[]

1 kilo et üretimi için 15 ton su??

Merhaba,

az önce bir video izliyordum ve ekteki kare göründü.
etin üretimi için çok su tüketildiğini duymuştum da bir kilo için 15 ton su nedir ya? Bunu bana biri açıklayabilir mi? Nasıl ve nereye gidiyor bu su? Etin paketlenmesine kadar geçen süre içinde...

Teşekkürler

 
o hayvanın yediği yemin üretimi için harcanan su da dahil bu hesaba.


  • cekilmis gayfe  (03.11.16 22:41:57) 
inek günde 20-30 litre su içermiş şimdi araştırdım, ort 25 lt desek, yılda 10 ton su yapar. 5 yılda kesildiğini hesaplasak, 50 ton su yapar.

inek 400 kg desek, 250si yenebilir olsa, kg başına 200 litre yapar, buda mantıklı olan.

kuyruklu sallamışlar ya da sadece 3 kg lik özel bir kısmı yazıp algı çarpıtmışlar.
  • kurnaz  (03.11.16 23:02:16) 
Ayrıca kullanılıyor da tekrar kullanılamaz mı oluyor bu su? Neyin algı çarpıtması şimdi bu? Eğer yem vesair için kullanılıyorsa toprağa gidiyor, hayvan içiyorsa zaten içip çıkarıyor. Tamamen ilginizi sayının yüksekliğine çekmişler. Gerçekten bilgi vermek istesen kaç litre suyun artık kirli suya dönüştüğünü içilemez kullanılamaz olduğunu yazsana kardeşim. Karbon emisyonunu yazsana. İ*nekar.


  • herp  (03.11.16 23:20:38) 
bu arada herp doğru demiş.

o inek çişini yapıyor. süt veriyor içip sen çişini yapıyorsun bu toprakta süzülüp %99 geri su olarak kullanılabiliyor, o kalan %1 gübre oluyor. etc.
  • kurnaz  (03.11.16 23:23:13) 
Yahu 15 ton suyun tamamı dönüp toprağa karışacak zaten. kimse o su plutonyuma dönüşüyor demiyor.

Ama sen işedikten sonra süzülen su ile bitkisel besin yetiştirmek varken hayvansal besin yetiştirmeye harcamış oluyorsun.

Ona bakarsan markette harcadığın para da boşa gitmiyor, fabrikalara çalışanlara gidiyor. ama sen o parayı başka yere harcamış olabilecekken markete harcamış oluyorsun.

Su da öyle, o suyu envai çeşit yere harcayabilecekken hayvansal yeme, üretime, paketlemeye vs harcıyorsun.

Sadece dananın kilo başına içtiği su değil o 15 ton. Yemlerin yetiştirilmesi, taşınması, hayvanın ve yaşadığı mezbaanın temizliği, hayvan kesildikten sonraki ortamın ve etlerin temizlenmesi, paketleme malzemelerinin üretilmesi, taşınması vs vs derken kilo başına 15 ton su harcarsın.

Bu arada sebzelerin yetiştirilmesi temizliği taşınması derken de kilo başına yüz kilo su harcayabilirsin, ancak hayvansal üretim, bitkisel üretimden çok daha fazla zarar veriyor doğaya, ya da doğal kaynakların tüketilmesine sebep oluyor.

Mesela bir inek, yediği kalorinin binde birini falan et olarak depolayabiliyor. Yani 1000 kişiyi besleyebilecek bir tarla, bir ineği besliyor, o inek de 10 insanı anca doyuruyor aynı sürede ve daha çok su harcayarak.

Ayrıca besi hayvanlarının osurukları (evet dogru okudunuz) dünyadaki en büyük ikinci karbon salınım sebebi.
  • harzem  (04.11.16 00:55:16 ~ 00:56:13) 
suyun harcandığı adımları arkadaşlar az çok açıklamış zaten. bu adımlarda harcanan su, normalde, arıtıldıktan sonra denize deşarj edilir ya da park - bahçe sulamalarında kullanılır. yani su döngüsüne bir şekilde katılır. mesele dengeyi bulmak. kaynak suları da uzaydan gelmiyor sonuçta.

et - bitki kıyaslaması yapacaksak ele alacağımız parametre kilodan ziyade enerji olmalı. 1 kg etin vereceği x caş enerjiyi belki 50 - 100 kg bitkisel ürünle karşılayabiliyorsun. yani tasarruflu sulama sistemleri geliştirilmesine rağmen yine x cal enerjiye denk tarımsal ürün elde etmek için ciddi miktarda su sarfiyatı gerekiyor.

ayrıca doğaya zarar açısından tarım ile hayvancılığı kıyaslayacaksak, o kısımda da uçurum yok. tarım alanı açmak için tahrip edilen onca doğal ortam, değişen ekosistem... kimyasal içerikli gübreler, böcek önleyici ilaç kullanımı, tarım işleri için kullanılan araçlar da direkt olarak su kaynaklarını kirletiyor. mevzu sadece su da değil, kanımca tarımda hayvancılığa göre daha çeşitli alanlarda kirlilik ortaya çıkıyor ve bununla baş etmek biraz daha zor (en azından çevre mühendisleri için).
  • zgrydn  (04.11.16 01:56:17 ~ 12:12:32) 
bu açıdan bakarsak, çevreye en az zararla üretilen gıda türü bitki değil, böcek. neredeyse sıfır gıdayla, tamamen artıklar ile üretiliyor. su tüketimi de sıfır. enerji değeri de muazzam.

çekirge olsun, hamamböceği olsun kompost yiyerek dahi yetiştirilebiliyor. sebze kabuğu, mezbaha artığı falan bunlar için lüks gıda kategorisinde.

bitki yetiştirip doğanın ırzına geçmeye gerek yok, dünyadaki ormanların büyük kısmı bu bitkilerin yetiştirilmesi için kesiliyor. yarattığı kirlilik de ortada. üstelik zavallı buğğdaylar, arpalar ve soyalar doğada özgürce büyüyecekken tarlada sıkışık düzende dipdibe yetiştiriliyor ve daha serpilip büyümeden vahşi bir biçimde kesilip alınıyorlar.

duyarlı arkadaşları çevreye en saygılı gıdaya davet eder, saygılarımı sunarım.
  • babilbaligi  (04.11.16 09:21:57) 
cevaplar için teşekkürler.

merak edenler için bilginin yer aldığı videoyu paylaşayım.
www.facebook.com

Başlığı "Dünya vejetaryen olsa ne olurdu?" bir de sayfaya link vermişler, bitkilerin üretimi için harcanan su falan da tartışılıyor.
  • senolll  (04.11.16 14:31:16 ~ 14:31:36) 
babilbaliği +1
dünyanın kurtuluşu insectivore diyette.

  • kargn  (04.11.16 14:48:14) 
15 ton ineğin içtiği su değil ineğin yediği otların yetişmesi için gerekli olan su. yani inek günde 30 kg ot yiyorsa bu otların büyümesi için gereken miktar 15 ton.

bu 15 tonun %94'ü yağmurun meraların üzerine düşmesinden meydana geliyor. yani 15 ton sulama yapmıyorlar, sulama sadece küçük bir kısım. geri kalan doğrudan otların üzerine düşen yağmurun miktarı.

öyle çok da vejetaryenlik argümanı olarak kullanılabilecek bir yanı yok yani.

ayrıca bir kg çikolata tüketimi için 17 ton su gerekiyormuş. bu da bir yan bilgi.
  • sckxyss  (04.11.16 14:48:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.