[]

Miras Taksimi

Merhaba. Babamdan kalan bir adet tek tapu ev, bir adet tek tapu ancak 139 hissedarlı tarladan yarım dönüm tarla hissesi ve bir miktar hisse senedi var. Biz bu kalan mirasın paylaşılması için babamın sonraki eşi ile kardeşler kendi aramızda anlaştık. Alacağımız ücret karşılığında evdeki ve tarladaki haklarımızda vazgeçeceğiz, evi ve tarlayı ona bırakacağız. Bayandan alacağımız paranın dışında sadece hisse senetlerindeki hakkımızı alacağız. Bunun için notere sözleşme yapmaya gittik ancak noter paylaşımın bu şekilde yapılamayacağını, hakların önce üzerimize geçmesini, paylaşımın tapuda yapılması gerektiğini söyledi. Eğer paylaşım noterde olabilseydi tapu işlerinin bayan tek başında halledecekti ve evi üzerine alacaktı. Hem biz uğraşmayacaktık hem de her iki tarafında da tapuda bulunması ve işlemlere dahil olması gerekmeyecekti. Biz bu mirası dediğimiz şekilde noterde neden paylaşamadığımızı ve en kolay şekilde nasıl paylaşabileceğimizi öğrenmek istiyoruz. Fikirde paylaştık ama prosedürler yoruyor maalesef. Nereyi atlıyoruz neyi tam olarak bilmiyoruz, işlem adımları nelerdir öğrenmek için sizlere sormak istedik. Tikler en kısa zamanda gelecek.




 
- önce ölüm belgesini çıkaracaksınız (ilçe nüfus müdürlüğü)
- noterden yasal mirasçılar olarak veraset ilamı çıkaracaksınız (orada miras dağılımı yasal oranlara göre belirlenecek)
- ilgili belediyelerden (ev, tarla) rayiç bedel belgelerini alacaksınız
- bu belgelerle bulunduğunuz ilin veraset vergi dairesine başvurup gerekli ödemeleri tamamlayacaksınız

Bu işlemler bittikten sonra kendi aranızdaki yeni bölüşümü ilgili yasal yollarla tamamlayacaksınız.
  • qaram  (26.12.20 21:05:20) 
@qaram'a sonuna kadar haklıdır. eklemeler yapacağım.

1. ölümü onaylayan doktor şahsın kimliğini teslim alır ve ölüm belgesi düzenler ilgili tarafa verir. kimliği nüfusa teslim edeceğini bildirir. en geç 2-3 gün içinde resmi kayıtlara ölü olarak işlenir. (e-devlette soy ağacından ya da vukuatlı nüfus kayıt örneğinde görebilirsiniz.) illa ki gidip ölüm belgesi almak gereksizdir. noter veraset sisteminde görebilir.
2. veraset (mirasçılık belgesi) alınacak.
3. vergi dairesine gidilip beyan verilip ilişik kesilecek. (pandemi nedeniyle bireysel başvuru kabul edilmiyor. internet vergi dairesinden bu işlem yapılabiliyor. ben 2 sene evvel rahmetli babamın beyanını netten verdim.)
4. sizin işin hukuki adı tereke sözleşmesidir. tereke ile bir de karşılıklı feragatname düzenlenecektir. bir avukata danışıp hazırlatmak makbuldür. illa ki gerekli değildir. avukat hakkınızı ve ileride oluşabilecek sıkıntılara karşı sizi uyaracaktır. terekede kalan mallar ve borçlar listelenecek. kim neyi devralıyor neyi devrediyor ise listelenecek ve karşı bedel belirtilecektir. (veraset ve intikal vergisi. türkiyede miras devralmak bile vergiye tabiidir.)

miras hukukunda eş %25 alır. geri kalan %75 çocuklar arasında pay edilir. 5 çocuk varsa adam başı %15, tek çocuk ise %75i alır. bu durumu bozan unsur reddi mirastır.

reddi miras yapılmıyor ise bu oran bozulmaz. murisin bu dünya ile ilişiği kesilir. ardından karşılıklı feragatnameler ile işlemlere başlanır.

en kolayı ise şudur herkese mallar pay edilir. pay edildikten sonra kim neyi istiyorsa karşılıklı devri yapılır. uzun sürer ama garantidir.
  • phonex  (26.12.20 21:23:26) 
@qaram "Bu işlemler bittikten sonra kendi aranızdaki yeni bölüşümü ilgili yasal yollarla tamamlayacaksınız." bu kısmı noterde mi tapuda mı yapıyoruz? Ölüm belgesi ve veraset ilamını hallettim.


  • amanos  (26.12.20 21:24:37) 
öncelikle tapu ile ilgili işlemler sadece tapuda yapılır. noterde yapılmaz.

ama notere gidip "sadece ilgili evin satış işlemleri için" kadına vekalet verebilirsiniz. o zaman sizin tapuya gitmenize gerek kalmaz.
  • naksidil  (26.12.20 21:39:47 ~ 21:40:37) 
hukukçu değilim. noterin söylediği aşamaya gelmeniz için gerekli adımları sıraladım sadece.

@phonex 4. maddeden sonra olasılıkları yazmış. Aranızda anlaştığınızdan feragatname gibi adımlar noterde halledilebilir olmalı.
  • qaram  (26.12.20 21:40:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.