversite vs.

nohut #864766 
a şehrinde lisans öğrencisisiniz, daha önceki önlisans mezuniyetinden dolayı kpss ile b şehrine atandınız. öğrenim durumundan ötürü a şehrine tayininiz mümkün oluyor mu, kesin bilgi mi?

daha önce -pek de bilgili olmadığını sandığım- biri demişti ki;
eğer lisansı kpss atamasından sonra kazandıysan tayinin olur, yok eğer kpss ataması esnasında lisans öğrencisiysen atama olmuyor. doğru mu bu?

teşekkürler.
(4) 

bir endüstri mühendisinin..

nohut #848902 
ek nitelik olması bakımından aşağıdaki açıköğretim önlisans bölümlerinden hangisini okuması mantıklı olur? neden?

sağlık kurumları işletmeciliği
iş sağlığı ve güvenliği
elektrik enerjisi üretim, iletim ve dağıtımı

teşekkürler.
(3) 

kpss önlisans-lisans-olaylar olaylar..

nohut #843180 
kpss önlisans vasıtasıyla memurluğa atanan bir kişi, sonradan mühendislikten mezun olunca mühendis kadrosuna direkt olarak geçiş yapabiliyor mu? yoksa mühendislik için o lisans kpss'ye her türlü girmek mi gerek?

teşekkürler.
(2) 

uluslararası ilişkiler mezunları..

nohut #841233 
öyp için ales'te hangi puan türlerinden soru çözüyor?

teşekkürler.
(4) 

dvd yazma programı..

nohut #835807 
free, basit, sorunsuz çalışacak bir şeyler arıyorum. var mı bildiğiniz?

teşekkürler.
(2) 

sıfırdan excel öğrenmece..

nohut #833580 
selam duyurunun tim cook'ları. öncelikle (bkz: bir arkadaşım ekolü)

evet bu arkadaş bir fabrikada işe başladı ve yazılım alanında pek bi tecrübesi olmasa da excel'ı iyi bilmesi gerektiğini söylemişler. dolayısıyla;

1) internet üzerinden bildiğiniz, "şu hayli verimli" diyebileceğiniz kaynaklar, siteler var mıdır excel eğitimine yönelik? türkçe-ingilizce pek fark etmez ama türkçe olması tercih sebebi.

2) ben office 2007 versiyonuyla ilgili eğitimler de buldum ama o versiyon eski midir? ona göre öğrenen biri son versiyonlarda zorluk çeker mi?

teşekkürler.
(3) 

chp kurultayı'nda..

nohut #830942 
kılıçdaroğlu'na oy verenlerin argümanı neydi? ince'ye oy verenlerin sebepleri belliydi, işte kılıçdaroğlu'nun pasif olması, yanlış politikalar izlemesi, tek adamlığa doğru gitmesi vs. peki kılıçdaroğlu taraftarları ince'nin neyini eleştiriyordu, kılıçdaroğlu'nu neden istiyordu?
(11) 

ayranın uyku getirmesi şehir efsanesi mi?

nohut #830520 
s↑
(7) 

unutulan şeyi rastgele bulunca delicesine sevinme..

nohut #830095 
yaşadınız mı bu tarz olaylar? yani ne bileyim, öğrencilik zamanıdır, 5 liraya muhtaçsınızdır da hiç hesapta yokken kıştan kalma ceketin iç cebinde 20 lira bulmuşsunuzdur falan. para olur, çocukluktan kalma oyuncak olur vs.
(2) 

asit ve zehir kimyasal reaksiyon gösterir mi?

nohut #827540 
tabii hangi asit hangi zehir, soru çok muğlak oldu ama reaksiyona giren ya da girmeyen tiplerinden örnek verebilirsiniz. ayrıca vurmayın, kimyaya giriş 101'im.
(8) 

ingilizce, sıkıntılı bi çeviri..

nohut #826545 
"hayatımda ilk defa, kendisine baktığım zaman arkasında gerçek birilerinin olduğunu hissettiğim gözler görüyorum."

yalnız çeviri ana cümleye mümkün olduğunca sadık kalınarak yapılmalı. "ilk defa sahibi olan gözler görüyorum" gibi yaklaşık da olsa farklı anlatım yolları tercih edilmemeli.

nedir ağalar?
(6) 

gızlar goşung (ilişkide kriz durumu)

nohut #826154 
normalde gönül işleri kategorisine pek uğrayan biri değilim ama bu seferki sorun çok absürd geldi. konu şu; bir non-sevgili kız arkadaşım var. ben her ne kadar öyle olmadığını düşünsem de sevgilim kendisinin kadın meriç -devilred'in tabiriyle "nihal"- olduğunu düşünüyor. neyse bi ara ben bu kızımızla konuşurken "canım" demişim, bizimki de bunu hafızaya kaydetmiş. dün bi ara aynı kelimeyi kendisine karşı kullandım, ejderhaya dönüştü kız yav. stresli bi döneminde, onun da etkisi vardır illaki de öyle böyle değil resmen ağzıma sıçtı. üç kuruşluk attention whorelara kullandığım kelimeyi ona karşı kullanamazmışım vs. ben de üstüne gitmedim ama düşündüm bayaa "çok mu yanlış yaptım acaba?" diye. ne diyorsunuz, tepki aşırı değil mi?
(2) 

java öğrenme-yol haritası

nohut #824505 
"yazılımı çok seviyorum oley" demek yetmiyor tabii ama bu işi gerçekten seviyorum. az biraz buradaki duyuruları takip ederek 1 yıl önce falan kendi kendime öğrenmeye başlamıştım. işte videolar, kitaplar vs. ile. yalnız biliyorsunuz ki bir projede çalışıp pratik yapmadan olmuyor bu iş. bu sebeple bir çok yazılım şirketine müracaat ettim ama hiç birinden geri dönüş olmadı. canım sıkıldı, bıraktım. ama bu aralar yeniden başlamak istiyorum. nasıl yapabilirim, nereden iş bulabilirim? öyle maaş falan çok umrumda değil ama ekonomi göçük olduğu için beni en azından asgari şartlarda geçindirecek bi meblağa ihtiyacım var. ne yapabilirim?

biraz uzun oldu ama mümkün olduğunca özet geçtim. teşekkürler.

not 1: endüstri mühendisliği öğrencisiyim.
not 2: işbu soru duyurunun prime-time'ında tekrar edilebilir.
(7) 

duyurularda referans gösterilince..

nohut #824189 
işte ne biliim "@x +1" falan olunca bi ego yükselmesi yaşıyor musunuz? derdimi şeyapmayın, twitter, facebook vs. sosyal ortamlarda insan psikolojisiyle alakalı bi araştırma yapıyorum.

teşekkürler.
(2) 

eve haciz gelmesi..

nohut #818548 
selam üstadlar. arkadaşımdan aldığım habere göre babasının borçlarından dolayı evine haciz gelmiş ve çocuğa ait laptop'u da alıp götürmüşler. laptopun faturası babasının değil arkadaşımın adına. yalnız kendisi faturayı bulamadığı için bunu belgeleyemiyor. bu durumda;

1) yanlış bilmiyorsam laptop lüks değil temel tüketim ürünlerinden sayılıyordu ve haciz edilemiyordu. doğru mu?

2) laptopu geri alma şansı var mıdır? varsa nasıl bir yol izlenmeli?

teşekkürler.
(7) 

oy hesabı..

nohut #818129 
şimdi her yerde bi "tatilciler oy kullansaydı tayyip seçilemezdi" geyiği var ama yerel seçimleri ele alınca durum çok farklı gözüküyor. bildiğiniz gibi o seçime katılım oranı yüzde doksandı. "yerel seçimlerde chp, mhp, bdp ve bbp'ye oy verenlerin tamamı bu seçimde tek bir partiye oy verse" mantığıyla bir toplama yaptığımızda yüzde 50 gibi bir rakama ulaşıyoruz. ancak cb seçiminde mhp'den önemli miktarda oyun akp'ye kaydığı ortada. dolayısıyla muhalefetin yüzde 50'si direkt olarak kırılıyor. ayrıca bu hesaptan bdp oylarını da düşersek yüzde 50'den çok geride kalmış bir muhalif blok görüyoruz. "tamam muhalefet yüzde 50'yi yakalayamazdı ama en azından seçim ikinci tura giderdi" desek oradaki handikap da bdp'nin ikinci turda akp'ye destek vermesi ya da en kötü ihtimalle boykot etmesi olurdu ki bu da yine tayyip'e yarardı. ayrıca akp'ye oy veren kesimin ekonomik durumu görece düşük kesim olduğunu ve bu yüzden çalışmak için oy bölgesinden ayrılıp geri dönemeyen önemli sayıda akp'li olduğunu iddia edenler var ki hiç de mantıksız gelmiyor. zira ege bölgesinde katılım yüzde 81'e varmışken akp'nin önemli oy depolarından görülen doğu anadolu ve güneydoğu anadolu gibi bölgelerde katılım yüzde 70'ler civarında gerçekleşmiş.

neyse daha fazla uzatmayayım. "sandığa gitmeyen 16 milyon seçmen" vb. mantıklarla hepimiz bi umutlandık ama yukarıdaki tabloyu görünce "tatilciler sandığa gitseydi tayyip kesin düşerdi" demek mantıksız olmuyor mu?
(3) 

yoğunlaştırılmış kpss kursu..

nohut #813566 
bunlar bir işe yarıyor mu? diyorlar ki "kpss'ye 1 ay kala yoğunlaştırılmış kurs" vs.. yani bir önceki önlisans kpss'den 80 almış -ve o günden bugüne kitap yüzü açmamış- adam, bu kurslara katılıp 90'ı görebilir mi?

not: sınavın bu seneki kpss lisans kadar hayvani derecede zor olmadığını, geçen sınavla aynı sıklette takıldığını varsayalım.

teşekkürler.
(2) 

aztek-maya takı-aksesuar vs.

nohut #801491 
bi aralar internette görmüştüm, abiler maya takvimini kolye hâline getirmiş, hoş bi şey olmuştu. şimdi bulamıyorum. bildiğiniz böyle aztek-maya figürlerinin takı uyarlamalarını pazarlayan bi web site var mıdır?

teşekkürler.

KPSS tercih sorusu

nohut #796303 
selam antigua ve barbuda'lılar. umarım iyisiniz.

şimdi sorun şu; kpss tercih kılavuzundaki kadrolardan birinin "aranan nitelikler" başlığı altındaki sütunlardan birinde "3003", diğerinde "6225" yazıyor. 3003'ün açıklaması şu şekilde: "Adalet önlisans programından veya Adalet Meslek Yüksekokulundan mezun olmak." 6225'in açıklaması ise şu; "M.E.B.'Dan Onaylı Bilgisayar İşletmeni Sertifikası Sahibi Olmak". sonuç olarak bu pozisyonu tercih edebilmek için 3003 ve 6225 niteliklerinin ikisine birden sahip olmak mı gerekiyor, yoksa sadece 6225 sahibi olmak yeterli mi?

teşekkürler.
(8) 

almanca hakkında..

nohut #794420 
biliyorum çok muğlak olacak, sonuçta dil eğitimi göreceli bir iş ama yine de fikir vermesi açısından sorayım dedim. ingilizce'de upper-intermediate ve almanca'da bildiğimiz sıfır seviyesindeki, ortalama zekaya sahip 25 yaşındaki bir insan işi gücü bırakıp almanca'ya yüklense, birebir kurs dışındaki metotlarla (dvd, kitap, internet, rosetta stone, dw vb. eğitim materyalleri ile, olmadı finalde bir kaç ay almanya'da kalma durumuyla) bu dili öğrenebilir mi, öğrenebilirse ne kadar zamanda öğrenebilir?

teşekkürler.
(1) 

rusça dil okulu

nohut #767880 
uzun araştırmalar sonucu bu dilin en iyi rusça konuşulan bir ülkede öğrenilebileceğine kanaat getirmiş durumdayım. peki hangi ülkeyi seçmek gerekir? ukrayna'nın hâli içler acısı, orta asya'daki kardeşlerimiz buraya çok uzak. belarus ekonomik olması ve günlük yaşamdaki kolaylığı açısından rusya'ya göre bir adım öne çıkıyor ancak oradaki rusça rusya'da konuşulandan farklı mıdır, o konuda tatmin edici bir cevaba ulaşamadım. dolayısıyla şu anda ibreler belarus'u gösteriyor. ama "hacı dayı rusya'nın şu bölgeleri hem ucuz hem güvenlidir, x arkadaşım geçen yaz döndü çok memnun.." diyebileceğiniz yerler de varsa belirtin lütfen. konuyla ilgili neredeyse tüm duyuruları okudum, güncel bir şeyler varsa diye açıyorum bu duyuruyu da.

teşekkürler.

not: işbu duyuru prime time'da kendini tekrar edebilecek şekilde tasarlanmıştır.
(10) 

bundan korkan başkaları da var mı?

nohut #764557 
şimdi hacı dayılar.. bildiğiniz gibi dünya güneşin etrafında döndüğü gibi güneş de sürekli bir hareket hâlinde. kimileri diyor ki güneş de devyarasa bir gökcisminin etrafında dönüyor, kimileri diyor ki uzay boşluğunda bir yerlere doğru hızla yol alıyor. sonuç olarak bi hareketlilik var. işte iç içe geçmiş bu sistemle ilgili ciddi kaygılarım var benim. okuduğuma göre güneşin hareketlerinde herhangi bir absürtlük olması durumunda dünyanın aşırı çekime kapılıp kavrulması veya çekim gücünden kurtulup savrulması ihtimali varmış. ayrıca dünyanın kendi içinde de nükleer denemeler, şiddetli depremler gibi eksen kaydırıcı faktörler söz konusu. bütün bunlar da yetmezmiş gibi sağlamından bi göktaşı yeme ihtimalimiz veya bir kara delikle karşılaşıp evrenin öbür ucundan moleküllere ayrılmış şekilde çıkmamız söz konusu (bkz: caps). üstüne üstlük bu kara delikler eskiden evrende sabit zannediliyordu ama yakın zamanda gezici kara delikler de olduğu tespit edildi. ve daha henüz haberdar olmadığımız kim bilir neler.

işte bunların hepsini alt alta toplayınca sistemin dengesinin hayli hassas olduğu sonucuna varıyorum ve dünya her an yörüngeden çıkıp uzay boşluğuna savrulacak gibi geliyor, tırsıyorum. evet tüm ihtimallerin arasında "yörüngeden savrulma korkusu"nun özel, ayrıcalıklı bir yeri var. uyku düzenim bozuldu lan. neyse, soru şuydu; siz hiç kaygılanmıyor musunuz bu durumdan? diken üstündeyiz resmen aga.

not: işbu duyuru prime time'da kendini tekrar edecektir.
(5) 

farkı ne? (ingilizce)

nohut #764037 
iki kalıp da kullanılıyor sanırım. "what am i supposed to do" ve "what do i supposed to do". bunlardan biri yanlış da yaygın kullanım alanı bulduğu için mi kalıplaşmış? yoksa ikisi de doğru mu? doğruysa aralarındaki anlamsal fark nedir?

teşekkürler.
(5) 

çalışırken rusça öğrenilir mi?

nohut #743461 
bildiğin memursunuz ama cumartesiniz de dolu, elinizde sadece pazar var. pazarları kursa giderek, hafta içi de sıkı bir çalışmayla (hiç yoksa günde en az 1 saat ayırarak, ama her gün) rusça'da bir yerlere gelmek mümkün mü?

not: mecburiyet de var ama ondan ziyade rusça sevgisi söz konusu.
(22) 

sorum erkeklere..

nohut #743390 
selam duyurunun don juanları.

bir kız düşünün.. bir kaç haftadır tanışıyorsunuz, karşınızda sürekli güleryüzlü, acayip nazik, çok meşakkatli olabilecek istekler de dahil neredeyse hiç bir konuda hiç bir isteğinize "hayır" cevabı vermiyor, bar-disko tarzı mekanlara beraber eğlenme amaçlı davetlerinizi kabul ediyor, iletişim esnasında size rahatlıkla dokunuyor, dokunmanıza izin veriyor. bu kız hakkında ne düşünürsünüz?

a) sadece nazik ve dostane bir kız.
b) size karşı duygusal (sevgili anlamında) ilgisi var.

ciddi cevaplarsanız sevinirim. teşekkürler.

edit: cevaplar ne kadar çok olursa o kadar iyi. katılın lütfen.
edit 2: sorunun gönül işleri tarafından ziyade psikososyal tarafının olduğunu düşündüğüm için "soru" formatını seçtim.
(26) 

29 yaşında, bekar, kariyer sahibi kadın..

nohut #738538 
sizce evde kalmış kadın mıdır? değilse "evde kalma yaş eşiği" nedir? işbu soruda kendisinden bahsedilen kadın, evlenmek isteyen bir kadın.

not: "evde kalma gibi bir kurumu tanımıyorum." diyenler, sizi de saygıyla selamlıyorum, o başka.

edit: erkeğim genşler. yeşillendirmelere son verelim ;)
(1) 

gerizekalıya anlatır gibi (kpss-uluslararası ilişkiler)

nohut #729073 
selam truvalılar. umarım hepiciiniz çok iyisiniz. direkt soruya ışınlanıyorum.

bu bölüme başlama sebebim tamamıyla siyaset-tarih merakındandı. ancak işimin de artık bu bölümle alakalı olmasını istiyorum. ama çok karışık meselelermiş bunlar, işin içinden çıkamadım. sorularım özetle şunlar;

1) 2014 lisans kpss'de hangi alandan giriyor uli mezunları? a grubu, b grubu, genel kültür-genel yetenek bir sürü zımbırtı var, bilemedim. bi özet geçseniz?

2) benim kpss sonrası tercih edebileceğim meslekler nelerdir? kılavuza da göz gezdiriyorum bir taraftan ama sizin de desteğiniz lazım.

çok teşekkürler.
12   « Önceki Sonraki

mobil görünümden çık