[]

istediğiniz mesleği mi yapıyorsunuz? eğitim sistemine toslamasanız...

... ne olmak isterdiniz? eğitim sistemimizin rezalet olduğuna inanıyorum ama bu duyurudaki amacım sisteme çamur atmak değil öncelikli olarak. gençliğinizde veya çocukluğunuzda istediğiniz yolda mı ilerliyorsunuz? eğer ilerlemiyorsanız, neden? ne istiyordunuz, ne oldu?

sizin hikayeniz nedir? kendiminkini yaziyim mesela,

ben pilot ve doktor olmayı acayip istedim. pilotluk zaten hep tutkum, öyle ki imkansızlıktan kendi kendine uçak olup, fütütütü yaparak koşan ve aklınca uçan gerzek bi çocuktum. ama gtüm sayısal okumaya yemedi 6-7 sene boyunca. temel matematiğin üzerine pilotluk eğitimi alacak olsaydım, benden ala pilot olmazdı eminim.

doktorluğu da benzer sebeplerden dolayı hiç düşünmedim bile. tıp fakültesine giden yolda 6-7 sene boyunca denklem çözmek istemediğim için doktor olma şansım yoktu hiç, hastalara sokcaktık herhalde x'leri y'leri. o kadar ilgiliyim ki, şu an mecburiyet durumu olursa birkaç tane ameliyatı yapıp en az 8-10 hastalığı doğru teşhis edebilirim diye düşünüyom.

şimdiki rotamdan memnun değil miyim? gayet memnunum. isteyerek yabancı dil okudum, şimdiki bölümümü de seviyorum. ama pilot olcaktım ben yav.

 
istediğim mesleği yapıyorum.

ama daha çok istediğim meslek(ler)de var. onlar biraz daha hayali. hayatımı 180 derece değiştirmem lazım.

mesela belgesel fotoğrafçısı olabilirdi.
veya Elasmobrankolog.
veya volkanolog...
  • ermanen  (20.10.14 23:03:10 ~ 23:07:23) 
zamanında hiçbir bilgim yokken şu an yaptığım işe başladım ve diyebilirim ki başka bir iş yapmam gerçekten zormuş. ballıyım bence.


  • bruceandwayne  (20.10.14 23:05:41) 
benim sorunum şu ki hiç istemediğim bir bölümde okudum ama okurken gayet keyif aldım. ama mezun olduktan sonra keşke başka bir bölümde okusaymışım diyorum yine de. şu anda mesleğimi yapmıyorum ve tamamen alakasız bir bölümde y. lisans yapıyorum ve halen ne yapmak istediğimin tam olarak bilincinde değilim. halen aklım çok karışık ve yıllar geçiyor. ölsem mi acaba :s

ayrıca 25 yaşındayım ve şimdiye kadar 3 farklı meslekle iştigal ettim. hiçbiri beni tatmin etmedi. önümdeki diğer alternatifleri de değerlendirince galiba hayatım boyunca profesyonel açıdan hiçbir zaman mutlu olamayacağım. bu bakımdan kendimi tam bir tutunamayan olarak görüyorum
  • razvan rat  (20.10.14 23:06:20 ~ 23:10:53) 
Ben de pilot olmak isterdim. Bu makul olani.
turkiye sartlarinda imkansiz olani ise astronot olmak ki ah nerde...
ne ki okuyorum? Isletme :/
Bankaci ev hanimi olurum yakinda.
  • rayde  (20.10.14 23:10:47) 
Ben eğitim sistemine toslamazsam istedigim mesleği yapıyor olacağım. Bugünkü sınavdan sonra o kadar umutlu konuşamıyorum.

Bir de Türkiye'de olmasaydım astronot olmak isterdim, robotikle yapay zekayla uğraşmak isterdim.
  • Lim5  (20.10.14 23:11:01) 
İstediğim mesleği yapmıyorum, istediğim bölümü de okumadım. Bu hem eğitim sistemi ile hem de benimle alakalı.

Öncelikle 17-18 yaşın meslek seçimi için çok erken olduğunu düşünüyorum. O dönemin bilinçsizliği ile kendime uygun olmayan alanlarda tercih yapmıştım, şimdi de cezasını çekiyorum. İkinci olarak da sistemle ilgili sıkıntılar büyük elbette, insanları sevdikleri, yeteneklerine göre olan meslek gruplarına yönlendirmek yerine puanı nereye yetiyorsa oraya sokan ya da en yüksek puanlarla belli başlı bölümlere/okullara yönlendiren bir sistem (sadece eğitim ve sınav sistemi değil bu, genel olarak toplumsal bir sistem) var.

Şimdiki aklım olsaydı peyzaj mimarlığı ya da restorasyon okurdum. Felsefe mezunuyum.
  • buff  (20.10.14 23:13:57 ~ 23:14:12) 
ben damacana bayisi olmak isterdim


  • divit  (20.10.14 23:15:09) 
hep hayalimdeki meslegi yapıyorum. sürekli de gelişiyorum.


  • fallthepieces  (20.10.14 23:16:37) 
istemediğim bir işi yapıyorum.
rutin olmayan bir iş yapmak isterdim.

  • seyduna6687  (20.10.14 23:22:16) 
istemediğim bir bölümde okuyordum. son sınıfta bıraktım :D tekrar sınava girdim ve hayalimdeki bölümdeyim... bu sene mezun oluyorum istediğim mesleği yapacağım.


  • tirt star  (20.10.14 23:23:15) 
istediğim mesleğe sahibim ama bu yetmez, o mesleği yapabilmek de gerekli. ne yazık ki işsizim.


  • devilred  (20.10.14 23:51:27) 
Bilinçsizce ve isteyip istemediğimi bilmediğim bir bölümle başladım Üniversiteye. 2 yıl sonra bölüm değiştim ama onun da pek sağlıklı nir karar olduğunu söyleyemem, eskisinden kurtulmak içindi. Şu an istediğim şeyi yapıyorum denilebilir, kısaca 3. Seferde artık ne istediğimi bildiğim için geç de olsa sevdiğim şeye yöneldim


  • april12th  (20.10.14 23:53:34) 
f1 pilotu olmak istiyordum, hem de mantıklı olabileceğim yaşlarda da. sonra makul olsun diye arkeolog olayım dedim ama onda da geçim sıkıntısı yaşarım dedim. meslek düşünmeden sınava girdim, istediğim bölümü ve okulu kazandım. şimdilerde ise geçen yıla kadar pek sıcak bakmadığım bir mesleği yapıyorum. normalde yapmazdım da tanıdıklar falan gelecekte iyi bir konuma gelebileceğim bir meslek, o yüzden kabul ettim.

isteklerini önündeki mantıklı seçeneklere göre şekillendiren biri olarak çok sıkıntı yaşadığımı söyleyemem bu konuda. gelgelelim, f1 pilotu olamamak içimde hep uktedir, öyle de kalacaktır.
  • baba jo  (20.10.14 23:53:51 ~ 23:55:19) 
ben çizgifilm yapımı animasyon falan o tarz bir şeyler okumak isterdim. benim zamanımda öyle bir bölüm yoktu zaten ama en azından grafik falan okuyabilirmişim. öyle böyle ucundan tutardım yine. lisede ne olduğunu bilmeden stop motion tekniğiyle videolar yapardım mesela. 28 yaşına geldim hala animasyonları çizgifilmleri ağzım açık izliyorum nasıl hoşuma gidiyor, kendi kendime videolar birleştiriyorum falan.

ben ne okudum? tercih yaparken kimse bana sormadı zaten de sayısal bölümündeydim, matematik ve fiziğim iyi notlarım yüksek diye makine okudum :/
  • yue  (21.10.14 00:04:52) 
1) arkeolog
2) meslek olarak extreme sporlardan birini veya motor sporlarından birini yapmak isterdim.

tıp okuyorum ama bu memnun olmadığım anlamına gelmesin. eğitim sistemine rağmen diğer seçeneklerime göre çok çok daha iyi olduğu için bunu tercih ettim.

*baba jo ile benzer hayalleri paylaşıyormuşuz.
  • bass solo take one  (21.10.14 00:12:54) 
istediğim mesleği yapabilmek için istemediğim ve alakam olmayan dersleri vermeye çalışıyorum.


  • icim urperiyor  (21.10.14 01:28:09) 
Hiçbiri. Hippi olmak istiyordum, hala da istiyorum.


  • materyalist imam  (21.10.14 01:32:11) 
istediğim mesleği yapmıyorum ama mesleğimi seviyorum.


  • kakao  (21.10.14 01:35:46) 
Bilgisayar mühendisliği okudum. Yazılımcıyım. Okula uğramadan mezun oldum diyebilirim. İşimi sevmem ama iyi yaparım. İşe ilk başladığımda 6 ayda maaşım 2,5 katına çıkmıştı. Ama oturup da üzerine 2 dakika kafa yormam paraya dönmeyecekse.

Ek iş olarak yaptığım personal training'den çok daha az kazanıyorum ama benim için tamamen zevk. Oturup saatlerce makalelere daldığım oluyor. Gittiğim salondaki personal trainer tayfası gelip benden akıl alır. Özel ders alan pro basketçiler benimle antrenman yapmak için önceden sözleşiyorlar vs. Ama gerçek bir PT eğitimi hiç almadım.

Velhasılı eğitim bir yere kadar. Asıl olay merak ve emek.
  • arnold schwarzeneger  (21.10.14 09:27:46) 
yazılımcı olmak istiyordum ben de eskiden. hatta bundan on sene önce, lise hazırlıktayken web sitesi işlerine girmiştim. baştan yazamasam da asp editlemeyi falan beceriyordum bayağı. hatta o yaşta kurduğum mp3 sitesi günlük 1500 tekil hit falan alıyordu. o döneme göre iyiydi ya bayağı. sonra derslerimi kötü etkiliyor diye evden bilgisayara yassah geldi. şimdi düşünüyorum da, engellemeyip destekleseler on yılda alıp yürümüştüm ben.

o iş engellenince, sonrasında avukat olmak istedim. ezilenlerin sesi olacaktım. ondan da arkadaşlarım yüzünden caydım. "avukat olamazsan bölüm mü var eşit ağırlıkta" diye diye girdiler kafama. sayısala geçince o hayal de suya düştü tabii. şimdi sorsalar hala isterim hukuk mezunu olup siyasi davalara girmeyi. neyse sayısalı seçince yine bilgisayara yöneldim ben o dönem ama bilgisayar mühendisliğine puanım yetmedi ilk sene. babam da bekleme bi sene diyince başka bi mühendisliğe girdim.

şu an direkt okuduğum bölümde çalışmıyorum ama istemiyorum da zaten. otomotiv sektörü iyi. buradan bi şekilde otomotiv mühendisliğinde mastera falan bağlarsam, sonunda istediği işe kavuşmuş biri olabilirim.
  • john lee hooker  (21.10.14 10:07:46 ~ 10:09:02) 
arkeoloji idi hayalim ufakken. sonra tarih ve psikolojiye dondu. yatkinligim ve ilgim de vardi bunlara aslinda. ama fakir zihniyeti iste hep insanin kafasinda bir "ac kalirsin oglum" mesaji yanip sonuyor. bu yuzden kafamiz basmamasina ragmen lisede fen sectik mal gibi. sonra da bogazici psikoloji, koc hukuk (ozel okula gitmezdim de ornek olarak) puaniyla ortalama bir yere girdik iste. ha ne oldu en nihayetinde yine ac kaldik, bari gonlumuzun sesini dinleyip ac kalsaymisiz. hem ac kalmak da koymuyor insana. motivasyonsuzluk, hedefsizlik filan koyuyor asil. belki ilgimiz olan bir sey okusaydik daha farkli bir yol cizerdik, hayata karsi motivasyonumuz da bundan farkli olurdu. gerci buradan konusmak kolay. bu ruhsuzlukla cok bir degisiklik olur muydu simdi bundan da emin olamadim.

su an yapmak istedigim sey gavuristanda tuvalet temizleme isi filan. hem kefaret hem de ulkeden kurtulma adina. islere karsi hirsim yoktu zaten, artik pek hevesim de kalmadi. ruya meslegim de yaban hayvanlariyla ilgilenebilecegim her gunun bir oncekiyle ayni oldugu bir meslek. makinistlik-kompartiman gorevlisi olmak filan da guzel isler gibi geliyor da buradaki trenler hayalimdeki yerden gecmiyor. butun bunlar olmayacak dualar ama hayal iste.

ulan insanin isteyip de yapamadigi sey astronotluk filan olur. bizimkine bak. tam lugzirim.
  • John Finn  (21.10.14 10:22:00 ~ 11:36:29) 
ben istediğim sevdiğim işi yapıyorum,
gemici olmak istemiştim ama uçakçı oldum iyi ki böyle olmuş.

  • basond  (21.10.14 21:34:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.