[]

ay niye ziyaret edilmiyor

41 yıl olmuş son kez gideli, kimse de gidip bi bakalım neler değişmiş nolmuş demiyor mu? bi amacın olmasın, yine de bi git bi gör abi; çekinme masraftan.




 
apollo 18 diye bi film var bu konuda ilginizi çekebilir


  • yazmamaya yemin eden adam  (12.12.13 01:17:42) 
uzay programları, soğuk savaş'ın ardından önemini yitirdi. aya insan yollamanın bir anlamı yok ve çok pahalıya mal olur. oraya adam yollayıp iki saat gezdirip geri döndürmek şu noktada amerika için hiçbir şeyi kanıtlar nitelikte değil artık. onnun yerine 8-10 tane rokete para yatırmak daha faydalı.

hadi bu militarist bakışaçısını geçtim, insan yollayıp risk almak yerine günümüzde robot yollamak da araştırmanın salahiyeti açısından çok fark eden bir nitelikte değil, hatta daha avantajlı. falan filan.
  • sanal hayvan  (12.12.13 02:01:03) 
Gidilmiyor ama ay üstünde çalışmalar sürüyor. Geçen yıl yüzeyinde bomba patlatıp uzaya sıçrayan ay tozu bulutunun tayfını inceleyerek ne kadar su bulunduğunu falan araştırdılar. Tabi sadece su değil. Bunun dışında ay doğrudan insanların gidip ortaya çıkarmasını gerektirecek bir bilinmezliğe sahip değil diye düşünüyorum. Şimdiki teknolojiyle bu aşamada yapılan araştırmalar insanların gitmesini gerektiren şeyler değil. Dünyadan da yapılabiliyor. Ne zaman kaynakları hammadeye dönüştürmesi için robotların kurulumunda insanlara ihtiyaç olur o zaman gider insanlar. ama o bile olmayabilir. Robotları başka robotlar kurabilir. Bir daha ay'a hiç insan ayak basmayabilir hatta. Turistik gezi dışında tabi...


  • kisa bisey olsun istemistim  (12.12.13 02:04:42) 
ben bu soruyu eski bir nasa çalışanı şimdinin conisi olan bir amerikalı'ya sormuştum.

ilk ay görevleri amerikan halkı ve dünya tarafından çok büyük ilgi çekmişti. ondan sonra pek ilgi çekmemeye başladı. apollo 13 filmini izlediysen eğer orada astoronotlar pek ilgi çekmediklerinden hayıflanıyordu. o sıralar büyük bir savaş karşıtlığı var dünyada. amerika da vietnam savaşıyla, soğuk savaş'la uğraşıyor.. maddi bir yük tabi bu da. zaten ay'la alakalı çoğu bilgi elde edildi. sovyetler'e karşı üstünlüğünü de kanıtladı. ay'a insan yollama projelerini askıya alıyor amerikan hükümeti. mars'a ve diğer gezegenlere odaklanıyorlar.

ay'da bir şey değişmez. şu fotoğraf bile binlerce yıl orada öyle duracak.

i.imgur.com
  • efreet sultan  (12.12.13 02:17:46) 
aya gitmenin bi faydası olmadığı içindir belki de. atmosfer yok, doğal olarak hava yok,su zaten yok. yani orada bi yerleşim kurabilmek mümkün değil.
turistik gezi düzenlemek için çok pahalı, maliyeti kurtarıp kara geçebilecek bi fiyata düzenlenecek turlara para verip gidebilecek kaç kişi var. ölü yatırım olur.
bilimsel araştırma yapmak için desen, teknoloji ilerledi, aydaki koşulların aynısını,yer çekimsiz, havasız vs laboratuar ortamında kurabilmek mümkünken gitmeye gerek yok. örnek alma işi zaten yapıldı, taştır, kumdur, mikro organizmadır. oradan getirilen malzemeler de inceleniyor. niye gidilsin ki daha?
  • halanne  (12.12.13 02:18:07) 
boşa niye o kadar masraf yapsınlar hacı? aya gidip napacaklar? gitmişler bir kere görmüşler tamam işte. her hafta aya ziyaret mi yapılsın?


  • disfori  (12.12.13 02:22:53) 
ne güzel bissürü süper cevaplar verdiniz lan, aydınlandım mutlu oldum gece gece, eyvallah. leylek dahil her kuşa hallenen bir millet olan amerikanların sırf bir işe yaramıyor ve masraflı diye sükseli bir hareket yapmamasını yadırgıyorum ben. bir grup insanı aya çıkartsınlar, en az felix'in atlaması kadar ilgi çeker ve olay olur. ileride büyük adam olursam ben gidicem ay'a, cevap veren siz güzel insanların nicklerini de sprey boya ile yazıcam dağa taşa. o değil de, sprey boya da işe yaramaz orada dimi?


  • baba jo  (12.12.13 02:57:35) 
gidilirse tritium için gidilir, rusların projesi var bu konu hakkında, hindistanda ilgili bayağı, amerika zaten biri gitmeye kalksa hemen ilk ben gitmiştim tamam mı diye atlar, özel madencilik ve enerji şirketlerinin de projeleri var şu an için.

ama uzunca bir süredir gelen giden olmamasının sebebi tamamen duygusal, aya gitmek tuzlu ve meşakatli malüm.

en.wikipedia.org
  • kyha  (12.12.13 06:46:43 ~ 06:49:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.