(6) 

İşe çağrıldım ama gitmek istemiyorum

jacque #1425018 
Yerin altında
Havalandırma yok
Pencere yok
Çok eski sanayi tipi bir klima var
Günde 10 saat

Bu şartlar altında çalışmaya devam etmek istemiyorum. Aslında pandemiden önce fiziksel ortamı sebebiyle ayrılmayı düşünmeye başlamıştım. Şu an çağrılmama aşırı sinir oldum.

"Maske, havalandırma, klima, sosyal mesafe vb. tedbirlerle ilgili bizi bilgilendirmeniz mümkün mü?" şeklinde bir mail attım. Biliyorum ki hiçbir önlem alınmadı veya değişiklik yapılmadı. O eski klimayı çalıştırmaya devam ediyorlar.

Sizce ne yapayım? Maaşım 2700 bu arada, atla deve değil yani. Yine de uzun süre işsiz kalma fikri de korkutuyor.
(1) 

Deri altında kırmızı damarlanma gibi şeyler (Fotoğraflı)

jacque #1424440 
Ekteki fotoğraf babama ait. Vücudunda deri altında kırmızılıklar oluşmaya başlamış. Bu durum bende neredeyse 10 senedir var ve beni de çok rahatsız ediyordu. Kendimde dolaşım bozukluğu olduğunu düşünüyordum ama aynısı babamda da olmaya başlayınca acaba genetik bir durum mudur, çözümü var mıdır merak ettim.

Foto: hizliresim.com

Dediğim gibi foto babamın ama benim de kollarım ve bacaklarım hep bu şekilde. Çok çirkin görünüyor, yaz gelsin istemiyorum resmen. Bunun için dahiliyeye mi cildiyeye mi gitmeli?
(2) 

Tuhaf kuru öksürük ve göz akması

jacque #1422080 
İki haftadır gece uyuduktan yaklaşık bir saat sonra kuru öksürükle uyanıyorum. Boğazım gıcıklanıyor ve sürekli öksürmem gerekiyormuş gibi bir his oluyor. Bu öksürük geldiği zaman uyandığımda sol gözümün tam açılmadığını ve yaşlar aktığını fark ediyorum. Baya baya göz yaşları akıyor gözümden ve gözüm yanıyor. Aynı anda sol burun deliğim de tıkanmış oluyor.

Gözün yaşarması ve akması durumu bu öksürük başlamadan bir hafta kadar önce sadece gece değil, gün içinde de oldu. Sabah uyandığımda her şey normale dönmüş oluyor, gayet dinç hissediyorum.

Sanırım bu hastalık değil de alerjik bir durum. Üzerime örttüğüm battaniyeyi değiştirdim, geçmedi. Yattığım odayı değiştirdim geçmedi. Evde 8 senedir kedi var. Kediden olabilir diye düşündüm. Ama benim odam kedinin girmediği tek oda ve bir seferinde öksürükten uyuyamayıp kendi odamdan kedinin yattığı odaya geçince uyuyabilmiştim o odada. Kediden olsa tam tersi olması gerekirdi?

Sizce bu ne olabilir? Doktora gitmek istiyorum ama MHRS randevu sistemi randevuları göstermiyor sanırım Corona'dan dolayı. Hangi bölüme gitmeliyim bunun için?
(5) 

Reklam ajansı açacağız ama nasıl?

jacque #1421195 
Evet, üç kuruş paraya başka yerlerde çalışmaktan bıkarak böyle bir işe girişmeye karar verdik. Ben hiç ajansta çalışmadım ama İletişim mezunuyum ve sosyal medya yönetimi, fotoğrafçılık, dergicilik, editörlük vb. işler yapıyorum 4 yıldır. Ankara'da bu işler İstanbul kadar büyümediği için bir şansımız olacağına inanıyorum.

Muhtemelen bilmediğiniz işe girmeyin diyecekseniz. Demeyin, kırmayın hevesimizi :(

Yapmamız, yapmamamız, dikkat etmemiz gereken şeyler nelerdir? Aklınıza gelecek her türlü öneriye açığım. Başlangıçta elbette çok fazla personel alamayacağız. İyi bir grafikçi elzem tamam, başka hangi tür personeller olmazsa olmazdır sizce? Bu işe ne kadar yatırım yapmamız gerekir vs. bildiğiniz her şeyi yazarsanız çok mutlu olurum.
(3) 

Hesabıma gelen İşkur KÇÖ ödemesi

jacque #1420354 
Az önce hesabıma Nisan ayı için 1200 lira İşkur ödemesi geldi. Ben zaten iş yerimden iş yeri maaşımı almıştım. Bu da gelince bu ay 400 lira fazla almış oldum.

1) Neden böyle bir şey oldu? Patronumuz cimridir, böyle havadan paralar vermez. O fazla 400 lirayı isteyebilir mi benden?

2) Kısa çalışma ödeneği aldığımıza göre bu modelde çalışmamız gerekmez mi? Bize kimse böyle bir bilgi vermedi. Mart’tan beri evden normal mesai saatlerimize göre çalışıyoruz. Yani haftada 50 saat çalışıyoruz. Kısa çalışma modelinde daha az çalışmamız gerekmez miydi?

İş yeriyle ve diğer iş arkadaşlarımla bu meseleyi konuşsam mı? Kimseye bahsetmeyi düşünmüyorum geri alırlar diye :(
(1) 

Kimya mühendisliğinde teknik mülakat

jacque #1420297 
Sizce nasıl olur, neler sorulur?

Arkadaşım bir firmanın mülakatına girecek. Teknik sınav yapacaklarını söylemişler, sormamı rica etti. Çok geniş bir alan olduğu için nelere çalışması gerektiğini tam kestiremiyor. Mesela "Termodinamik nedir?" gibi spesifik bilgi soruları mı olur yoksa onun deneyimleri ve yaptığı deneyler vs. üzerinden mi soru gelir?

Skype mülakatı olacak, yazılı değil.
(4) 

Banyoda nasıl ampul kullanıyorsunuz?

jacque #1419804 
Banyomuzda iki ampul var biri beyaz biri sarı. Annem beyazı seviyor ama beyaz ışık yüzdeki tüm kusurları gösterdiği için nefret ediyorum. Ben sarı ışığı açıyorum ama o da banyo zaten küçük olduğu için karanlık gösteriyor.

Var mıdır önerileriniz?
(4) 

Çizim yeteneği olmadan görsel sanatla uğraşmak

jacque #1419489 
Görsel sanatlarla ilgili bir şey yapmak istiyorum hobi olarak ama çizim yeteneğim yok. Kolaj çalışmaları yapabilirim diye düşündüm hem normal hem dijital olarak.

Çizim yeteneği olmayanlar bunun gibi başka neler yapabilir sizce?
(4) 

Kiracılı evim için vergi vermem gerekiyor mu?

jacque #1419488 
1.5 yıldır evim var, kira alıyorum. Ama şimdiye kadar hiç vergi ödemedim. İnternette araştırdım ama neyi nereden ödemem gerektiğini bulamadım. Toplam borcumu görüp ödeyebileceğim yer neresi?
(6) 

Kurumsal kimlik oluşturma

jacque #1419337 
Bir şirketin kurumsallaşma aşamasında düzenlenmesi gerekenler sizce nelerdir?

Benim aklıma ilk aşamada logo, standart font/punto ve renk kullanımları gibi şeyler geliyor. Başka neler olabilir? Yaklaşık 50 kişilik, eski bir şirketten bahsediyorum.
(4) 

Karakalem çizim malzemeleri

jacque #1418300 
www.urunsec.com


"6 x Graphic Kalem (2H, H, B, 2B, 4B, 6B), 2 x Watersoluble sketching Kalem (4B, 8B), 1 x Onyx Kalem (Dark), 3 x Tinted charcoal Kalem, 1 x Charcoal Kalem (Dark), 1 x Metal Kalemtraş, 1 x Silgi, 1 x A5 sketching pad"

Linkteki ürünü hediye almak istiyorum. Yeni başlayan biri için olacak. İçerisinde defter olması hoşuma gitti. Her yere yanında taşıyabilir diye düşündüm. Sizce uygun mudur?
(3) 

İç çamaşırı butiği açmak istiyorum

jacque #1417630 
Yıllardır istiyorum bunu, bir sürü model biriktirdim ve aklımda da çok güzel şeyler var. Şimdi birer ikişer Instagram'da benzer işlerin başladığını görünce çok üzüldüm.


Aşağıdaki sorulardan en azından birine bile cevap alırsam çok mutlu olurum.

1) Bu butikler bir yerden dantelli ürünler buluyorlar ama nereden çözemedim. Aliexpress değil. Genellikle her üründen 1-2 beden ancak ellerinde oluyor. Yani bir yerden toptan da almıyorlar. Nereden buluyor olabilirler (Büstiyer, bralet vs. iç giyim ama SPOR GİYİM DEĞİL)

2) Ben kendi istediğim modelleri ürettirmek için nasıl bir süreç izlemeliyim?

3) Bu modelleri önce birine mi çizdirmem gerekiyor? O kişinin unvanı MODELİST mi oluyor? Sonra da bir tekstilciyle mi anlaşmam gerekiyor? Yoksa tekstilciye direk fotoğraf verip bana bunlardan 50 tane yapın mı deniyor?

4) Maks. 100-150 tane olacak. Tekstilciler benim ürünlerimi elle mi dikecek yoksa makinede mi dikilecek?

5) İç çamaşırı üretiyorum diyenlerin örnek fotolarına bakıyorum bildiğiniz anane donu ya da Sincanlı yeni gelin sütyeni falan dikiyorlar. Benim istediklerim böyle şeyler değil. Yine de becerebilirler mi?

NOT: Birkaç ilgili foruma yazdım ama dönüş olmadı. İnternettei araştırma ve her şeyi bulma uzmanıyımdır ama bununla ilgili resmen adamakıllı bir bilgi bulamadım. Ankara'dayım ama gidebilirim her yere.
(11) 

Kilo vermede nerede yanlış yapıyor?

jacque #1417545 
Erkek arkadaşım 1.90 cm'e 110-115 kg civarındaydı. Netteki hesaplama sitelerinde günlük alması gereken kalori miktarı 3200 olarak çıkıyor.

Günde iki öğün yiyor:

Sabah: 4 yumurta, et-hindi füme, söğüş, muzlu yulaf, tahin-pekmez, 1 dilim siyez ekmeği, portakal suyu. --- Bu yaklaşık 1000 kalori ediyor.

Akşam: Et veya tavuk, pilav veya makarna, salata, ekmek yok. --- Bu da 1000 kalori etmiyor ama hadi buna da 1000 diyelim.

Tatlı, gazlı içecek, hamur işi vs. yok. Bazen akşam 10 gibi 1-2 kuru incir ve ceviz yiyor.

Bu beslenmeyle maks. 2500 civarı kalori alıyor.
Bunun yanı sıra birer gün arayla yaklaşık 1.5 saat süren çok ağır bir spor yapıyor. Cardio eklemiyor, ağırlık çalışıyor ama kan ter içinde kalıyor. Ben izlediğimde şok olmuştum buna nasıl dayanıyor diye.

1 aydır bu düzende gidiyor. Öncesinde de her sabah spor salonuna gidiyordu ama yediklerine daha az dikkat ediyordu. Dün tartıldı. Biz 104-105 civarı bekliyorduk. 108 çıkarsa üzülürüm falan diyordu. Bi tartıldı 111 kilo çıktı. Bu nasıl mümkün olabilir?

Şu an çok üzgün, hiçbir şey yapmak istemiyor. Teselli de edemiyorum çünkü ben de çok şaşırdım bu duruma. Çocukluğundan beri spor yapan bir insan. 2-3 sene önceki depresyon döneminde aldı bu kiloyu. Daha önce mükemmel bir fiziği vardı ve PT ile çalışıyordu. Nasıl spor yapması, nasıl beslenmesi gerektiğini de biliyor. Sürekli bir şeyler izleyip okuyor zaten.

Sorun ne olabilir?
(7) 

Bulaşıklarınızı neyle yıkıyorsunuz? (Corona’sız normal soru)

jacque #1416203 
1) Şu klasik üstü yeşil altı sarı süngerlerden iğreniyorum. Bunun yerine ne kullanabiliriz?
2) Deterjan olarak çok da fark etmiyordur sanırım ama öneriniz varsa alırım.
(3) 

Şu dönemi nasıl avantaja çevirebiliriz? (İş fikri)

jacque #1415763 
Paranız olsa şu dönemde nasıl bir işe girişirdiniz?

(Paradan kastım 100.000 TL'ye kadar olsun mesela)
(3) 

Kronik farenjit ve larenjiti olan 56 yaşındaki anne

jacque #1415171 
Annemde kronik farenjit ve larenjit var bildim bileli. Sizce astımı, şekeri olanlar gibi diğer yaşıtlarına kıyasla daha fazla risk altında mıdır?

Nişanlımın ailesine taziyeye gitmek istiyor. Ben göndermek istemiyorum. Taziye dediğimde kalabalık değil aslında evde 5-6 kişiler ama bu virüs malum belli olmuyor.

Gitmesin diyeceksiniz zaten de ben normalden fazla risk altında olup olmadığını da merak ediyorum.
(3) 

Ankara’da annemi götürecek açık alan

jacque #1414522 
Yarın annemin doğum günü. Uzun süredir dışarı çıkmıyor. Şöyle açık hava bi yere arabayla gidelim de pastasını orada üflesin istiyorum. Aynı evde yaşayan üç kişi gidicez zaten. Ama öyle sokak kenarında da olmaz. Parklar bahçeler kapalı diye biliyorum. En azından böyle manzarası falan olan bi yere götürsem? Neresi olabilir?
(1) 

Dikmen Vadisi kapandı mı?

jacque #1414190 
Bu mesire alanları, deniz kenarları vs. yasağı gelmeden önceki gün Dikmen Vadisi'ne yürüyüşe gitmiştim. Bomboştu ama açıktı. Zaten orayı bilen biler devasa bir alan ve çok fazla girişi var.

Yarın gitsem girişleri kapatmışlar mıdır sizce?

Kendisi şurası: www.anfa.com.tr
(3) 

56 yaşındaki babaya spor önerisi

jacque #1414049 
Babam başka bir şehirde tek başına gönüllü karantinada. İşi gereği oradaki otelde kalıyor ve otelin spor salonu yok ne yazık ki.

Tahminimce bi 30 kilo fazlası var, günde 3 pakete yakın Camel içiyor ve hipertansiyonu da var. Anlayacağınız sağlığı pek iyi değil.

Vitamin C ve multivitamin aldırdım. Pekmez, tahin, bal, kefir falan tüketiyor. Gün içinde biraz da hareket etsin istiyorum ama Youtube videoları hep çok hareketli hoplamalı zıplamalı. Bunlar babamın otel odasında yapabileceği şeyler değil, yaşı ve kilosuna da uygun değil zaten.

Önerebileceğiniz bir video var mıdır? Beslenme, takviye vs. ile ilgili diğer önerilerinize de açığım.
(2) 

Karantinada anneye doğum günü

jacque #1413885 
Cumartesi günü annemin doğum günü. Evde annem ve arkadaşımla birlikte üç kişi kalıyoruz. 60 metrekare ev sonuçta, sürpriz yapamayız sanırım.

Pastayı dışarıdan alsam, akşam yemeğini de arkadaşımla yapsam diye düşündüm. Belki yanına da bir şarap alırız?

Mutfağı çok dağıtmadan, çok bulaşık çıkarmadan yapılabilecek yemek ve diğer kutlama önerilerinizi alırım. ^^
(7) 

35,5'ten 36,4'e çıkan ateş

jacque #1413561 
Yaklaşıyor mu yaklaşmakta olan? :(
Birkaç gün önce 35.5'tu. Dünden beri 36-36,5 arasında gidip geliyor.

Yaş 29, cinsiyet kadın.
(9) 

Karantina sürecinde yakının ölümü

jacque #1412924 
Nişanlımla bu işin başından beri evdeyiz. Aynı şekilde onun ailesi de evden çıkmıyor. Fakat bugün dayısı vefat etti (corona'dan değil). Haliyle şu an önceden yattığı ve vefat ettiği hastaneye gidiyorlar. Anne-babasının evleri hastaneye yakın olduğu için yengesi ve kuzenleri de onun anne-babasıyla kalıyordu bir süredir.

Şimdi defin işlemleri, cenaze, başsağlığı ziyaretleri, mevlüt falan derken virüsün hepimize bulaşmaması imkansız gibi. Dayının evi şehrin çok dışında olduğu için ziyaretler nişanlımın ailesinin evinde olacaktır. Cenazelere illa ki bir önlem alınmıştır ama insanlara virüs var, başsağlığına gelmeyin diyemezler ki. Kimse dinlemez habersiz gelir zaten. Ben kendim de gitmek istemiyorum, nişanlım da o ortamlarda bulunsun istemiyorum. Ailesiyle ailecek görüştüğümüz için benim annemin de başsağlığına gitmesi gerekecek.

Böyle bir durumda ne yapmak, nasıl davranmak gerekiyor?
(5) 

Budapeşte'de hırsızlıktan yakalanan arkadaşım

jacque #1412140 
Arkadaşım buradaki Gratis benzeri bir yerden fondoten ve rimel çalarken mağaza personelince yakalanmış. Daha sonra polis gelmiş, nezarette iki saat tutmuşlar ve tutanak da tutturmuşlar. Ardından pasaport için (O sırada yanında değilmiş) birlikte evine gitmişler.

Evde önden, arkadan, sağdan, soldan fotoğrafları çekilmiş. Üniversite bilgileri, anne-baba iletişim bilgileri, pasaport ve kimlik fotoğrafları vs. hepsi çekilmiş. Bir şeylere de imza attırmışlar. Normalde sınırdışı edeceklermiş ama Corona'dan dolayı Macar sınırları kapandığı için edememişler. Ona bir belge vermişler Türkiye'ye döndüğünde polise vermesi için.

Not: Arkadaşımın giyimi, kuşamı yerinde olduğundan bunu heyecan için yaptığına (Evet, mal arkadaşım) inanmışlar. Ama polisin tavırları son derece sertmiş. AVM'den karakola kolunda iki polisle ve polis arabasıyla falan gitmiş.

1) Bu siciline işlenecek mi? Arkadaşım Erasmus'la orada. Erasmus Türkiye ofisini, oradaki üniversitedeki tez hocasını, annesini babasını ararlar mı?

2) O belgeyi, Türkiye'deki polise vermezse ne olur? O belgeyi verirlerse siciline işlenecekse hiç vermemesi daha iyi değil mi?

3) 18 Nisan'da THY uçuş açacakmış. O tarihlerde ülkeye dönmesi zorunlu mu? Dönmezse Macar polisi sen bi ay önce böyle bi şey yaptın diye tekrar kapısına gelir mi?

Sicil konusu çok çok önemli. Orada tek başına kalıyor ve çok korkmuş durumda. Yardımcı olursanız çok seviniriz.
(6) 

Ne zamana kadar evde kalacağız? Önlemler gevşiyor mu?

jacque #1411766 
Bu soru çok soruldu biliyorum ama sanki yavaştan insanlar önlemleri biraz gevşetmeye mi başladı bana mı öyle geliyor? Sokağa çıkma yasağı gelmezse bence Pazartesi iş yerleri tek tek geri çağırmaya bile başlar. Yasak olmadan bunun bu şekilde süremeyeceği çok açık değil mi?

Bodrum'daki akrabam ile konuştum bugün semt pazarı tıklım tıklımmış. Sanki önlemleri sadece büyükşehirdeki eğitimli gençler dikkate alıyor gibi?!

Bir de havalar ısındığında herkes birer ikişer dışarı çıkmaya başladığında siz ne yapmayı planlıyorsunuz? Bence bahar geldiğinde herkes atacak kendini sokağa :(
(4) 

Bu dezenfektan alınır mı?

jacque #1411323 
urun.n11.com

Rapor falan koymuşlar ama emin olamadım.
(2) 

Özel sektörde işi kapatmayan patron

jacque #1411170 
Yaklaşık 40 kişinin çalıştığı, hiç hava almayan (pencere yok) ve yerin altında bir yerde çalışıyorum. İşimiz tamamen bilgisayar ve internet üzerinden. Ancak herif inatla iş yerini kapatmıyor. Gerçekten bu duruma o kadar sinirlendim ki artık can korkusundan değil de sırf bu yaptığı yüzünden onunla kavga edip işi bırakmak istiyorum. Ama bu zamanda iş bırakmayı da totom yemiyor tabii.

Yarın ben gelmiyorum evden çalışır atarım size dosyaları canımdan önemli misiniz diye bir rest çeksem ne olur? Sanırım yasalar şu an onlardan yana?
(1) 

Yıkanabilir pamuk maske almak saçmalık mı?

jacque #1411137 
Bu oahalı FFP3'ler falan da tek kullanımlıkmış, cerrahi maskeler de tek kullanımlık. Üç tane kullan-at cerrahi maskeye 50 tl vereceğime N11'de yıkanabilir pamuklu maskelerden alsam? Sanırım bunlar da anca cerrahi maske kadar etkilidir.

NOT: Hasta olmadan kullanılmaması gerektiğini biliyorum. Sadece fiyatlar daha da artmadan ve stoklar bitmeden kişi başı bir tane almak istiyorum, takmayacağım gerekmedikçe.
(1) 

FFP3 tipi maske tekrar kullanılır mı?

jacque #1411132 
Tanesi 40 liraya kendim, annem ve erkek arkadaşım için alacağım ama bunları kullan-at yapacak maddi durumumuz tabii ki de yok. Sabunla yıkayıp kurutmak gibi bir çözüm olabilir mi?

NOT: Hasta olmadan kullanılmaması gerektiğini biliyorum. Sadece fiyatlar daha da artmadan ve stoklar bitmeden kişi başı bir tane almak istiyorum, takmayacağım gerekmedikçe.
(8) 

Öfke problemi olan sevgili için tavsiye

jacque #1410501 
Erkek arkadaşım işi gereği gün içinde sürekli trafikte, oradan oraya gidiyor. Bu zamanla onun sinirlerini çok yıprattı ve aşırı agresif bir insana dönüştü. Halihazırda spor yapıyor, sigara-alkol kullanmıyor. Ama o kadar sinirli ki sinirlendiği şeylere şaşarsınız. Artık çevresindeki insanları da tedirgin ediyor öfkesiyle ve öfkelendiğindeki davranışlarıyla (beni de tabii).

Bu durumu düzeltmek istiyor ama neyi nasıl yapması gerektiğini bilmiyor. Benim aklıma bir tek yoga geldi. Onu bir fotoğrafçılık kursuna yazdırdım ortamı değişsin, bir hobisi olsun diye. Bu tarz sakinleştirici önerileriniz var mı acaba? Kitap/film önerisi de olur ama psikologa gitmiyor.
(4) 

Enerji verici destekler

jacque #1410499 
Şimdiye kadar denediğiniz ve en memnun kaldığınız bitkisel destekler, vitaminler vs. hangileri oldu? Düşük tansiyon sahibiyim, sanıyorum bu nedenle sürekli yorgun ve bitkinim. Solgar VM2000 gibi bir multivitamin veya birkaç vitamin birden alayım diyorum ama bütçe çok yok. Nokta atışı yapmak istiyorum..
(3) 

Dünya Sağlık Örgütü dezenfektan tarifi

jacque #1410442 
www.who.int

Linkte ev yapımı dezenfektan tarifi var. Hazır olanlar tükendiği ve fiyatları aşırı arttığı için kendim yapayım dedim. Ama linkte sanırım 10 lt'lik versiyonu var sadece. Sadece tarifi 5 litreye ve kısaca Türkçeye çevirecek bir hayırsever var mıdır?
(8) 

Corona'dan neden bu kadar korkuluyor?

jacque #1410336 
Bu virüsün bulaşma hızı fazla ama öldürme oranı diğer griplere göre düşük değil mi? Neden dünya genelinde böyle bir panik havası var? Er ya da geç çoğumuza bulaşacak ve öldürmeyen diğer gripler gibi geçip gidecek sanki?
(4) 

29 yaşında ikinci üniversite - Mütercim Tercümanlık?

jacque #1409633 
Gazetecilik lisans ve tezli yüksek lisans mezunuyum. Okulu dereceyle bitirdim, ileri seviyede İngilizce biliyorum. Yıllardır asgari ücretin 200-300 TL üstüne merdivenaltı yerlerde çalışmaktan bıktım.

Bu seneki YKS'ye girip ikinci üniversite için Bilkent bursluyu zorlasam mı diyorum? Ama 4 sene boyunca nasıl geçineceğim? Ailemin durumu beni idare edecek kadar iyi değil. Üstelik bu sene düğün yapmayı planlıyoruz. Saçma bir heves mi? Nasıl çıkacağım bu cendereden bilmiyorum..
(5) 

Havalandırmasız mutfakta kokuyu nasıl azaltabiliriz?

jacque #1409278 
Çalıştığım iş yerinde (yerin altında) yemekler mutfakta yapılıyor ama havalandırması yok. İş yerinde pencere de yok. Dolayısıyla davlumbaz takamıyoruz havayı dışarı veremediğimiz için.

Ama burası dışarıdan müşterilerin de geldiği bir yer. Hadi bizim bütün gün üstümüz yemek ve yağ kokuyor ama müşterilerin geldiği yer de her öğlen leş gibi yemek kokuyor. Patronun hiç umrunda değil (onun odası kokmuyor çünkü) ama çok pahalı olmadığı sürece sunduğumuz çözümü kabul eder sanıyorum. Var mıdır bir çözümü?
(4) 

Ucuza ceviz-fındık-badem

jacque #1409120 
Bunları öğütüp kendime sağlıklı ara öğünler yapmak istiyorum ama markette çok pahalı. Ankara'da veya internetten ucuza alabileceğim bir yer biliyor musunuz?
(3) 

Bilgisayar monitöründen TV alınır mı?

jacque #1408873 
Anneme, yatak odasına koyması için bir TV almak istiyorum ama bütçem maks. 350 TL. Koyacağımız alan dar olduğu için tüplü TV almak istemiyorum. Aşağıdaki ilanlarda bilgisayar monitöründen çevrilmiş TV'ler gördüm. Yanlarında uydu alıcıları da var. Bunlar normal televizyonlar gibi kolayca çalıştırılıp izlenebiliyor mu? Tavsiye eder misiniz?

www.sahibinden.com

www.sahibinden.com

www.sahibinden.com
(9) 

Bu şartlarda yurt dışına göçme şansımız var mı? Bizi kim alır?

jacque #1408534 
Ben: 29 yaşındayım. Gazetecilik lisans ve yüksek lisans mezunuyum. 3 yıl iş tecrübem var ama 2 yılı SGK'da kayıtlı. Medya, iletişim, müşteri/misafir ilişkileri alanlarında tecrübelerim var. İleri seviye İngilizce biliyorum. Maksimum 50 bin lira sermayeye çıkabilirim.

Nişanlım: 29 yaşında. İnşaat mühendisliği lisans mezunu. İşini hiç yapmadı, yalnızca 6 aylık bir stajı var. 10 senedir araba alım-satım, kiralama işleri yapıyor. Sanayide kaporta-boya-mekanik dükkanları var. Araba işlerinden çok iyi anlıyor. İngilizcesi orta seviyede ama çabuk öğrenir. 250 bin lira sermayesi var.

Yok mu hiç şans? :(
(3) 

Sporda zaman sorunu

jacque #1408423 
Hafta içi her gün 8.30'da iş başı yapıyorum. Birkaç sene önce sporsuz çok fazla kilo verdiğim için vücudum hamur gibi kaldı. Ayrıca 6-7 kilo da fazlam var hala. O yüzden ciddi anlamda spor yapmam gerekiyor. Fakat işten 18.30'da çıkıyorum ve hem spor salonu o saatlerde çok kalabalık oluyor hem de ben çok yorgun oluyorum.

İki seçeneğim var:

1) Sabah 7.15 gibi sporda olsam. 8'de sporu bitirip duş alıp 8.40 gibi işte olabilirim. Her gün 45 dakika spor bir işe yarar mı? Zaten 15 dakikada ısınsam 45 dakikada ağırlığa vs. zaman kalmaz ki doğru düzgün. Bir de çok zor uyuyan bir insanım. Muhtemelen bu düzende 6 saat uyumam gerecek.

2) Akşam iş çıkışı 7.30 gibi spora gideceğim. 1-2 saat takılacağım. Ama bunu haftada 3 gün yapabilirim, her gün iş çıkışı zamanım olmuyor.

Her iki seçenekte de cumartesi-pazar istediğim kadar sporda durabilirim.

Ciddi anlamda sarkmaları olan biri için hangisi daha etkili olur?
(4) 

Citoles reçetesiz alınır mı?

jacque #1407813 
Geçen ay doktor 56 tabletlik Citoles yazmıştı ama girdiğim eczanede 28 tabletlik olan vardı sadece. Nasılsa sonraki ay doktora yine gideceğim için tekrar yazdırırım diye düşünerek 28'lik olanı aldım. Ama şu an koca Ankara'da benim gidebileceğim hiçbir devlet hastanesine önümüzdeki iki hafta içinde boş yer görünmüyor.

İlacım da bitti. Eczacıya durumu anlatsam verir mi Citoles reçetesiz?
(2) 

Çok istediğimiz bir işi bombardımana tutmak

jacque #1407489 
Bir süredir takip ettiğim bir medya ajansı Linkedin'den ilan vermiş. Oradan başvuru yaptım hatta bir motivasyon mektubu da yazdım ama gönderecek bölüm koymamışlardı. O yüzden gönderemedim. Buranın HR'ını da zaten takip ediyordum.

Ben şimdi hem ajansın kendi sitesinden başvursam hem ayrıca ajansın mail adresine öz geçmişimi mail atsam hem de HR'a Linkedin'den "Bla bla başvurdum okumak isterseniz bu da motivasyon mektubum" diye mesaj atsam çok mu abartmış olurum?

Ya da sadece sitesinden klasik başvuruda bulunup HR'a motivasyon mektubu mesajı atsam?
(2) 

Telefon ile Youtube video çekimi malzemeler

jacque #1406986 
Dünden beri araştırmaktan kafayı yiyeceğim. Bildiklerinizi cevaplarsanız çok sevinirim...

1) Yaka mikrofonu kullanırsak karşıdaki kişi hareket ettikte telefon ve tripod da hareket etmez mi? Çok saçma değil mi bu iş anlamadım.

Şöyle bir shotgun mikrofunu 3.5 mm jack dönüştürücü ile birlikte telefona takamaz mıyım?
Mikrofon: www.yonkamuzikmarket.com
Dönüştürücü: urun.n11.com

(Telefon: Xiaomi mi mix 3)

2) DIY projeleri gibi yakın çekim ve üstten çekim yapacağız. Softbox yerine daha farklı bir ışık gerekiyor sanırım. Aşağıdakiler nasıl sizce?

urun.n11.com

urun.n11.com

www.gittigidiyor.com

www.trendyol.com
(3) 

Yukarıdan video çekimi

jacque #1406835 
Nasıl oluyor da oluyor?

Örnek: www.youtube.com
(2) 

En iyi online çeviri sitesi

jacque #1406677 
20 sayfalık Türkçe bir metni (akademik) parça parça veya bütün halinde İngilizceye çevirmem gerekiyor. İngilizcem iyi, kontrol edip gerekli düzeltmeleri kendim yapabilirim ama 20 sayfayı baştan sonra çevirecek vaktim yok, yavaş çeviriyorum.

Google translate baya iyi olmuş diyorlardı ama daha iyisi var mıdır?
(7) 

Spor salonunda duş meselesi (Islak ürünleri napıyorsunuz?)

jacque #1406662 
Duşa girerken kullandığınız terlik, şampuan, duş jeli, lif vb. eşyalarınızı neyin içine koyuyorsunuz? Bunlar ıslak olduğu için direkt çantaya atamıyorum ama poşette de moralimi bozuyor, hiç hoşuma gitmiyor.
(3) 

Resimlerden font bulmaca

jacque #1406348 
Resmi yüklediğimizde içindeki fontu ayırt edip söyleyecek bir web sitesi, uygulama vs. yoktur değil mi?
(3) 

Ankara fotoğrafçılık kursu

jacque #1406108 
Uygun fiyatlı öneriniz var mı? (Fark eder mi bilmiyorum ama makinem Nikon D7000)
(4) 

Haftalık yemek hazırlığı - Meal Prep

jacque #1405049 
Ekteki ve aşağıdaki linkteki gibi meal prep hazırlığı yapmak istiyorum ama kafama takılan birkaç nokta var.

1) Pazartesi'den Cuma'ya 5 günlük yemeği önceden hazırlayıp kaplara koyduğumuzda bu yemekler pörsümeyecek, bozulmayacak mı? Bu sorunu nasıl hallediyor yapanlar?

2) 5 tane aynı kaptan almak istiyorum. Çok pahalı ve ağır olmayan, görünüşü güzel kapları nereden alabilirim? Hem cam hem de siyah plastik kap önerileriniz varsa bekliyorum.

images.squarespace-cdn.com

i.pinimg.com
(4) 

Basit, ücretsiz infografik yapımı

jacque #1404859 
Bu linkteki gibi infografikleri hiç bu işten anlamayan biri nasıl yapabilir acaba? Yardımcı olursanız çok sevinirim.

1) media-exp1.licdn.com

2) media-exp1.licdn.com

Bir de aşağıdaki linklerdeki çerçeveler, insan figürleri vs. nereden bulunuyor bunlar?

1) media-exp1.licdn.com

2) media-exp1.licdn.com
(3) 

Sigortasız serbest çalışanlar için sağlık sigortası?

jacque #1403284 
Erkek arkadaşım kendi işini yapıyor. Küçükken sigorta girişi yapılmış ama sonrasında sigortasını yatırmamış. Şirketi olduğu için belki bağ-kur girişi de vardır tam bilemiyorum ama hastanelere gidemiyor sigortası olmadığı için.

Özel sağlık sigortalarından yaptırmasını tavsiye eder misiniz? Diş tedavisine başlayacak özelde ama ben en azından röntgeni, dolgusu, diş çekimi vs. devlette yapılsın taraftarıyım. Yine kalbinde ve cildinde de problem var ama gidip göstermiyor sigortası olmadığı için.

Bunları kapsayan bir sağlık sigortası önerebilir misiniz?
(5) 

1 yıl dolunca izne çıktıktan sonra ayrılmak?

jacque #1402736 
8 Nisan'da çalıştığım yerde birinci senem doluyor. Biliyorsunuz ilk seneden sonra yıllık izin kullanılabiliyor. Ben 8 Nisan'dan sonra diyelim 14 günlük iznimi kullansam, Haziran gibi ayrıldığımda bir problem olur mu? Ya da izin kullanmayıp bunun ücretini almamız mümkün mü?

Bu kullanılan izin çalıştığımız önceki yıla ait bir hak mı yoksa ikinci yılın izni mi?

Bir de ihbar süreci boyunca iş arama hakkı kendi isteğimizle ayrıldığımız durumlarda da geçerli mi? Bu süre boyunca her gün işe iki saat geç gitsem ya da bu saatleri birleştirip toplu olarak kullansam sizce bir problem olur mu?

iskanunu.com

Yasa sanıyorum bu hakkı veriyor ama pratikte işler nasıl?

mobil görünümden çık