Bu duyuruda deneyip başarılı olduğumuz mutfak çözümleri varsa paylaşalım, bilgimizin zekatını verelim diyorum. Bu vesileyle müslüman kardeşlerimin bayramları kutlu, müslüman olmayan kardeşlerimin de günleri mutlu olsun :)
* Bamyayı ayıklamadan önce yıkayın, mutfak havlusuna yayıp kurutun, sonra temizleyin. Böylece içindeki sıvıyı harekete geçirmezsiniz, sıvı bamyanın içinden çıkıp yemeğin suyuna karışmaz. Bamya pişerken asla kaşıkla karıştırmayın, tencereyi sallayarak yemeği karıştırın.
* Tencere yemekleri ne kadar yavaş ateşte pişerse o kadar lezzetli olur.
* Tükettiğiniz meyvelerin kabuklarını orta kısımlarını atmayın. Bir kavanoza koyup üstüne su doldurun. Ağzını kapamayın, tülbent gibi ince bir şeyle örtebilirsiniz, açık da kalabilir. Bir hafta on gün sonra suyu süzün (sirke oldu artık o su) banyo-tuvalet temizliğinde kullanın. Sabun artıklarını kireci süper çözer. Hem ekonomik hem de pırıl pırıl temizlik oluyor. En güzel yanı da temizlerken zehirlenme riski olmaması.
evet benim gibi sirke manyagi insanlar icin super fikir vermissin, mesela karpuzun cekirdegi cok cikiyor ya, onda da kullanilabilir mi bu dedigin veya sen hangi meyveyle daha cok yapiyorsun?
Elma, armut gibi meyvelerin çekirdekli orta kısımları ve kabuklarını şeftalinin kabukları falan kullanıyorum genelde.
Üzümden yiyecek sirke yapıyorum.
İri olan karpuz çekirdeklerini kurutup çerez olarak kullanabilirsin. Çok minik olanları kuşlara veriyorum.
Ayva çekirdeklerini kurutup saklıyorum. Emzikli olan anne olursa ona veriyorum, meme başı çatlağına iyi gelir. Olmazsa reçel yaparken bir cezvede kaynatıp suyu reçele ilave ediyorum. Ayva çekirdeğini kaynattığım su jöle gibi oluyor. Reçel daha kıvamlı oluyor.
Meyve çekirdeklerini de yıkayıp kurutuyorum. Sonra piknk, dağ yürüyüşünde onları doğaya serpiyorum.
Vişne çekirdeklerini soğuk-sıcak su torbası niyetine kullanmak üzere yıkayıp kurutuyorum. Küçük torbalar dikip içine çekirdekleri koyuyorum. Sıcak su torbasından daha güvenli oluyor, özellikle bebekler için.
*bamya pişirirken çok hafif elma sirkesi eklemek hem lezzetini arttırır, hem de o sıvının etkisini azaltır.
*makarna soslarını makarnanın kendi haşlama suyuyla inceltmek ve haşlama suyuna çok az defene yaprağı veya adaçayı atmak.
*dolma yaparken salçalı suyunu çğden hazırlamamk, salçayı kavurup sonra ılık su eklemek, üstüne dolmaları dizmek, daha su gerekiyorsa eklemek.dolmaların içine limon suyu ve kuru naneden hazırlnmış sostan birer tatlı kaşığı dökmek.
*kuru fasulyeleri akşamdan yıkayıp ıslatmak. sonra sabah pişirmeden birkaç saat önce suyunu değiştirip yeni suya aktarmak ve bu suya eser miktarda süt eklemek.
*mercimek köftesi için mercimeğin iki katı su, yarısı kadar ince bulgur kullanmak.
*kısır yaparken ince bulgur için çay bardağı ile porsiyon hesabı yapmak. limon suyu ve tuzunu bulguru ıslarken eklemek. baharatlarını salçalı sosa eklemek, sosla birlikte bulgura yedirmek, bu salçalı sosa muhakkak kimyon ve ince rendelenmiş sarımsak eklemek.
iyi bayramlar olsun herkese.
Toz ceviz, et yemeklerine veya içinde et parçası olan yemeklere hafif acımsı (acı sayılmaz bile) çok süper bir aroma veriyor. Ayrıca normal sarmısak veya toz sarmısak ile süper tatlar elde ediliyor.