[]

sessizliğin sesi

her yer sessiz olduğunda bile bir ses duyar ya insan, şey gibi: televizyonu açtığımızda bir sinyal sesi gibi bir ses gelir, ama duraksamalı değildir, sürekli bir çınlama sesi gibi. hatta cod4'te sis bombası yiyince böyle bir ses çıkıyodu. heh bu ses işte sürekli var. ama dikkat etmedikçe kesinlikle duyulmuyor. üzerine ses binse de ses kaybolmuyor, duyuluyor. soracağım şu: televizyondan yola çıkarsak, bu sesler havadaki gsm, radyo, gps ve adını bilmediğim bir sürü şeyin sinyalinden dolayı mı ? 100-150 sene önce bu duyulmuyor muydu ?

edit: hatta bir örnek daha vereyim, fare kovucuların çıkarttığı ses var. frekans değişerek ses çıkartıyor. frekansın en üst noktasındaki sese çok benzer.


 
sanirim tinnitus bahsettigin..
en.wikipedia.org

  • bunubenyazdim  (19.06.09 03:12:39) 
her titreşimin ses çıkarabileceğinden yola çıkarsak, dünyada durmadan titreşen şeyler var ve ses çıkarıyor bunlar. tabi alabilecekleri yol kısıtlı, yanıbaşında olmadığı sürece insanlar bunu zor duyacaktır.
bir de, duyma eşiği dışındaki frekanslara sahip sesler var.. bunlar normal bir insanın algılayamayacağı frekanslarda çıkmakta.
şöyle düşünelim, işte insan standart olarak 20-20000 hz arasını duyabiliyor (kişiye göre ufak değişikler olabilir tabi), her yer sessiz olduğunda duyduğumuzu sandığımız şey, bu frekansların uç noktalarında gezinen sesler.. yani, diyelim ki ortamda 19999 hz - 20001 hz arasında ses çıkaran bir şey olsun.. o 1 hz'lik ses kaybı yüzünden anlamsız bir ses duyuyor-duyduğumuzu zannediyor olabiliriz..
ya da havada bir miktar ilerleyip gücünü kaybeden seslerin kulağımıza ulaşması sonrasında duyuyoruzdur bunları. aslında hiç dinmeyen bir sessizlik var, ama tam olarak duymak ayrı yarım yamalak duymak ayrı bi şey..
tabi bu bir teori, kesin bi şey söylemek mümkün değil sanırım..
  • paradoxical  (19.06.09 03:41:58) 
Kondansatör sesi o.


  • ataturkiye  (19.06.09 09:36:08) 
insan kendi vücudunun sesini de duyabiliyor o kadar sessizlikte. özellike kan dolaşımının sesini.


  • ermanen  (19.06.09 09:46:14) 
ben o sesi çok yoğun ve gürültülü bir günden sonra odamda her tür elektronik zımbırtıyı kapatıp pimapenleri de mühürledikten sonra, yani gerçekten sessiz olduğunda duyuyorum. eskiden trt'nin yayını bittikten sonra sabaha kadar çalan o tiz ses gibi bir şey. dinlersem delirecek gibi oluyorum o yüzden biraz kendi kendime konuşup o sesi unutmaya çalışıyorum. birkaç saat sessizlikten sonra geçiyor sanırım.

tinnitus mu bilmiyorum ama dışardan bir ses olduğunu sanmıyorum, daha çok büyük bir partiden sonra salonda kalan pislikler gibi geliyor bana bu ses :)
  • ashh  (19.06.09 09:49:00) 
@paradoxical : 20000hz'e kadar duyan insan pek yok, özellikle yaş ve cinsiyete göre baya bir düşüyor üst duyma sınırı. Bittiği yere gelmeden de o frekans grubuna olan hassasiyet baya dik bir şekilde azalıyor, bir nevi fade-out var.(fletcher munson eğrilerinde görülebilir). 19999 hz ile 20001 hz arasında gezinen birşeyi öyle algılamayız gibime geliyor.

John Cage'in 4'33" isimli eserine bir rivayete göre anechoic bir odada geçirdiği vakit ilham vermiş. Dışarıdan ses almayan ve içerisinde yansımaların olmadığı bu odada John Cage abimiz biri yüksek frekansta biri de düşük frekansta 2 ses duymuş. Alçak frekanstaki sesi damarlardan geçen kanın, vücudun çalışmasının sesi diye açıklamışlar, yüksek frekansta duyduğu sese de sinir sisteminin çalışması diye bir atmasyonda bulunmuşlar.

Benim sallamasyon teorime göre cochle içindeki zarar görmüş cilia'ların bazıları gördüğü zarardan dolayı sürekli sinyal gönderiyor. Günlük hayatta gerek beyinin odağı kaydırmasından, gerek critical band meselesi yüzünden maskelenmesinden (zarar görmüş band'lar daha da genişliyor, maskelenme şansı da artıyor.), gerek de duyum sisteminin sağladığı kazancın düşük olmasından dolayı duyulmuyor bu "kafa sesi".

Havadaki gsm radyo gps sinyallerinden kaynaklanmıyor fakat yine de 100-150 sene önce duyulmuyor muydu derseniz büyük ihtimalle duyulmuyor derdim. Bar, disko, kulaklıkla dinlenilen müzik, jet motoru ve benzeri aletler olmadan cilia'lara zarar vermek zor olmalı. Daha da güvenli sallamak için barutun icadından evvel duyulmuyordu denilebilir.
  • skatheist  (19.06.09 14:07:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.