[]

Şahıs şirketi vs işlerinden anlayan birinin yardımına ihtiyacım var

Üstüme kurulmuş hiçbir şirket vs yok, vergiyle alakam sadece maaşımdan otomatik kesilenler. Konuyla ilgili bilgimin 0 olduğunu anladıysak soruma geleyim.
Yazılımcıyım, freelance bir iş yapacağım. Bundan önceki freelance işlerimde hep net ücretten anlaşıp fatura kesemediğimi söylüyordum ve karşımdaki firma onu ayarlıyordu. Yarın görüşmeye gideceğim bir firma adım gibi eminim ki fatura isteyecek. İnternette biraz araştırınca serbest meslek makbuzu diye birşey gördüm. (Paraşüt.com'un web sitesindeki blogda.)
1) Şahıs şirketi nedir? Adi şirketle aynı şey mi? Değilse farkları neler?
2) Serbest meslek makbuzu nedir?
3) Şahıs şirketi nasıl açılır? Mevcut kişisel kredi kartlarımda bir değişiklik olur mu? (bir müşavirden bunu duymuştum o yüzden soruyorum)
4) Serbest meslek makbuzu kesebilmek için ne gerekiyor?
5) Senelik 50000 lira freelance gelirimin olduğu bir durumda benim için hangi yapı en avantajlı?
6) Neden bu işler bu kadar karmaşık ve bürokratik?

 
sahis sirketi yarim gunde 400 500 tl masrafla kurulur ama kazanca gore vergiye gelince % 35 kadar cikar. ltd ya da anonim 2000 2500 bulur kurulmasi ama kurumlar vergisi % 20 olarak odersiniz. buradan olmaz bu is hocam, sen bir smmm git danis ucret almazlar zaten danismaya, o seni yonlendirir kazancina giderine gore hangisini kurmam daha yararli olur diye


  • oscar  (07.09.16 17:30:09) 
SMMM Ofisinden yazıyorum, çalışanım. :)

1- Şahıs şirketi örnek veriyorum Ahmet taş'ın açtığı bir işletmedir. Ünvan olarak "Taş yazılım" kullanır gibi düşün.
2-Serbest meslek makbuzunu avukat, doktor, mali müşavir gibi meslekler keser.
3-Şahıs şirketi açmak muhasebeciye vekalet verip bir kira kontratı, imza beyanı, kimlik verildikten sonra aynı gün ya da sonraki gün açılır. Mevcut kredi kartlarında değişme olmaz, ama bankadan işletmeni açtıktan sonra ticari kredi kartı başvurusunda bulunabilirsin.
4-Dediğim gibi serbest meslek makbuzu senin işin değil. Sen fatura keseceksin. faturayı da kırtasiyeden bi fatura alıp, kaşe yaptırıp notere onaylattıktan sonra kesebilirsin. he yok şekilli olsun, amblem koydurayım falan dersen matbaa'da yapabilir.
5-Senelik 5000 lirada muhtemelen masraflarını katarsak işin içine zarar edebilirsin. zarar edersen de gelir vergisi ve geçici vergiyi damgaları dışında ödemezsin. çok bir masrafın olmaz. ama al-sat yapmadığın için elinde giriş olmadığından dolayı kestiğin faturaların kdv'sini ödersin her ay. yazılımcı müşterimiz vardı çünkü.
6- bilmeyen insan için karışık. :)

Aydınlanamazsan numaranı yolla duyurudan arayıp anlatayıp inciğine boncuğuna kadar.
  • 1213  (07.09.16 17:37:27 ~ 17:45:03) 
gidin bir smmm ile anlasin o yardimci olacaktir size; detaylar buradaki gibi degil. 400-500 e kuran arkadaslar, acaba belediye filan kayitlarini hesaba katiyorlar mi ? oyle %15 vergi %20 kurumlar ya da kestiginin kdv sini odersin ile bitmiyor bu isler :)


  • kamyonsans  (07.09.16 18:12:08) 
2016 yılı Şahıs firması kurmak için neler gerekli ? kaça mal olur ?

2016 yılı şahıs şirketi kurma rehberi.

Şahıs şirketini kimler tercih etmeli : Şahıs şirketini nispeten düşük iş hacimine sahip olacağını düşünen girişimciler terich etmeli. Bu iş hacmininin karını gelir vergisi oranlaranlarına bakarak kestirebilirsiniz %20 vergi dilimini geçeceğinizi düşünüyorsanız sizin için limited şirketi daha avantajlı olabilir bkz:2016 gelir verigisi oranları.
Şahıs firması kurmanın avantajları :

- Düşük muhasabeci ücreti

- Kademeli vergi sistemi

- Düşük defter tasdik ücretleri



Şahıs şirketi kurmanın dezvantajları :

- Limited şirketinde vergi oranı %20 iken, yazının diğer kısımlarında belirteceğimiz oranlarda ciro yükseldikçe artan vergi oranıyla yüksek cirolarda %20 den fazla %35 e kadar vergi ödeme riskini var.bkz:2016 gelir verigisi oranları.

- Limited şirketlerinin devredilmesi daha kolaydır.

Şahıs firması kurma prosüdürü ve maliyeti 2016


-Öncelikle bir muhasebeyice ihtiyacınız var. Muhasebeciniz ortalama şahıs firması kurulumu için sizden 500-750 TL civarında bir rakam isteyecektir. Bunun dışında aylık 143-358 TL + kdv civarında muhasebeci ücretiniz olacaktır Kaynak . İşiçi sayısı muhasebe ücretini ekilemektedir.

- Muhasebeciniz işe başlama formu dolduracaktır

- 2 adet nufus cüzdanı sureti

- 2 Adet ikametgah (muhtardan temin edilebilir) Tanesi 6-7 TL

- İmza beyannamesi noterden 50-75 TL civarında

- Muhasebecinin işlerinizi takip etmesi için vekalet 100 TL civarında

Bunun dışında iş yeriniz kira ise kira kontratı size aitse tapu fotokopisi gereklidir.

Kira kontratları için, kira bedeline göre düşük oranda bir damga vergisi ödenecektir.

Yazar kasa gerekiyorsa ayrıca 1000-1500 TL masrafınız olabilir

İş kolunuza göre Ticaret odasına kaydınız gerekli ise 1000-1500 tl ye yakın masrafınız olabilir.

Kaşe :10 TL civarında

Defteri tasdik ettirmelisiniz 150 TL arasında

250-300 TL civarında bir bütçeyide fatura - tahsilat makbuzu ve zarf basımı için ayrımanız gerekmekte.

Çalışma ruhasatı maliyeti değişkenlik göstermekte ilgili kurumdan öğrenebilirsiniz.

Gelir vergisi oranları 2016




Gelir dilimleri
Vergi oranı
12.600 TL'ye kadar % 15
30.000 TL'nin 12.600 TL'si için 1.890 TL, fazlası % 20
69.000 TL'nin 30.000 TL'si için 5.370 TL, fazlası % 27
69.000 TL'den fazlasının 69.000 TL'si için 15.900 TL, fazlası % 35



Not:Kurulum maliyeti konusunda verilen rakamlar örnektir değişkenlik gösterebilir ön bilgi amaçlı verilmiştir. Güncel net rakamları muhasebecinizden öğrenebilirsiniz.
  • jamswety  (07.09.16 19:29:08) 
@ kamyonsans, belediyeyle bu adamin acacagi yazilim uzerine sirketin ne alakasi var? adam dukkan acmayacak bile! hey allahim ya biseyi de bilmeden sallamayin


  • oscar  (07.09.16 19:49:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.