(7) 

Kitaplık - Ikea

microfiction #300690 
Ikea'dan kitaplık alınır mı?
(1) 

Snow Leopard kurmak

microfiction #297273 
Merhaba,

Bende bir adet Leopard kurulu Macbook Pro var. Leopard'dan Lion'a Snow Leopard kurmadan geçilemiyormuş. Şimdi ben ne yapabilirim de Mac'ime Snow Leopard kurabilirim? Nette yazılı olanlara baktım beceremedim açıkçası. Şu anda yanımda 8GB'lik bir flaşbelleğim yok ama çift taraflı yazdıralabilir DVD R'lerim var. Onlarla bir şey yapılabilir mi?

Ya da doğrudan doğruya Lion yükleyip upgrade yapmadan kurabiliyor muyum?
(9) 

Kitaplı film

microfiction #293853 
Merhaba,

İçinde kitap geçen, kitapçı, sahaf geçen, yayınevi geçen filmler hatta diziler arıyorum. Çok sorulmuş ama yazarlı film de olur.

Örnek: 9th Gate, You've got mail vb.

Yazarlıya örnek: Californication, Wonder Boys vb.
(2) 

PDF / OCR (Taratılmış Kitap) sorusu

microfiction #263592 
Merhaba Duyuru,

Elimde taranarak ham pdf'ye dönüştürülmüş bir kitap var. Harfleri seçmek vb. mümkün değil, resim olarak gözükmekte sayfalar. Şimdi bu pdf dosyasındaki metni işleyebilmem için bir ocr programına gereksinmekteyim. Amaç önce harfleri tanıtmak, ardından da word'e aktararak metni işlenebilir hale getirmek. Bunun için bana neler lazım? Nasıl bir program yüklemeliyim de bu işi halletmeliyim?

P.S. Kitap Türkçe.
(7) 

Beyoğlu'nda bir kitap katliamı hakkında (Kelepir Kitap)

microfiction #244948 
Selam,

Adını anımsamadığım ve güya sahaflık yapan bir yer var. Beyoğlu Büyükparmakkapı Sokakta Pandora'nın altındaki yeri diyorum. Kelepir kitaplar falan gibi bir şey yazıyordu girişinde. Bu geri zekâlılar gitmişler raflarındaki bütün Osmanlıca kitapların üzerine tükenmez kalemle günümüz alfebesiyle adlarını yazmışlar! Resmen kitapların içine etmişler. Bu kitap katliamını neden yaptıklarını kibar bir dille sordum. Bana "Okuyamıyor insanlar" dediler. Yahu okuyamıyorlarsa zaten almazlar ya da gelir size sorarlar. Sonra da dedi ki bu arkadaş, "Bazı insanlar dekoratif amaçlı alıyor" E bu durumda da yine insanlar okumaya gereksinim duymayacakları için sorun yoktur. Hem dekoratif amaçlı konulan kitabın üstündeki yer alan kötü el yazısıyla, tükenmez kalemle yazılmış bir yazı daha mı güzel duruyor? Neyse, çok üstelemedim ben de çıktım gittim.

Yahu insan en azından kitabın üstüne bir post-it yapıştırır, kitap zarar görmez. Satanların asıl kendileri okuyamıyorlar diye kitapların resmen içine etmişler ondan sonra da kırk tane bahane buluyorlar.

Sorularım şöyle:

1- Neydi bu kitap katili, çakma sahafın dükkanının adı?
2- Konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
3- Ayrıca bu olayı öğrendikten ve gördükten sonra her gittiğinizde bu ayıplarını yüzlerine vurmayı düşünür müsünüz?
(3) 

Sesli Edebiyat - Sesli Kitaplar

microfiction #241138 
Selam, şu Denizbank'ın hazırladığı Sesli Edebiyat adlı sesli kitap derlemesini internet dışında nereden bulabilirim, bilen, gören var mı?

Bir de bu sözünü ettiğim dışındaki sesli kitaplara nasıl ulaşabilirim? Şehir İstanbul, Anadolu yakası. Eğer Kültür Bakanlığının ve Milli Kütüphanenin sesli kitaplarına internet üzerinden erişim söz konusuysa çok iyi olur. Görme yetisi ciddi hasar görmüş birisi için soruyorum.
(6) 

Logo ile Amblem Farkı

microfiction #239458 
Evet, bir eğitici duyuruda daha karşınızdayız. Orada burada sık yapılan ve sinir olduğum hatalardan birisi logo ile amblemin karıştırılması. Üst üste duyuru'da da denk gelince yazmadan duramadım. Arkadaşlar logo, amblem değildir. Bakınız sözlük'ten vic ne demiş logoyla ilgili:

"sürekli olarak amblem ile karıştırılan kavram. logotype kelimesinden gelen, kurum ya da markanın tarif edilmiş harflerle her seferinde sergilenmesi durumudur."

Yani sizin logo dediğiniz, orada buradaki şekiller, simgeler vb. aslında logo değil, amblem. Logo dediğiniz şey harflerden, markanın adından vb. oluşur. Adamı delli etmeyin.

Diyecek lafı olan vardır diye duyuruyu soru biçiminde açıyorum. Dileyen de varsın bu duyurunun caps'ini eksibition'a koysun, apartman yöneticisi diye dalga geçsin. Çok da umursamıyorum işin o tarafını.
(13) 

Hiç, bir kafeye oturup da...

microfiction #238701 
Selam, bir kafeye hatta bara yalnız başınıza oturup da hiç kitap okuduğunuz veya yazı yazdığınız oluyor mu? O kafeye veya bara sırf bunun için gittiğiniz oluyor mu? Yapıyorsanız nerede yapıyorsunuz bunu? Ne içiyorsunuz yaparken?
(5) 

Ali Teoman'ın Ölümü

microfiction #235390 
Merhaba,

Bugün Ali Teoman öldü. Ali Teoman'ın kitaplarını okuyan, kim olduğunu bilen, ölümüne üzülen var mı aranızda? Şov dünyasından birisi ölseydi şu anda sözlükteki başlığının altı dolar taşardı. Aynı şeyi Ali Teoman gibi çok önemli bir yazar için söylemek şu an için mümkün değil. Sözlüğün entelektüel seviyesini de görmüş olduk bu sayede. Sanırım Oğuz Atay veya Ahmet Hamdi Tanpınar'a yaptığımızı Ali Teoman'a da yapmış olacağız. Sağlığında umursamayıp ölümünden çok sonra keşfedip ilahlaştıracak, kitaplarını yerlere göklere koyamayacağız. Ali Teoman, kitapları ve ölümü hakkında bilgisi ve fikri olanların yorumlarını bekliyorum.
(10) 

Uyanık kimse var mı?

microfiction #234200 
Varsa ne halt ediyorsunuz bu saatte?
(3) 

PEN Yazarlar Kulübü - Türkiye Şubesi

microfiction #229190 
Merhaba,

Resimde de görmüş olduğunuz, PEN Yazarlar Kulübü Türkiye Şubesinin amblemindeki kitabın köşesindeki şeyin ne olduğunu hep merak etmişimdir. Başlangıçta farklı bir perspektiften bakıp onun bir çeşit kalem ucu olduğunu düşünüyordum. Az önce olası korkunç gerçekle yüzleştim ve aslında amblemdeki şeyin stilize edilmiş bir İstanbul Boğazı, Marmara Denizi olduğunu farkettim. Dolayısıyla kitaptan bir Türkiye Haritası söz konusu. Gerçekten öyle midir? Siz bakınca ne görüyorsunuz? Bir de bütün Dünya PEN kulüplerinde amblem olarak çeşitli kalem simgeleri kullanılmasına karşın bizimkisinde haritalı kitap kullanılması abes değil mi?
(7) 

Korsan Kitaplarla İlgili

microfiction #229063 
Merhaba,

Korsan kitap alan birisi değilim. Uzun zamandır da bulunduğum yerlerde orada burada korsan kitap satan adam görmüyorum. Ama belli ki satılıyor ve alınıyor.

Benim genel izlenimim bu korsan kitapçılarda yalnızca dönemin çoksatarlarının bulunduğu ve zaten adam gibi bir kitap almak isteyen kişinin korsan kitapçıdan eli boş döneceği yönünde. Sorum, bu izlenimimin doğru olup olmadığı.

Bir de bu düşüncemin dolaylı etkileri var. Sözgelimi "Fiyatlar yüzünden mecburen korsandan kitap alıyoruz" diyenlerin aslında piyasadaki dönemin niteliksiz çoksatarları dışında kitap okumadıklarını düşünmüşümdür. Siz ne dersiniz?
(5) 

Yazı tipi meselesi

microfiction #227771 
Merhaba,

Size şöyle bir soru. Diyelim ki bir roman, öykü vb. kurmaca bir metin yazıyorsunuz. Bir yazar olarak ideal bir yazı tipi kullanmanız gerekseydi hangisini kullanırdınız? Hangisi gözünüze hoş gelir?
(2) 

Dünya Öykü Günü

microfiction #223611 
Bugün Dünya Öykü Günü, haberiniz var mıydı? Yoksa öğrendiniz şimdi. Kutlu olsun efendim. Bugünle ilgili diyeceği olan olur belki diye soru biçiminde açtım duyuruyu.
(3) 

Güzel radyo programı

microfiction #212159 
Merhaba, sohbet ağırlıklı radyo programı soruyorum. Eski Kaybedenler Kulübü gibi olabilir. Güzel sohbet olsun, konuşma olsun vb. Sourberry'de de olabilir önereceğiniz radyo programı.
(7) 

Aranızda daktilo kullanan var mı?

microfiction #211082 
varsa kullandığınız daktilonun özellikleri nedir? elektronik mi, markası, modeli vb. nedir? ayrıca daktilonuzu hangi işte kullanıyorsunuz? sürekli sabit olarak masanın üstünde mi duruyor yoksa kullanacağınız zaman yerinden mi çıkarıyorsunuz?
(22) 

En sevdiğiniz öykü yazarları

microfiction #208327 
Merhaba,

Hem Ekşi Duyuru'nun öykü okurluğu konusundaki eğilimlerini ölçeyim hem de biraz muhabbet olsun diye bu duyuruyu açtım. Türk - ecnebi en sevdiğiniz öykü yazarları kimlerdir?
(8) 

Ekşi Duyuru'daki çoluk çocuk

microfiction #207326 
Merhaba,

Bilmem size de sık oluyor mu? Diyelim ki duyuruda birisi bir şey yazıyor. Bu yazdığı şey abuk sabuk olabilir, milleti cahilce yanlış yönlendiriyor olabilir veya kendisi millete saydırırken imla hatalarıyla dolu olabilir vb. Siz de adabınca, münasip bir lisanda bu kişiye ayar veriyorsunuz diyelim ki. Saniyesinde "ortaokul terk" seviyesinde mesaj geliyor söz konusu kişiden. Bir tek bana mı denk geliyor, yoksa böyle apaçilerle Ekşi Duyuru'da başka karşılaşanlar da var mı? Merak ettim.
(8) 

Kitapçısı olmayan kent

microfiction #207290 
Merhaba ehl-i duyuru. Bir iki günlüğüne Kastamonu'daydım. Bulunduğum süre içinde genelde şehir merkezinde dolanmak durumunda kaldım. Şehirde gördüğüm, kitapçıya benzeyen iki dükkan vardı. Bunlardan birisi Gülen Cemaatine ait NT(Açılımı Nur Tarikatıymış :P) kitapçı zincirinin bir halkası, diğeri ise Truva yayınevinin kitapçısıydı. Her iki kitapçıda da sayfaları olan bir sürü şey vardı, lakin kitap denilebilecek şeyler (ikisindekileri toplayınca) bir elin parmaklarını geçmiyordu. Kardeşimin, kitapçıda bana "Bunu alayım mı?" dediği Marquez'in Yüzyıllık Yalnızlık'ını görünce, "Sözde kitapçıda tek bir kitap var, onu da sen seçtin" dedim.

Bunun dışında iki kitapçıda Amin Maalouf'un Semerkant'ı, Halide Edib, Sabahattin Ali, Peyami Safa'nın bir iki kitabı ve Sait Faik'in tek kitabı vardı. Bunlar dışında olan yüzlerce kitap var ama benim gözümde resmen çöp! Klasiklerin adı sanı duyulmamış yayınevlerinden çıkma araklama, yanlış, belki kırpılmış ve korsan çevirileri vardı ama bunlar okunmaz bile. Komplo kuramları, Fethullah Gülen'le ilgili kitaplar, Said-i Nursi kitapları, Ergenekon, 13. sınıf çoksatar romanlar(Bildik çoksatarlar da değil üstelik), "Cumuhuriyetimize karşı tehditler"den bahseden kitaplar vs.

Geleceğim nokta şu. Kastamonu'ya gidince memleketin halini daha iyi anladım. Yahu koca şehirde adam gibi kitap satan bir yer bulunmaz mı? Olan yerlerde adam gibi beş tane kitap bulunmaz mı? Böyle bir şehirde nasıl yaşanır? Sizin bildiğiniz böyle kitapsız şehirler başka var mı memlekette? Gidince çok kötü hissettim kendimi.

P.S. Eski Kastamonu resimlerini gördüm de Kastamonu'nun yakın tarihe kadar ayakta olan eski evleri ne güzelmiş. Memleketteki şehirlerin bütün özgünlüklerini, güzelliklerini bozuyoruz. Hele mimari denen halttan nedense eskiden anlamamıza karşın artık anlamıyoruz. Her yer birbirinin aynı, gri, kişiliksiz, Orhan Pamuk'un Yeni Hayat romanında anlattığı gibi.
(3) 

Macbook'ta Snow Leopard Mac OS X Kurmak

microfiction #199716 
sevgili elmaseverler, macbook pro'mda halihazırda leopard var. ben bunu snow leopard'a terfilettirmek istiyorum. internetten güvenilir bir yerden snow leopard'ı buldum ve yüklüyorum (aramızda kalsın). şimdi ben bunu nasıl kuracağım? çift taraflı dvd'ye yazmak falan mı gerekmekte? eğer öyle ise macbook air kullanıcıları ne halt yiyor (bunu meraktan sordum)? ayrıca mevcut programlar ve dosyaların akıbeti ne olacak? bunları nasıl muhafaza edeceğim? pc kullanıcısına anlatır gibi (tamam abarttım biraz) tane tane anlatırsanız memnun olurum.
(2) 

Filtre kahve makinesi - ilk çalıştırma

microfiction #199020 
Selam, kahve makinesini ilk çalıştırmada sanırım yarısına kadar su doldurup bitene kadar çalıştırmak gerek. Bu, her sefer için mi geçerli yoksa yalnızca ilk çalıştırmada mı?
(2) 

Şu yazarları okuyan var mı?

microfiction #195480 
Selamlar ehl-i duyuru, Raymond Carver, Roberto Bolaño, Ali Teoman ve Cemil Kavukçu'yu okuyan var mı aranızda? Okudunuzsa hangi kitaplarını okudunuz? Okumadınızsa bile duydunuz mu? Ne düşünüyorsunuz kitapları hakkında?

Bir de Umberto Eco'nun J.-C. Carriere ile birlikte söyleşilerinden oluşan bir kitabı var: "Kitaplardan Kurtulabileceğinizi Sanmayın" adını taşıyor. Duyan, okuyan kimse var mı? Fikirlerinizi alalım.
(11) 

İlginç sözlükler, izlekli ansiklopediler vb. önerin bana.

microfiction #195266 
Selam, ilginç sözlükler aramaktayım. Böyle Hulki Aktunç'un Büyük Argo Sözlüğü, Sevan Nişanyan'ın Sözlerin Soyağacı, Andreas Tietze'nin Etimolojik Türkçe Lugatı, efendime söyleyeyim Divanü Lugat'it Türk gibi, Kadın Argosu Sözlüğü gibi, Seri Katiller Ansiklopedisi gibi, Reşad Ekrem Koçu'nun efsanevi İstanbul Ansiklopedisi gibi ilginç sözlükler, ilginç ansiklopediler aramaktayım. Haberim olmayan veya belleğimin kıyılarında olup da şimdi aklıma gelmeyen sözlük, ansiklopedi vb.lerle ilgili yanıtlarınızı bekliyorum, beni şaşırtın.

P.S. Sakın ola Ekşi Sözlük, İnci Sözlük demeyesüz!
(7) 

Hangi yazı tipini seçmeli?

microfiction #194505 
Merhaba, blogda yazı fontu olarak ne kullanayım? Önce Verdana kullandım. Sonra kurcalarken karar veremedim ve Georgia ile değiştirdim. Şimdiki halindeki temel metin Georgia ile yazılmış durumda. Georgia, Times New Roman ve Verdana arasında kararsız kaldım. Hangisini önerirsiniz blog için? Tabii bir de bloğun tasarım seçenekleri arasında olmayan Helvetica gibi fontlar da var.
(8) 

Edebiyat dergileri ile ilgili birkaç soru

microfiction #189839 
Merhaba, birkaç sorum var. Tamamını yanıtlamanıza gerek yok. Bu sorduklarımla sınırlı da değilsiniz, edebiyat dergilerine dair başka söyleyecek sözünüz varsa onu da okumak isterim.

Edebiyat dergilerini takip ediyor musunuz, ediyorsanız hangilerini? Takip ettiğiniz dergilerin nelerini seviyorsunuz?

Dergilerde dikkatinizi çeken yazarlar var mı?

Hiç bu dergilere yazı, öykü, şiir vb. gönderdiniz mi? Yayımlandı mı? Hangi dergiler?

Edebiyat dergilerinde şu şu olsaydı (içerik, biçim, yazar ne olursa) diyeceğiniz şeyler nelerdir?
(4) 

mac'ten youtube ve sair yasaklı sitelere girmek?

microfiction #167837 
nasıl yapılır? dns ayarlarım yapılı vaziyetteydi ama youtube vb. sitelere yapılan son müdahaleden beri giremiyorum. daha önce pc için sormuştum ve verilen yanıtlar arasından sözlükteki şu bkz. işe yaramıştı: (bkz: #19239368) şimdi mac için de gereksinimim var. dns değişikliği işlemiyor, buradakine benzer bir yöntem var mı mac için?
(6) 

Tatile nereye gidilir?

microfiction #167553 
Selam,

10 yıldan beri tatile gitmiyorum. Şimdi tatile gitmeye karar verdim. Sakin bir yer arıyorum ama düzgün bir iki arkadaşla tanışabileceğim kadar sakin ve ilginç bir yerler olsun. Nereleri vardır?
(3) 

Kuran-ı Kerim'in nasıl değiştiğini anlatan National Geographic belgeseli

microfiction #167191 
Merhaba,

National Geographic'te bir belgesel yayınlamışlardı. Belgesel Kuran-ı Kerim'in nasıl değişikliğe uğradığını anlatıyordu. Arapça uzmanları, parşömenleri inceleyen adli bilimciler falan vardı. Belgeselin adını ve/veya belgeseli bulabileceğim bir kaynak bilen varsa çok makbule geçer.
(6) 

Dünya Edebiyatından Öykü Yazarları Soruyorum

microfiction #164306 
selam, dünya edebiyatından öykü yazarları soruyorum. özellikle çağdaş yazarlardan önerebileceğiniz sıkı öykücüler kimler?

tabii, bildik adları sıralamayın lütfen. borges olsun raymond carver olsun veya italo calvino olsun, bildik adlar bunlar (e.a. poe veya çehov diyeni döverim). bana farklı bir ad söyleyebilecek kimse var mı?

bu arada kitaplarının türkçe çevirilerinin olmasına da gerek yok. ingilizcede yayımlanmış olmaları yeterli. amerikan edebiyatının başat türü olduğu için en fazla ondan bekliyorum.
(4) 

Kahve Makinesi

microfiction #164006 
Merhaba, kahve makinesi almayı düşünüyorum. Ne alsam? Sanırım 150 TL civarında makul ve nitelikli bir şeyler almak mümkün. Bir de kahve makinesinde kullanmak üzere çekirdek kahve alıp kahve değirmeni vasıtasıyla çekilebilir mi? Çekilirse onun için nasıl bir şey almak gerekir?
(4) 

DNS ayarları, sansürü baypas etmek

microfiction #155230 
Selam,

208.67.222.222 ve 208.67.220.220 adreslerini kullanmaktaydım. Lakin bir süreden beri (Google'a yapılan malum müdahale sonucu) bazı siteler işlemez oldu. Bir açılıyorlar, bir açılmaz oluyorlar. Başka sağlıklı dns adresi ve/veya dns ile birlikte kullanabileceğim yöntem (tek tek sitelerin adreslerinin veri girişini yapma gibi bir şey vardı) nedir?
123   « Önceki Sonraki

mobil görünümden çık