(13) 

ABD'de bulunmuş arkadaşlar (RTE içerir)

bohr atom modeli #1481870 
ben bundan 10 yıl önce work and travel ile new york eyaletinde bulunmuştum. çok fazla otobüse binmedim ama bir gün albany'de bi yere giderken binmiştim, inerken otobüsün şoför tarafından en arkaya doğru uzayan bir tel vardı ve inmek isteyen onu aşağı çekiyordu.

bunlar hala var mı ve ne derecede yaygın?

bou sorumu rte'nin söylemi üzerine yazıyorum. aslında çok az da olsa haklılık payı var. bu tür şeylerde türkiye birçok ülkeden daha iyi gibi. istanbul metrosu falan gayet modern bence. keza trenler otobüsler.

siz ne düşünüyorsunuz?
(10) 

türkiye almanya'dan pcr testi istemeyi bırakır mı?

bohr atom modeli #1481291 
insidans değeri bugün 40. ben de haziranın 17'sine bilet aldım. pcr da 50-70 euro arası deniyor. o zamana kadar kalkarsa şükela olur.

olur mu sizce?
(2) 

google translate'e düzenleme önermek

bohr atom modeli #1467019 
ben bunu almanca-ingilizce kullanıyorum fakat bazen almanca-türkçe şeklini de kontrol ediyorum (özellikle teknik terimlerde) fakat saçma motamot bir çeviri görünce olması gereken çeviriyi düzenleme olarak öneriyorum.

misal az önce "Kriechen" kelimesine baktım. ingilizcede "crawl" anlamına geliyor fakat aynı zamanda mühendislikte "sünme" demek.

özetle merak ettiğim bu şimdi eklenecek mi oraya, insanlığa bir faydam oluyor mu, nasıl oluyor bu işler?
(6) 

yabancı flörtün anadolu rock ilgisi

bohr atom modeli #1463591 
merhaba sevgili erkin koraylar.

malumunuz flört kişisi nereden duyduysa "altın gün"ü çok seviyormuş. aslında ben çok sevmiyorum ama bağlantılı olarak sevebileceği başka anadolu rock gruplarını ya da müziklerini önerebilir misiniz?

anatolian rock revival project'i biliyorum, spotify ve youtube sayfalarını attım ama yine de sizin değerli görüşlerinizi almak isterim.

hepinizi internet üzerinden kucaklıyorum.
(6) 

almanya'da iş görüşmesi (mühendis)

bohr atom modeli #1460766 
merhaba,

bir firma yarı zamanlı (yüksek lisans öğrencisiyim) başvurumu değerlendirip görüşmeye davet etti (mailde cv'niz beni sizinle görüşmeye ikna etti yazmışlar). bu benim burada ilk iş görüşmem olacak. büyük bir robotik firması ve ben bir makine mühendisiyim. pozisyon ar-ge.

herhangi bir alanda da olsa almanya'daki iş görüşmeleriniz esnasındaki deneyimlerinizi ve yardımı dokunabilecek noktaları paylaşabilir misiniz?

şimdiden teşekkür ederim.
(8) 

covid pozitif biriyle aynı evde yaşamak

bohr atom modeli #1457105 
merhaba,

annemin babası (85) pozitif çıkmış. bir kadın bakıyordu ama pozitif çıktığı için bakmayı reddetmiş sanırım. şimdi annem ve kardeşleri birlikte gidiyorlar.

dedem çok yaşlı, muhtemelen "kapının önüne yemeğini koyduk gel al" demezler. odasına girip çıkacaklardır. siz korunmak için ne önerirsiniz? ekstra vitamin falan gibi şeyler işe yarar mı?

şimdiden teşekkürler.
(2) 

sevgili bitkim jessica ve yeşil kurtlar sorunsalı (capsli)

bohr atom modeli #1451827 
güzeller güzeli jessicamın üzerinde örümcek ağlarına benzer şeyler gördüm. sonra temizlemek için biraz uğraştığımda aslında çok yapışkan ve güçlü bir ağ ile karşılaştım. örümcek ağı gibi değildi. dalları birbirine kuvvetli bir biçimde yapıştırmıştı. bunları ellerimle ayırırken bir de ne göreyim!

www.imageupload.net

neyse bunlardan takribi 6-7 tane bulup jessica'dan uzaklaştırdıktan sonra hiç kalmadığından emin oldum. yeniden gelme ihtimalleri var mı? yumurta falan bırakırlar mı? ne yapabiliriz?

yardımlar için şimdiden teşekkürler.
(14) 

rte ve eşi neden fransız malı giyiyor?

bohr atom modeli #1450925 
hadi araba telefon cart curt anladık da, türkiye bir tekstil ülkesi ve kaliteli markaları da var bakıldığı zaman. yani kravatı bile fransız malı takmanın mantığı nedir?

gerçekten anlayamıyorum. hiçbir şey olmasa bakın türk malı giyiyorum demek için bile yapılır. bu lüks/ithal takıntısı geçmişte yaşadıkları yoksulluğun dışavurumu mu yoksa başka bir neden mi var sizce?
(4) 

sadece bizim evdeki wifi'da iken instagram sürekli kopuyor

bohr atom modeli #1449356 
kafayı yedirtecek. haliyle mobil internete geçiyorum o da internetimi bitiriyor.
bunun nedeni ne olabilir?

başka birinin evinden bağlanınca sorun yok, mobil'deyken sorun yok ama evdeki wifi'dan instagram'a girince kısa bir süre sonra bağlantı kopuyor ama safaride falan olmuyor bu.

telefon iphone x

şimdiden teşekkürler.
(4) 

anneye mobil zeka oyunu

bohr atom modeli #1449184 
böyle annelerinizin oynadığı oyunlar varsa önerebilir misiniz? kelime avı mı ne oynuyordu, bir de bil ve fethet oynadı ama o çok janjanlı olduğu için sıkıldı.

şimdiden teşekkürler!
(4) 

türkiye steam hesabını yurtdışından kullanmak

bohr atom modeli #1448847 
ben türkiye'de açmıştım şimdi yurtdışındayım oyunların fiyatı hep tl olarak görünüyor. böyle alsam paypal'dan falan oynayabilir miyim?

bir de böyle oluyorsa daha ucuza mı gelir sizce?

yanıtlar için teşekkürler!
(19) 

sydney'den ev arkadaşımla berlin'de karşılaştım

bohr atom modeli #1446481 
bu olayın gerçekleşme olasılığı nedir ya? beni çok sarstı. evren simülasyondan ibarettir derseniz inanırım şu an.

başına böyle abartı rastlantılar gelen var mı?
(9) 

sizce türkiye'de mühendislik ne açıdan almanya'dan geri?

bohr atom modeli #1443101 
türkiye'de mühendisliğin şu probemleri vardır ve bunlar böyle olsaydı almanya gibi olurduk diyebileceğiniz şeyler nelerdir?
(2) 

amsterdam ne alemde şu an?

bohr atom modeli #1439559 
haftaya kız arkadaşımın arabasıyla bir iki günlük gezi planlıyoruz da, son zamanlarda orada bulunmuş olan var mı? yani "şuraya gidemeyebilirsiniz" diyebileceğiniz bir yer var mı diye soruyorum.

yanıtlar için teşekkürler.
(10) 

iki öğrenci işi arasında kaldım, yardım lütfen!

bohr atom modeli #1435649 
avrupa'da bir yerde yüksek lisans öğrencisiyim.

1- bir barda barmen olarak çalışıyorum bir süredir. bahşişlerle falan 800-900 euro'yu buluyor yarı zamanlı elime geçen. dili geliştirme konusunda bayağı iyi ve bu aslında bayağı büyük bir avantaj ama yorucu biraz tabii. haftada 2 gün gece 2-3'lere kadar çalışıyorum.

2- bunun yanında bir iş daha buldum bugün eğitim için aradılar. bu masa başı bir şey. şiddet içerikli internet paylaşımlarını izleyip raporlamak gerekiyor -psikolojik olarak biraz ağır- fakat türkiye pazarında olacağım için dil öğrenme şansım yok. bunda da gece vardiyası falan oluyor ara ara. yine haftalık 20 saat ama elime geçecek para aylık 1000-1100 euro falan ortalama.

karar veremiyorum çünkü ikisinin de çekici yanları var. aylık gideri yaklaşık 500 euro olan ve bir iki yıla kendi işini yapacak biri için geçici iş olarak hangisini seçerdiniz?

şimdiden teşekkürler.
(9) 

burçlara inanıyor olup burcundan hoşlanmayan var mı?

bohr atom modeli #1433788 
sadece merak ediyorum. yav keşke şu olsaydı benimki yerine diyor musunuz?
(4) 

teröristler teorik olarak hakaret davası açabilir mi?

bohr atom modeli #1429797 
türkiye cumhuriyeti vatandaşı olup terörist olan fethullah gülen ya da abdullah öcalan gibi kişilerin bu hakkı var mı?

teşekkürler.
(2) 

instagram'ın wifi'ı görmemesi?

bohr atom modeli #1429148 
merhaba, instagram'dayken evdeki wifi açıksa bir iki dakika sonra internet bağlantısı kesiliyor. sonra onun yerine mobil interneti açıp tekrar wifi'a dönünce yeniden bağlantı devam ediyor.

bu saçmalığın tedavisi nedir? internette baktım net bir şey söyleyen yok. telefonum iphone x. modeme telefona falan reset attım çok kez, bu problem aylardır var ve sadece instagram'da oluyor. ekşide falan takılırken kopmuyor.

şimdiden teşekkürler.
(13) 

alaman vegan kız arkadaşa türk yemeklerinden ne pişireyim

bohr atom modeli #1427014 
imambayıldı düşünüyordum ama hiç yapmadım nasıl olur bilemedim. zeytinyağlı fasulye de aklımda. bunun dışında çok meşakkatli olmayan ama lezzetli ne olabilir?

bir kere ezogelin çorbası yaptım. mercimek yemeği ve bir kere de kabak yemeği yapmıştım. o da bana bir türk festivalinden zeytinyağlı dolma getirmişti bunu da eleyebiliriz.

yanıtlar için teşekkürler!
(11) 

programlamadan anlayan sevgili arkadaşlar

bohr atom modeli #1424489 
plant simulation uygulamasında ufak bir program yazmam gerekti ben de bunu internette bulup birebir aldım. ilk fotoğraftaki program çalışıyor fakat ben ufak bir eklenti yapmak istedim bunu yapınca hata verdi.

basit bir hata yaptığımı tahmin ediyourm ama programlamadan çok anlamadığım için düzeltemedim. bir bakar mısınız?
(12) 

tadıyor?

bohr atom modeli #1424395 
"bu yemek (bana) güzel tadıyor, şu içecek güzel tadıyor" (tadı güzel anlamında)

bu anadolu'da yaygın bir kullanım mı? bir kişiden duymuştum, geçen iki dakika açtım camfrog sönmez de bir şeye "güzel tadıyor" dedi.

almancadan birebir çeviri gibi bir kalıp. ilginç.
(1) 

kahvaltıda japon yapıştırıcısı tüketmek?

bohr atom modeli #1424077 
merhaba, french press kırılınca iki parça olan camı japon yapıştırıcısıyla yapıştırdım ama kahve yaptığımda bu kimyasal yüzünden zehirlenmeye niyetim yok.

çöpe mi atayım yoksa bir şey olmaz mı sizce?

yanıtlar için teşekkürler.
(2) 

iki kişiden aynı anda hoşlanıyor olmak?

bohr atom modeli #1423279 
üç ay önce kız arkadaşımdan ayrıldıktan sonra bu işler bana göre değil galiba deyip tek gecelik ilişkilere yöneldim. 8-10 kişiyle falan takıldım. sonra bundan da sıkıldığımı ve artık ilişkilere daha ciddi bakmam gerektiğini düşündükten kısa bir süre sonra iki yeni kişiyle tanıştım. biriyle buluştuk ve bayağı iyi vakit geçirdik. hatta onda kaldım. bu sırada diğeri ile de konuşmaya devam ettim ve iki gün sonra onunla da buluştuk ve onunla da süper vakit geçirdim ve o da benim onda kalmamı istedi ve onda da kaldım.

şimdi ikisinden de hoşlandığımı düşünüyorum. ikisini de bir kenara atıp diğeriyle olasım gelmiyor. böyle bir durumda napıyorsunuz?

28-e
kızların yaşları bana yakın, eğer lazımsa ikisi de alman.
(1) 

la casa de papel 2. sezon

bohr atom modeli #1422781 
spoilerspoilerspoilerspoilerspoilerspoilerspoilerspoilerspoilerspoiler
.
.
.
bu 2. sezonun 8. bölümünde denver babası için dua ederken bi şeyi eksik söylediğinde rio denyosu niye düzeltip adamı sinirlendiriyor? bunun dizideki gerekçesi ne olabilir?

yanıtlar için teşekkürler.
(3) 

alkollü bir kokteyl?

bohr atom modeli #1422382 
bir filmde gördüm, şampanya bardağının içine yumurta kırıp üstüne şampanyayı döküp içiyor. internette bulamadım ama var mı böyle bir şey acaba?
(1) 

mathcad prime ve rpm sorunu

bohr atom modeli #1419452 
mathcad'de (1/min) birimi ile rpm birimi aynı değil çünkü radyan cinsinden veriyor. bunu normal devir sayısına değiştirme şansımız var mı acaba?

hayır mathcad 15'te aynı, prime'da farklı. 5 sayfa soru çözdüm tam en sonunda fark ettim şimdi her şeyi 15'ten de yapamam. tam kafa yemelik.
(11) 

meyvelerle ilgili beyin fırtınası

bohr atom modeli #1418594 
yerken yıkamamız gerekmeyen, bir araç kullanmadan yedikten sonra da ellerimizi yıkamamıza gerek kalmayan meyveler nelerdir?

ben bir tane bulabildim o da muz. mandalina falan soyarken ellere bulaşıyor ve orada kalıyor. sayılmaz onlar. kuruyemiş halinde yenenler (fındık fıstık) de sayılmaz.

edit: düşündüm de, başlığı ellerinizde coronavirüs varken yiyebileceğiniz meyveler diye açsaydım daha açıklayıcı olurdu.
(4) 

kısa dönem askerlik ne zaman ortaya çıktı?

bohr atom modeli #1417453 
internette baktım bulamadım. başladığı tarihten itibaren her yıl 4 dönem diye mi gidiyordur?
(2) 

şekerli toz vanilya sıcak çikolataya nasıl olur?

bohr atom modeli #1415083 
yanıt/lar için teşekkürler.
(4) 

sevgili doktorlar yıllar önce geçirdiğim bir hastalığı merak ediyorum

bohr atom modeli #1408212 
2015 yılı, askerdeydim.

aşırı baş ağrısı, yüksek ateş, midem bulanana kadar öksürme, telefonda konuşurken artık o kadar öksürmek ki kusacağım diye telefonu bırakıp dışarı çıkmak, sonra (3-5 günlüğüne) geceleri o kadar terlemek ki yastığın ve tişörtün sırılsıklam olması ve aşırı titremekten ranzanın altındaki arkadaşın "bohr ne oluyor iyi misin" diye sorması.
sonra doktor değişik bir ilaç verdi, bu öksürük uzunca bir süre geçmedi ama ağır semptomlar git gide azaldı ve sonunda iyileştim.

bu hastalık ne olabilir? basit üşütme mi?
(11) 

vegan ev arkadaşlarına türkiye'den yiyecek olarak ne getirilebilir?

bohr atom modeli #1407640 
ikisi de alman (23-27). yanıtlar için teşekkürler.
(6) 

almanya ve ehliyet sorunsalı

bohr atom modeli #1405766 
6 ay geçerli ya bizimki, giriş çıkış yapınca sıfırlanıyor mu bu süre acaba?

yanıtlar için teşekkürler.
(3) 

sofya'dan istanbul'a otobüs yolculuğu

bohr atom modeli #1404051 
rahat oluyor mu bu? ülkeye girişte falan ne gibi prosedürler işliyor bilen var mı?
avrupa'da öğrenci olan biri için dikkat edilmesi gereken şeylerden bahsederseniz müteşekkir olurum.

iyi günler!
(1) 

göz dalarken bir gözün diğerinden bağımsız olarak kayması

bohr atom modeli #1395240 
olağan bir durum mu? yanıtlar için teşekkürler.
(3) 

yurtdışı banka hesabımdan hala aylık para kesiliyor?

bohr atom modeli #1393756 
yaklaşık 1,5 yıl önce döndüm ve geçenlerde içindeki parayı sıfırladım. bu ay baktım ki -7 dolar olmuş. bu lanet bankayı da beş dakika arayınca kim bilir kaç para yazacak. "kartı geçici olarak kilitle"yi işaretledim telefon uygulamasından ama bu herhalde beyhude bir çaba oldu.

ne yapmalıyım sizce? :(
(8) 

grip olacağınızı anladığınızda

bohr atom modeli #1386698 
böyle sabah uykudan uyanıp nazal bölgede hafif bir yanma, boğazda ufacık bir ağrı fark ettiniz diyelim. ilerlememesi için ne yapıyorsunuz?

yanıtlar için teşekkürler şimdiden.
(4) 

sizce ömer hayyam burada ne demek istiyor?

bohr atom modeli #1375844 
"Dün geldi: Nedir aradığın? dedi bana:
Bensem, ne bakarsın o yana bu yana?
Kendine gel de düşün, içine iyi bak:
Ben senim, sen ben; aranıp durma boşuna!"


sizin görüşlerinizi de bilmek isterim. teşekkürler şimdiden.
(1) 

prize kağıt sıkıştırmak yangına sebebiyet verir mi?

bohr atom modeli #1372828 
merhaba, farklı priz uçlarına sahip bir ülkeden alınmış bir ürünü kullanmak için priz dönüştürücüleri var biliyorsunuzdur.

bende çok iyi olmayan bir tane var ve içindeki bakır iletken zamanla sağa sola gidip temassızlık yapıyor. bunun üzerine ben de kağıt sıkıştırarak sabitledim fakat bir problem yaratır mı emin olamadım. bir öneriniz var mı?

yanıtlar için şimdiden teşekkürler.
(5) 

spordan önce kahve içmek

bohr atom modeli #1372171 
daha çok terlemeye neden olur mu? kilolu değilim. hatta boyuma göre ideal kilodayım. yalnız aşırı terliyorum. spor yaptıktan sonra tişörtüm çok fazla ıslanıyor.

bana mı öyle geliyor yoksa herkeste böyle mi acaba? yanıtlar için şimdiden teşekkürler.
(3) 

kimdi şu sözlükteki fenomen

bohr atom modeli #1249489 
bi şizofren vardı sabah akşam bunun blogunu okuyup yorumluyordu insanlar nasıl aratacağımı bilemedim google'da.

kimdi bu?
(6) 

günlük hayatta yediğimiz, daha önce canlı olmamış şeyler nelerdir?

bohr atom modeli #1232947 
anket başlıkta.
(4) 

annem telefonunu yere düşürmüş

bohr atom modeli #1204150 
ekranı kırılmış sonra tamire vermiş. aldığında çalışıyormuş fakat sürekli stand by moduna geçince kapanıyormuş. sonra yapmaları için geri vermiş adamlar "yapılmıyor" demişler. sonra tamam ekranı da geri takın ben başka yere vereceğim demiş annem. adamlar geri vermiş bu sefer şarja takınca bile tepki vermemeye başlamış.

telefon tamir edilmiyor diye bi şey olabilir mi yahu? parça değiştireceğiz falan da dememişler direkt biz bunu yapamıyoruz diye geri vermişler.
(15) 

hamile birinin sigara içmesi

bohr atom modeli #1198880 
kanunen neden yasak değil ya? bu bildiğin suç değil mi?
(4) 

iphone'lar homojen mi üretiliyor?

bohr atom modeli #1193605 
sorum şu, iphone'ların bir serisi, diyelim ki 4s türkiye'de satılanı da, abd'deki de, avustralya'daki de aynı standartta mı?

benim bir 4s telefonum var ve tam 5 yıl önce abd'den almıştım. benimle birlikte alanların çoğunun home tuşu falan daha ilk zamanlarda bozulmuştu. üstteki kapama tuşu bozulanı vardı. telefonu düşürüp ekranı çatlatan vardı. hatta bir süre sonra şarjı yüzünden kullanılamaz hale gelen insanlar vardı.

ben bunu hala kullanıyorum tüm tuşları sapasağlam, 4 yıldır koruyucu kullanmamama ve defalarca yere düşmesine rağmen ekranı bir kez dahi çatlamadı ve şarjı da her akşam takıp sabah çıkartıyorum ve 3g'de 3-4 saat kullanmazsam bitmiyor. hele 3g'yi açmazsam akşama kadar %80'e falan ancak gelir.

bana iyisi mi geldi yoksa şanslı mıyım bilemedim. sizce nedir?
(8) 

patlıcan salatasını çok seviyorum

bohr atom modeli #1191637 
ama şu an kaldığım evde sadece elektrikli ocak var. ne yapmak lazım acaba?
(13) 

mühendisler, formenler, işçiler

bohr atom modeli #1180087 
ben bir süre bir metal atölyesinde bulundum. orada bir terim duymuştum ve ingilizceden direkt alınmış ama türkçeye uyarlanmış bir şeydi. şu an kafayı yemek üzereyim hatırlayamadığım için.

örnek vermek gerekirse şöyle bir şeydi: strain-gage -strengeç

bildiklerinizi yazar mısınız? teşekkür ederim!

edit: bulunursa tekrar editleyeceğim.
(1) 

bir korku filmi

bohr atom modeli #1180053 
ya ben bunu bir iki yıl önce izledim imdbden de oylamıştım ama bir türlü bulamadım sevgili arkadaşlar.

şimdi bir evde bir grup insan var akşam yemeği için birinin evinde buluşuyorlardı galiba. bu insanlar evin dışına çıkınca bir şekilde zamanda yolculuk mu ne ediyorlarmış. evden çıkıyorlar gidiyorlar keşif için sonra başkaları geliyor eve ama meğer kendileri miymiş ne. bir kutu vardı yanılmıyorsam gizli tuttukları. bir tane silahları vardı galiba. öyle karmaşık bir şeydi.

çok az bilgi verdim ama bulursanız şimdiden çok teşekkür ederim.
(2) 

yurtdışı seçim sonuçları

bohr atom modeli #1177917 
oylama dün başladı ve 9 nisan'da son bulacak. peki bunların açıklanması 16 nisana mı bırakılıyor yoksa önceden mi açıklanıyor bilen var mı?

şimdiden teşekkürler.
(5) 

almanya turist vizesi

bohr atom modeli #1174501 
sevgili arkadaşlar annem almanya'daki arkadaşını ziyaret etmek amacıyla vizeye başvurdu.

her türlü belgeyi temin etti. kendisi 53 yaşında, evli ve çalışıyor. uçak otel rezervasyonu falan yaptı hatta. yani gitmesine bir engel göremedim ben.

gelgelelim, geçen cuma idata diye bir yere pasaportunu teslim etti ve 5 gün sonra pasaportunuz işyerinize en yakın kargoya postalandı diye sms ve mail gelmiş.

ret mi yedi anlamına geliyor bu?
(5) 

hsbc kapanıyor mu yav

bohr atom modeli #1156108 
yurtdışından para çekmek için vadesiz hesap açıp kartı götürecektim. ileride problem olur mu ne olur o iş?

mobil görünümden çık